КРИМІНАЛЬНІ ЖНИВА ЗВЯГЕЛЬЩИНИ

«МАКОВІ ЖНИВА»
На присадибній ділянці мешканки с.Партизанське, 1951 р.н., дільничний інспектор виявив макову плантацію майже у 1000 кущів. Жінка проживає сама. Зі слів господині, посіяла і вирощувала для себе. Хитрує бабця чи каже правду, — з’ясують слідчі, адже навіщо їй одній стільки маку. Нагадаємо, якщо кількість вирощених рослин маку чи конопель перевищує 500 рослин, — неминуче позбавлення волі на строк від 3-х до 7 років.
Не побоялася посіяти наркозілля і 56-річна жителька с.С.Деражня, у якої дільничний виявив та вилучив «грядочку» маку, що налічувала 240 рослин. Близько 150 кущів знешкодили дільничні інспектори в с.Киянка.
Тепер домогосподарочкам доведеться мати проблеми не лише із зіллям та будяками, що ростуть навіть у спеку, а й із Законом, тому що за незаконний посів та вирощування снодійного маку чи конопель, передбачена кримінальна відповідальність.
На минулому тижні у 68-річної жительки с.Ярунь дільничний інспектор на городі виявив та вилучив 90 кущів конопель. Загалом же — це вже шостий випадок виявлення незаконних посівів та вирощування наркотичних рослин. Сама ж бабуся (назвемо її Лідія), котра проживає сама, говорила, що рослина насіялася сама. Проте доглянута та впорядкована ділянка, на якій росло дурман-зілля, свідчить про інше. Проводиться перевірка.
Кримінальну справу за ч.3 ст.309 КК України «Незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту» порушено проти 72-річного жителя міста Новограда-Волинського. 21 кущ рослин конопель виявили та вилучили працівники сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків на присадибній ділянці у с.Тернівка, що належить дідусеві. А в хліві у дідуся правоохоронці виявили та вилучили більш як 3 кг вже майже готової продукції, яку він старанно виклав, аби та гарненько висохла.
Працівники карного розшуку на присадибній ділянці місцевого жителя виявили та вилучили 30 рослин конопель. Як розповів оперуповноважений карного розшуку Микола Тимощук, крім зеленого зілля, на даху сараю господар висушував сировину для вживання. Зі слів 42-річного підприємця, заготовляє він «травичку» для себе щороку, так як любить «покайфувати» уже не один десяток років.
Як повідомив в.о. начальника СДІМ Ігор Шевчук, правоохоронцями вже порушено декілька кримінальних справ за ст.310 КК України «Посів або вирощування снотворного маку чи конопель». По інших фактах проводиться перевірка.
КАЯВСЯ, НАМАГАВСЯ І …ПОПАВСЯ НАДОВГО
9 серпня під час відпрацювання розважальних закладів міста оперативники сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків неподалік кафе «Бамболіно» затримали гр.О., 1981 р.н., котрий перебуває на обліку у правоохоронців. Під час огляду у чоловіка виявили та вилучили поліетиленовий пакет, в якому знаходилося близько 3 кг подрібненої суміші жовто-коричневого кольору, зовні схожої на наркотичний засіб, макова соломка та 2 пляшки, частково наповнені рідиною темного та прозорого кольору. За місцем проживання затриманого правоохоронці виявили та вилучили посуд для виготовлення наркозасобів та ще дві пляшки з такими ж рідинами.
Олег (ім’я змінено) одружений, має малолітню доньку, але його шестирічна «дружба» з наркотиками, як визнає він сам, зруйнувала йому життя. Чоловік розповів, що декілька разів намагався «зав’язати», але марно. Не так давно його сім’ї вже довелося пережити те, що він сидів на лаві підсудних за аналогічний злочин. Чоловік не захотів скористатися тим, що суд, який, мабуть, подумав про його дружину і доньку і надав йому ще один шанс схаменутися, не позбавивши його волі. Тепер Олег відповідатиме за всією суворістю Закону.
ПРИТОРГОВУВАВ МАРИХУАНОЮ
У такий спосіб заробляв собі на життя житель с.Гульськ. 22-річний молодик ніде не працює. Оперативники СБНОН у будівлі літньої кухні виявили та вилучили 4 паперові згортки, наповнені наркотичною речовиною «марихуана». Чоловік зізнався: на продаж.
