УРОКИ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ НА ШЛЯХУ ДО ШКОЛИ

В умовах постійного зростання кількості транспортних засобів безпека дітей перебуває під великою загрозою і потребує посиленої уваги як з боку водіїв, так і дорослих.
З початку року на наших дорогах сталося 5 ДТП за участю дітей, у яких 4 — отримали тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості, а 1 дитина померла у реанімаційному відділенні лікарні.
Так, у с.Гульськ водій легковика здійснив наїзд на 6-річного хлопчика, який переїжджав через дорогу, внаслідок чого дитину було доставлено в реанімаційне відділення лікарні.
По вул.Вокзальній під колеса автомобіля потрапила 7-річна дитина. Хлопчик раптово вибіг з-за автобуса, намагаючись якомога швидше перебігти на інший бік вулиці, де на нього чекала мати.
У переважній більшості випадків винуватцями ДТП стають діти через свої вікові та психологічні особливості. Вони дуже збудливі, динамічні і в той же час неуважні. Допомогти дітям виробити це вміння — завдання дорослих.
За декілька днів дорослі проводжатимуть своїх школяриків до школи. Батькам потрібно навчити і нагадувати дітям:

  • переходити дорогу дозволяється у передбачених місцях;

  • не переходити дорогу на червоний або жовтий сигнал світлофора;

  • не поспішати, спокійно переходити дорогу розміреним кроком;

  • виходячи на проїжджу частину, припинити розмови. Ваша дитина повинна звикнути, що під час переходу дороги, потрібно зосередитись;

  • залучати дітей до участі у ваших спостереженнях за обстановкою на дорозі: показувати їм ті машини, які готуються повертати, їдуть з великою швидкістю;

  • не виходити раптово з-за машини, інших перешкод, не оглянувши заздалегідь дорогу, бо це типова помилка для школярів, котрі або поспішають до школи, або повертаються додому;

  • не дозволяти дітям гратися поблизу доріг і на проїжджій частині вулиці;

  • не зайвим буде пройти декілька разів з дитиною до школи по найбільш безпечному маршруту.


Головне завдання дорослих — зробити усе можливе, щоб дорога для дітей була дійсно безпечною.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник ВДАІ, капітан міліції