У ЗМАГАННІ БОГАТИРІВ ПЕРЕМІГ ВІЙСЬКОВИЙ 30-ої БРИГАДИ

У ЗМАГАННІ БОГАТИРІВ ПЕРЕМІГ ВІЙСЬКОВИЙ 30-ої БРИГАДИ

Напередодні Дня фізичної культури і спорту, у п’ятницю, 10 вересня, у центрі Новограда-Волинського — на площі Лесі Українки — відбулися незвичні змагання. Багато хто з нас звик, що «Богатирські ігри» можна побачити хіба що по телевізору. А тут — суперництво силачів, щоправда, не заморських, а місцевих, проходило просто перед очима звягельської публіки.
\"У

Взяти участь у змаганнях висловили бажання одинадцять спортсменів. Ще до старту їх можна було безпомилково вирізнити серед присутньої публіки — широкі плечі, міцні руки… Словом, немов богатирі з народного фольклору.
\"УІ вправи до виконання їм запропонували відповідні. Судіть самі. Ось, для прикладу, вправа під назвою «Млин». На землі лежать п’ять мішків, вміст кожного заважує на 75 кілограмів. Учасникам слід якнайшвидше перенести цей вантаж у визначене місце. Звісно, що тут головне — сила м’язів, але й про тактику забувати не слід: як узяти мішок, як нести…
Крім цього, треба було піднімати над головою цеглину вагою 50,5 кілограмів (!); перекидати величезне колесо, діаметром понад метр; утримувати на час у кожній руці по дві 40-кілограмові гирі; в іншій вправі — ці ж самі гирі перенести якомога далі.
А ще одна вправа, вигадана ініціатором турніру — відомим місцевим спортсменом-гирьовиком Олександром Дідовцем, — нібито приглянулася навіть голові федерації найсильніших атлетів України Володимирові Кібі (представник від федерації був присутнім на змаганнях і згодом доповів шефу про новинку).
Сутність вправи: на спеціальну борону навішують декілька гир, загальна вага борони таким чином досягає 270 кілограмів. Завдання учасника полягає в тому, щоб чим скоріше «поборонувати» намічену ділянку.
\"У— Вправа може мати практичне застосування, — жартує Олександр Дідовець. — Раптом у когось кінь під час боронування прихворіє — не проблема: господар може замість нього впрягтися й завершити роботу.
Цікаво, що і переможець, і призери змагань — усі військові. Служать у 30-ій окремій механізованій бригаді. Чемпіоном новоград-волинських «Богатирських ігор» став начальник фізичної підготовки і спорту бригади Анатолій Барньов. Друге і третє місця — в Олександра Стьопича й Олексія Царюка відповідно.
Звісно, що такий турнір ­навряд чи був би можливим без підтримки. Офіційним спонсором спортивного свята ­виступив директор ПП «Моноліт» Володимир ­Андрощук. До речі — почесний президент Житомирського обласного осередку федерації найсильніших атлетів України і перетягування канату.
«Розвиток фізкультури і спорту в місті — це важлива справа, яку треба підтримувати. Якщо в нас буде спортивна молодь, то в нас буде сильна держава», — підкреслив Володимир Феодосійович.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Вадима ЛЄДЕНЬОВА