Наразі правоохоронці з’ясовують, звідки у хлопця зілля. Наркоторговця затримано, вирішується питання про порушення кримінальної справи за ст.307 КК України «Незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркозасобів, психотропних речовин або їх аналогів», що карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.
ДОЗА ЗБІЛЬШУВАЛАСЯ, А СЕРЦЕ НИТИ НЕ ПЕРЕСТАВАЛО
Несподіванкою став візит оперативників по боротьбі з незаконним обігом наркотиків для 29-річного жителя міста Новограда-Волинського. Молодикові довелося пояснювати, звідкіля і для чого у нього в гаражі знаходилися дві пластмасові пляшки, ретельно запаковані у пакеті та приховані від очей, які були частково наповнені рідиною темно-зеленого кольору — зеленка (близько 700грамів) та світлого, зовні схожого на рідину розчинника для виготовлення наркотичного засобу «ширка». Чоловік зізнався, що дійсно, потайки від рідних, вдома виготовив отруту для власних потреб, а сировину назбирав у полі. Те, що залишилося після варива, заховав у гаражі. У такий спосіб молодий чоловік лікував ішемічну хворобу серця. Та, незважаючи на такий курс лікування, який у чоловіка триває не день і не два, почувається він дедалі гірше.
ВИКРИТО ЧЕРГОВИЙ ПІДПІЛЬНИЙ ЦЕХ ВИГОТОВЛЕННЯ ОКОВИТОЇ
Боротьба з самогоноварінням залишається одним із пріоритетів профілактичної діяльності міліції, адже під дією алкогольного дурману вчиняється абсолютна більшість злочинів, зокрема, вбивств. На жаль, сьогодні проблем із придбанням алкоголю немає — цілодобово спиртні напої вдосталь у продажу як у магазинах, так і в підпільних гуральнях. Самогон залишається найдоступнішим зіллям, який, як правило, стає каталізатором агресії потенційних правопорушників та штовхає на злочинну стежку. Майже щодоби працівники міліції здійснюють виїзд, і далеко не один, на сімейно-побутові конфлікти, причиною яких, у переважній більшості, є зловживання спиртними напоями.
Захворювання, що призводять до передчасної смерті, зниження продуктивності праці, нещасні випадки у побуті та на виробництві, насильство в сім’ї, — за усім цим стоїть алкоголь. Любителі оковитої, які є постійними клієнтами підпільних гуралень, до всього ризикують купити у самогонників смертельно небезпечну рідину з різноманітними домішками, для надання «продукції» привабливості. Щоденно сумна статистика отруєнь сурогатним алкоголем та недоброякісним спиртним домашнього виробництва зростає. Не лякають любителів випити і ціни на ліки, бо пляшчина їм потрібніша більше, ніж власне здоров’я.
Днями дільничні інспектори МВ міліції викрили діяльність самогонниці, котра своє помешкання по пров. Чапаєва перетворила на підпільний цех із виготовлення оковитої. Щоденно до будинку самогонниці тяглися, як грішники на прощу, любителі згубного напою.
Правоохоронцями було вилучено 19 літрів самогону, самогонний апарат та 300 літрів самогонної закваски. Бізнес підприємливої 58-річної бабусі процвітав, тож готова продукція не залежувалася.
За інформацією в.о. начальника СДІМ Ігоря Шевчука, проти жінки порушено кримінальну справу за ст.203 КК України «Заняття забороненими видами господарської діяльності», яку вже направлено на розгляд суду.
«УСЕ, НАЖИТЕ НЕПОСИЛЬНИМ ТРУДОМ»… ВИНЕСЛИ
За статистикою правоохоронців, укріплені квартири знижують ризик пограбування наполовину. Особливо актуально це тоді, коли власники залишають помешкання на тривалий час. Про це свідчить випадок, який днями стався у м. Новоград-Волинський.
«Похазяйнували» у домоволодінні місцевих жителів невідомі. Крадіжку майна виявила донька, котра мала доглядати за будинком. Господарів, які більше п’яти місяців тому поїхали працювати у м.Київ, досі не було. За весь цей час жінка вперше навідалася до батьківської домівки, тому й сказати, коли саме сталася крадіжка, не може. Судячи з того, що вхідні двері та вікна не зламані, зловмисники скористалися незачиненою кватиркою. З дому винесли меблі та побутову техніку на суму близько 6000 грн.
