ЗИМА НА ПОРОЗІ — ЧИ ГОТОВЕ ДО НЕЇ МІСТО?

Надворі холоднішає, і з кожним днем все швидше наближається непростий і проблемний зимовий період. Чи готове наше місто пережити цей складний час (а синоптики одноголосно прогнозують нам вельми сувору і морозну зиму), які проблеми виникають і як їх планується вирішувати — про це все говорилося на минулому черговому засіданні виконавчого комітету, де серед основних розглядалося питання «Підведення підсумків по організації і забезпеченню установ, організацій, закладів усіх галузей і, особливо, житлово-комунального господарства, по підготовці до зими».
Під час розгляду цього питання виступив міський голова М.П.БОРОВЕЦЬ, який зазначив:

— 28 квітня, коли тільки закінчився опалювальний сезон, ми розглядали це питання, і тоді було намічено певні заходи — для того, щоб систематично і організовано розв’язувати і вирішувати основні проблеми, що виникають у підготовці життєдіяльності міста до зими.
Можу з впевненістю сказати, що дуже багато було зроблено за названий період. Особливо хотілося б відзначити галузь освіти — адже у цьому році вдвічі більше коштів ми потратили на вирішення проблем саме цієї галузі. Зокрема, тільки нещодавно відремонтували дах 11-ї школи, а зараз закінчуємо ремонт даху 4-ї школи.
Не можу при нагоді не згадати один дуже важливий момент: у цьому році ми зуміли вирішити надзвичайно серйозну проблему, яку перед цим у місті Новограді-Волинському намагалися вирішити протягом не одного десятка років, — влаштували теплі внутрішні туалети в 9-ій школі. Це, без сумніву, — велике досягнення.
Хочу сказати, що в багатьох закладах освіти за рахунок батьків, за рахунок ініціативи директорів шкільних і дошкільних навчальних закладів було зроблено дуже багато, і я вдячний керівникам та батьківським комітетам за їх сумлінне ставлення до своєї роботи і вболівання за виховання та навчання наших дітей.
Особливо хотів би відзначити і констатувати ту ситуацію, що у плані підготовки до зими серйозна увага приділялася житловому сектору, нашим ОСББ — там завжди є величезний перелік питань та проблем.
Я і мої заступники побували на всіх засіданнях правлінь, де розглядався цілий ряд проблем і відразу складався протокол, у якому все детально зазначалося. Щоранку у мене відбувалася робоча нарада, де давалися доручення щодо вирішення усіх проблем.
Хочу сказати, що вже розпочалися роботи з ремонту дахів будинків. Ми в цьому році запланували і отримали повідомлення про отримання державної субвенції в обсязі 600 тисяч гривень для ОСББ. Адже місто Новоград-Волинський у плані розвитку ОСББ визнано найкращим на рівні всієї України. За активну роботу та значні досягнення в даній галузі нам і були виділені ці кошти.
Тож будемо за них розпочинати ремонт 16 будинків, і я їх хотів би назвати. Це Рокоссовського №1, 6, 12 (ОСББ «Зелені»), ОСББ «Звягель» (Пушкіна, 10), ОСББ «Зоря» (Житомирська, 29, 31), ОСББ «Колорит» (Шевченка, 31), ОСББ «Вікторія» (Вокзальна, 40б, Пушкіна, 11, Декабристів, 17, Івана Франка, 21), ОСББ «Морське» (Гоголя, 17, 19, 23), ОСББ «Чайка» (Леваневського, 9), ЖБК (Мякишева, 13). Це 16 будинків, що будуть ремонтуватися за кошти державної субвенції, і ще за кошти місцевого бюджету (316 тисяч), ми будемо ремонтувати ще 4 будинки — ОСББ «Світанок» (Надслучанська, 4) — один з найстаріших будинків, де великий об’єм робіт — туди ми виділяємо 150 тисяч гривень, «Перспектива» (Соборності, 2) і наше комунальне підприємство «Новоград-Волинський житлосервіс» (Соборності, 20), ОСББ «Наш дім» (Соборності, 3).
