РЯТУВАЛЬНИКИ МНС ПРОСЯТЬ МЕШКАНЦІВ РАЙОНУ УТРИМУВАТИСЬ ВІД ВІДПОЧИНКУ В ЛІСАХ

У зв'язку зі спекотною погодою питання недопущення виникнення та розповсюдження пожеж у лісових масивах сьогодні гостро стоїть на Контролі Уряду, МНС України та керівництва обласної державної адміністрації. Незважаючи на те, що кількість пожеж у лісах Житомирщини зменшилася більше як у три рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, все ж приводів для самозаспокоєння немає. Станом на 1 серпня 2010 року в лісових масивах області виникло 105 пожеж проти 398 за цей період у минулому році. Вогнем пройдено 77 гектарів лісонасаджень (за цей період у 2009 — 1374 га).
14 липня уряд звернувся до керівників областей з вимогою заборонити відвідування лісів населенням та в'їзду до них транспортних засобів у період високої пожежної небезпеки.
У зв'язку з цим Головне управління МНС в області наполегливо просить населення утримуватися від відвідування лісу, пікніків та святкувань на природі. Пам'ятайте: найчастіше джерелом загоряння в лісі є необережно кинутий сірник, недопалок цигарки чи не загашене багаття. Також небезпечною може бути просякнута мастилом, бензином, гасом чи іншою пально-мастильною речовиною ганчірка. Пожежу може спричинити навіть заправка паливного баку машини при працюючому двигуні. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запальні лінзи. Це досить часто призводить до самозаймання лісових масивів. І як наслідок — масштабних пожеж зі значними матеріальними збитками, знищеною флорою та фауною. Торік, приміром, на Житомирщині виникло 4 надзвичайні ситуації, пов'язані з великими лісовими та торф'яними пожежами. Цього року МНС України готує зведений загін для надання допомоги колегам з Росії, оскільки там лісові пожежі набули масштабів надзвичайних ситуацій. Від Головного управління МНС в області ми також підготували своїх фахівців та техніку і готові будь-якої миті виїхати на допомогу.
Тому, аби не допустити подібних ситуацій на території нашої області, та враховуючи спекотну погоду, давайте разом подбаємо про безпеку лісових масивів області — найбільших за площею в Україні.
Ігор НІКІТЧУК, начальник Головного управління МНС України в області