Правоохоронцями вже порушено кримінальну справу за ч.3 ст.185 КК України «Крадіжка», що завдала значної шкоди потерпілому, проводяться оперативно-розшукові заходи по встановленню та затриманню злочинців.
Детальну та кваліфіковану інформацію про види захисних систем, їх встановлення та роботу ви можете отримати, звернувшись до відділу Державної служби охорони при Новоград-Волинському МВ УМВС за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.І.Франка, 3-а, тел.: 5-21-21 (цілодобово).
ЗЛОДІЯМИ ВИЯВИЛИСЯ 13-РІЧНІ СУСІДИ
9 серпня в чергову частину МВ надійшло телефонне повідомлення жителя с.Нова Романівка. Чоловік повідомив, що невідома особа проникла у його будинок, звідки викрали гроші, мобільний телефон, дві ракетки для настільного тенісу, волейбольний м'яч та інше майно.
Злодії скористалися відсутністю господарів вдома та відчиненим вікном. Викрадене одразу навело на слід злочинців.
Як повідомив начальник ВКМСД Олександр Вовченко, злодюжками виявилися двоє 13-річних дітей, учні ­8 класу Новороманівської ЗОШ. Хлопчик та дівчинка проживають по сусідству з потерпілим, тож добре знали, де знаходяться господарі. Викрадене вилучено, частину грошей дівчинка вже встигла витратити.
За інформацією заст. начальника слідчого відділення Петра Мельничука, вже порушено кримінальну справу за ч.3 ст.185 «Крадіжка».
«МОБІЛЬНИЙ ДЕСАНТ» ВІДВІДАВ ХІРУРГІЧНЕ ВІДДІЛЕННЯ
Під покрівлею ночі «мобільний наліт» на хірургічне відділення лікарні здійснив 48-річний житель міста Новограда-Волинського, котрого днями затримали оперативники карного розшуку.
12 липня до чергової частини міськвідділу міліції майже одночасно надійшли телефонні повідомлення від двох жителів міста, котрі перебували на лікуванні у хірургічному відділенні. Прокинувшись вранці, вони виявили зникнення своїх мобільних телефонів, що мали б знаходитися на тумбочці поруч з лікарняним ліжком. На місце злочину негайно виїхала слідчо-оперативна група. Вже у відділенні лікарні до правоохоронців звернулися ще троє потерпілих. Зникли ще два мобільних телефони та жіночий наручний годинник.
Як розповідає затриманий, напередодні, хильнувши зайвого, «зелений змій» так сплутав йому ноги, що він вирішив заночувати на території лікарні на одній із лавочок, що поблизу хірургічного відділення. Спокусило чоловіка, за його словами, відчинене вікно в одній з палат. Опинившись усередині, п’яниця запримітив мобільний телефон, що і позбавив чоловіка сну. У такий спосіб він проник ще у чотири палати. Хворі, котрим на ніч дали знеболююче, у цей час спокійно спали.
Як розповів начальник кримінальної міліції Андрій Подій, затриманий більшу частину свого життя — 25 років, провів у місцях позбавлення волі за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, хуліганство та інші. Тож перспектива знову опинитися за гратами за злочин, передбачений ст.185 КК України «Крадіжка», затриманого не лякає.
ПОГОРІЛА «МЕТАЛІСТКА»
У рамках оперативно-профілактичного відпрацювання «Метал» дільничні інспектори та оперативники сектору кримінальної міліції у справах дітей по вул.Коротченка виявили пункт прийому металобрухту. 42-річна власниця будинку у власному подвір’ї відкрила металобазу, проте забула її узаконити.
Крім того, серед металобрухту, який правоохоронці виявили та вилучили, знайдені 5 металевих профілів з конструкції вагів для зважування вантажних автомобілів, що було вкрадено з однієї з установ по вул. Потапова. Сама того не підозрюючи, жінка допомогла злочинцям позбутися викраденого, ще й заплатила їм за це гроші.
За інформацією начальника кримінальної міліції Андрія Подія, під час відпрацювання здійснено перевірку 5 пунктів прийому, вилучено 253 кг металобрухту, складено один адмінпротокол за ст.164-10 «Порушення законодавства, що регулює здійснення операцій з металобрухтом», а також порушено кримінальну справу за ­ст.185 «Крадіжка».
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ ст.л-нт міліції