У цих всіх будинках ми хо­чемо найближчим часом відремонтувати дахи, бо найбільша проблема, яка на сьогодні у нас є — це якраз дахи у житлових будинках. Вони потребують великих капіталовкладень — тож майже мільйон гривень виділяється для капітального ремонту житлового фонду.
Разом з тим, 386 тисяч гривень виділяється на капітальний ремонт ліфтів -— вже частково розпочали ці роботи. На них також будуть потрачені кошти субвенційні, державні, що йдуть для ОСББ, і зокрема -— для капітального ремонту ліфтів.
Хочу попросити наших громадян, щоб в будинках, де ремонтуватимуться дахи і ліфти, зібратися на загальнобудинкові збори і визначити людей, які будуть брати участь у безпосередньому контролі за капітальним ремонтом. Я дуже хотів би, щоб представники громади ретельно прослідкували за тим, як буде складатися кошторис і за самим ходом та якістю ремонтних робіт. Вже не раз переконувався, що ретельно відслідкувати всі ці моменти можуть тільки ті люди, які самі в тих будинках живуть.
Ми сьогодні дозволили ОСББ самим набирати підрядників, вони укладають угоди, але нехай ще ретельно відслідковують всі ці процеси.
Дуже важливий момент — питання підготовки до зими доріг. Підготовка піщано-сольової суміші, особливу увагу звертаємо на роботу двірників. Хочу подякувати їм за хорошу роботу і разом з тим налаштувати їх на ще більш відповідальне ставлення до своїх обов’язків. Нам потрібно підняти статус професії двірника — щоб він був господарем цієї території і відповідав за неї, за благоустрій, організовував громаду на виконання певних робіт.
По «Теплокомуненерго» потрібно зупинитися де­тальніше. Я вже говорив, що ми наклали мараторій і не підвищуємо тарифи. І сама керівник підприємства підтвердила, що ми займаємо правильну позицію: торік ми отримали субвенцію за різницю тарифів, і цей рік так само плануємо її отримати — в цілому це майже сім мільйонів гривень додаткових коштів, що дозволяють нам розв’язати проблеми «Теплокомуненерго», не перекладаючи всі ці зусилля на наших громадян.
Залишається проблема з Водоканалом, але 30 вересня на сесії міської ради ми додатково виділили кошти для цього підприємства з місцевого бюджету, щоб вирівняти баланс його економіки.
На виконкомі заслухали всіх керівників різних галузей, які доповіли про ситуацію, що склалася. Головний лікар міськрайТМО Василь Борис розповів, наскільки готова до зимового періоду лікарня, і які там є проблеми. Керівники установ культури, соціального захисту, говорили про те, що ми облаштували спеціальний заклад, де будемо надавати допомогу людям без постійного місця проживання, бездомним. Особливо вони потерпають від холодів і для них створено цей притулок з гарячим харчуванням.
Я думаю, що, як і торік, ми розпочнемо опалювальний сезон одними з найпреших в Україні, особливих проблем на даний час немає. Тож всім хочу подякувати, хто долучався до їх вирішення, зроблено багато. Думаю, що перезимуємо без явних проблем, але можуть виникнути ті чи інші непередбачувані ситуації, хоча і до таких ми готові.
Синоптики обіцяють нам холоди вже в перших числах жовтня. І цей період перед початком опалювального сезону завжди є складним. Хочу запевнити, що не буде строго вказаного терміну перед тим, як пустити тепло у квартири, садочки та інші установи. Будемо орієнтуватися на погодний і температурний режим. «Теплокомуненерго» готове хоч зараз пускати тепло. Але ще є одна така річ: НАК «Нафтогаз» ще не почав роботи по укладанню договорів. Хоч боргів не маємо, але договори не укладені, і ліміти поки що не виділяються на газ для того, щоб ми могли «розконсервувати» «Теплокомуненерго», котельні, відкрити газові лічильники, що зараз запломбовані, і, незалежно від нас, поки що не дають такої можливості розпочати опалювальний сезон. Але ми активно працюємо над цим питанням, і найближчим часом воно має вирішитися.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА