11 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

11 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

Щороку, в другу суботу вересня, — професійне свято у всіх, хто хоч якимось чином причетний до спорту. А надто — у тих, хто присвятив себе роботі в цій галузі, чи намагається самореалізуватися у спорті, зробивши кар’єру.
При цьому, цілковите право вважати цей день святковим для себе має більшість із нас. Адже заняття фізкультурою та спортивно-оздоровчими вправами хоча б на любительському рівні останнім часом стають дедалі популярнішими.

\"11

ЗВАННЯ СПОРТИВНОЇ СТОЛИЦІ ОБЛАСТІ — У НОВОГРАД!
\"11Новоград-Волинський по праву займає лідируючі позиції в області у різних видах спорту. Звягельські каратисти і боксери, волейболісти й баскетболісти, борці вільного й греко-римського стилів, гирьовики і штангісти, тенісисти, шахісти, шашкісти не час від часу, а регулярно здобувають перемоги й призові місця на різноманітних обласних, всеукраїнських і навіть міжнародних турнірах.
Саме у нас в останні роки створено одну з найбільш боєздатних футбольних команд Житомирщини. І саме Новоград б’є всі можливі обласні (і не тільки) рекорди за відвідуваністю футбольних матчів.
Це вони — спортсмени, тренери і спортивні функціонери-меценати — повсякчас прославляють наше місто. Як кажуть, примушують поважати себе, а в їхній особі — й усю нашу звягельську громаду. До слова, часом бували випадки, коли в інших регіонах України до пори до часу не знали, як правильно пишеться Новоград-Волинський, називаючи його то Новгородом, то ще як кому заманеться. Але після гучних виступів наших спортсменів місцева публіка добре запам’ятовувала назву міста на Случі!
Рік тому, напередодні Дня фізичної культури і спорту, газета «Звягель-Інформ» на двох сторінках публікувала представників спортивної еліти міста — кращих спортсменів (молодих, дорослих, ветеранів), кращих тренерів, суддів, організаторів, меценатів, кращі місцеві команди. Нині, порадившись із представниками спортивного комітету, ми розповімо про двох тренерів-викладачів, котрі за довгі роки роботи привили любов до спорту не одному десятку молодих новоград-волинців.
ЧЕМПІОН ЗАБАЙКАЛЬСЬКОГО ВІЙСЬКОВОГО ОКРУГУ
\"11Володар цього титулу, що у радянські часи прирівнювався до звання чемпіона республіки, — Михайло Юхимович ОЛЕНДЕР, нині — старший тренер-викладач Новоград-Волинської дитячо-юнацької спортивної школи, кандидат у майстри спорту з волейболу.
Це чемпіонське звання, а разом із ним — звання КМС, Михайло Юхимович здобув під час служби в армії. Команда військової частини з волейболу, одним із лідерів якої був Михайло Олендер, виграла чемпіонат округу. Було це у далекому 1980-му.
Згодом, демобілізувавшись, Олендер повернувся до Новограда-Волинського, де влаштувався на роботу на ремзавод. Спорт при цьому не полишив — був постійним членом команди заводу з волейболу, що брала участь у галузевих турнірах.
У 1992-му перейшов на роботу у ДЮСШ, на посаду тренера-викладача. За два роки виховав юнацьку команду, що стала бронзовим призером чемпіонату Житомирської області. «Відтоді з призових місць ми не вибуваємо», — з гордістю пригадує Михайло Юхимович.
2010-ий став напрочуд урожайним для місцевих школярів-волейболістів. Команда, яку тренує Олендер, виграла чемпіонат області серед однолітків, а також стала переможцем на п’ятих юнацьких іграх області, де в суперниках були команди, укомплектовані зі студентів перших-других курсів вищих навчальних закладів. А на турнірі серед студентських команд третіх-четвертих курсів посіли друге місце.
Справжній фурор юнацька команда з волейболу Новоград-Волинської ДЮСШ створила під час розіграшу, так званої, дитячої ліги України. На змаганнях, у яких беруть участь команди зі спортінтернатів, училищ фізкультури, шкіл олімпійського резерву, звягельчани здобули високе п’яте місце.
