ЖИТЛОВІ СУБСИДІЇ — ДІЄВА ДОПОМОГА

Програма житлових субсидій залишається головним механізмом забезпечення соціального захисту населення в умовах підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги та гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату комунальних послуг незалежно від зміни їх вартості.
Через зазначену Програму з дня її запровадження (з 1995 року) до органів соціального захисту населення звертаються в основному пенсіонери, інваліди, багатодітні та малозабезпечені сім’ї, одинокі особи та громадяни, які перебувають на обліку в центрах зайнятості.
Програмою житлових субсидій передбачено надання громадянам щомісячної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату за користування житлом, або його утримання та комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також у готівковій формі один раз на рік субсидії надаються на придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового палива.
Для фінансування Програми житлових субсидій у 2010 році в області передбачено субвенції у сумі 30,9 млн. грн., що на 4,3 млн. грн. більше проти 2009 року (26,6 млн.грн.).
Загалом же, протягом січня-червня цього року житлову субсидію отримали 5,8% сімей області, або кожна 17 сім’я.
Ряд вагомих змін до діючого законодавства внесено постановою Кабінету Міністрів України від 14.07.10 №621 «Про посилення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг», якою змінено порядок призначення та розрахунку субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, а також значно спрощено процедуру надання документів до органів праці та соціального захисту населення, що зробить процес оформлення житлових субсидій максимально доступним для громадян.
До цього часу для призначення житлових субсидій необхідно було надати органам праці та соціального захисту населення більше восьми довідок, в тому числі з кожної організації, яка надає житлово-комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання і т.д.).
Відтепер суттєво скорочено перелік документів, необхідних для призначення субсидії. Зокрема, працюючим громадянам необхідно подати лише заяву на отримання субсидії, декларацію (форма яких, до речі, значно спрощені) та довідки про доходи, а пенсіонери мають надати заяву та декларацію, які будуть розіслані їм поштою.
Водночас, дані за спожиті комунальні послуги надаватимуться відповідними підприємствами комунальної сфери на запити міського управління праці та соціального захисту населення без залучення громадян в установлений законодавством термін.
Крім спрощення умов отримання субсидій зазначеною постановою знижено поріг обов’язкового відсотка платежу за житлово-комунальні ­послуги: з 20% до 15% — для працюючих осіб та з 15% до 10% — для непрацездатних громадян (пенсіонерів, інвалідів), що дає можливість малозабезпеченим верствам населення компенсувати підвищення цін та тарифів.
Як бачимо, зазначені зміни є суттєвими і дають можливість значній частині громадян скористатися своїм правом та звернутися за призначення житлової субсидії до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.
З метою організації своєчасного надання субсидій за спрощеним порядком у місті створено робочу групу з питань координації діяльності відповідних служб, що мають забезпечувати цей процес. Міський голова Микола Боровець провів її перше засідання та зобов’язав керівників організувати роботу так, щоб населення отримало необхідну соціальну допомогу.
В УПСЗ населення міської ради у даний час уже розпочалася відповідна підготовча робота до прийому збільшеної кількості громадян, які можуть звертатися як за роз’ясненням, так і безпосередньо за призначенням субсидій. З метою забезпечення належного обслуговування громадян в управлінні змінено графіки роботи із запровадженням продовженого робочого дня з 8.00 до 20.00 та чергування спеціалістів у вихідні дні з 9.00 до 13.00, працюють телефонні «гарячі лінії», за тел. 5-53-95.
Разом з тим, у міському управлінні праці та соціального захисту населення для громадян передбачена можливість попереднього запису на прийом до фахівців по телефону та безпосередньо в приміщенні у зручний для них час.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО!
Механізм отримання житлових субсидій зазнав змін. Для додаткової інформації звертайтеся за тел. 5-53-95 — управління праці та соціального захисту населення міської ради: 3-50-61 — управління Пенсійного фонду в Україні; 2-10-23 — управління експлуатації газового господарства; 5-61-47 — КПТМ «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»; 5-60-05 — РЕМ; 5-23-67 — ВУВКГ з понеділка по п’ятницю, з 8:00 до 20:00. У суботу графік роботи — з 9:00 до 13:00. У такому ж режимі працюють і всі ОСББ міста. У неділю управління Пенсійного фонду працює з 9:00 до 13:00.