\"11УЧИВСЯ З ОЛЕКСІЄМ МИХАЙЛИЧЕНКОМ
Саме так — нинішній керів­ник «Фізичного виховання»­ Новоград-Волинського еконо­міко-гуманітарного коледжу, кандидат у майстри спорту з футболу Анатолій Іванович ЖИВАНЮК був студентом Київського державного інституту фізичного виховання і спорту в той час, коли там навчався (щоправда, на старшому курсі) екс-тренер київського «Динамо» і збірної України з футболу — Олексій Михайличенко.
А серед однокурсників Анатолія Живанюка — досить відомі у футбольних колах країни футболісти Ігор Жабченко й Віктор Мороз та футбольний рефері Олег Ореф’єв.
Анатолій Живанюк присвятив роботі в галузі спорту понад двадцять років. Нині він очолює відділення «Фізичного виховання» в економіко-гуманітарному коледжі. До цього — десять років пропрацював на схожій посаді у профтехучилищі (зараз — профліцей).
Завдяки ініціативності Анатолія Живанюка та директора коледжу Миколи Паламарчука, цей навчальний заклад є активним ініціатором і учасником загальноміських спортивних акцій. Зокрема, саме колективу коледжу належить ідея лижного пробігу, присвяченого річниці визволення Новограда-Волинського від німецької окупації, та турніру на призи екс-депутата Верховної Ради України Миколи Горбатюка.
Економіко-гуманітарний коледж щороку випускає понад два десятки майбутніх учителів фізкультури. Кожен із них ази викладацької практики опановує під керівництвом Анатолія Живанюка.
\"11СПОРТИВНОМУ РАЙЦЕНТРУ — СПОРТИВНИЙ РАЙОН
У переддень професійного свята гарними спортивними здобутками може пишатися й Новоград-Волинський район.­ Зокрема, спортсмени з району успішно виступили на десятих обласних літніх сільських спортивних іграх, що минули у серпні. У змаганнях із перетягування канату та з армспорту серед ветеранів районна команда стала переможцем. Другі місця на турнірі — у гирьовиків, футбольної команди та жіночої волейбольної. Чоловіки-волейболісти посіли третє місце.
Гарні здобутки вже вкотре демонструють вихованці тренерів з вільної боротьби Юрія Мірзабекяна, Олександра Гуцана і Сергія Мельника. Командні результати — друге місце на п’ятих обласних літніх спортивних іграх молоді (дівчата) і третє — на обласній спартакіаді школярів (юнаки й дівчата). Особисто варто відзначити Світлану Рижикову — призерку чемпіонату України-2010 та Тетяну Лавренчук — бронзову призерку чемпіонату Європи, що відбувся місяць тому у Боснії та Герцеговині.
Під керівництвом 7-разового чемпіона світу з гирьового спорту серед ветеранів Олександра Дідовця, тренера-викладача районної ДЮСШ, уродженець Слободи-Романівської Роман Шапран посів третє місце на чемпіонаті України серед молоді. Низка спортсменів виконала нормативи на престижні звання — майстрів спорту та кандидатів у майстри спорту України з гирьового спорту.
\"11Тішать перемогами представники армспорту, котрих тренує заслужений тренер України Геннадій Данюк. Протягом року його вихованці та він особисто не раз брали участь у всеукраїнських змаганнях. Переможцями кубка України стали Михайло Гузь та Олександр Рассохін. На чемпіонаті України серед ветеранів довів свою силу й сам Геннадій Данюк — перше місце.
* * *

З нагоди свята бажаємо всім спортсменам Звягельщини тільки перемог — як на спортивних майданчиках, так і за їхніми межами. Нехай оминають вас травми і прикрі невдачі. Натомість — завжди супроводжує міцне здоров’я і дух переможця!
За допомогу в підготовці матеріалу висловлюємо подяку завідуючому відділом з питань розвитку фізкультури і спорту міської ради Володимиру Гаммі та головному спеціалісту відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Петру Подкаурі.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора тимощука