СЕРГІЙ ТІГІПКО: «Я НІКОМУ НЕ РАДЖУ ТИСНУТИ НА «СИЛЬНУ УКРАЇНУ»

СЕРГІЙ ТІГІПКО: «Я НІКОМУ НЕ РАДЖУ ТИСНУТИ НА «СИЛЬНУ УКРАЇНУ»

Країна сьогодні стоїть на порозі виборів. А, точніше, перед вибором: кому довірити завтрашній день своїх міст, селищ і сіл? Кандидатів, як завжди, не бракує. Але простого українця одними обіцянками вже не купиш. І насамперед його турбує: чи зможе нова «мала» влада швидко і ефективно вирішити проблеми місцевого самоврядування, що накопичувалися роками? У лідера партії «Сильна Україна», віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка і його соратників, на це запитання є тільки одна відповідь: «Зможемо!».
Експерти запевняють, що після приходу у владу «Сильної України» — партії реформаторів і нових лідерів — політичний ландшафт країни дуже зміниться. Про те, як партія має намір оновити країну, Сергій Тігіпко розповів у цьому інтерв'ю.

— Сергію Леонідовичу, зараз багато говорять про тиск на вашу партію...
— Якщо відверто, то тиск насправді серйозний. Велика кількість регіональних лідерів поспішили взяти на себе завищені зобов'язання набрати 70-80% голосів. І тепер їм доводиться так чинити.
Із одного боку, «Сильній Україні» зараз дуже складно, але з іншого — такі труднощі загартовують. Я своїм партійцям завжди говорив, що нам ніхто нічого не подарує. І якщо ми не навчимося штовхатися ліктями, то нічого не отримаємо.
Я вважаю, в політиці має бути конкуренція. Хто слабкий, — відійде, але у нас вже є багато молодих і цікавих людей, яких нічим не залякаєш, і, завдяки їм, викристалізовується потужна політична сила ... А регіональним діячам я б радив стримувати свій запал, тому що земля кругла, і все їм повернеться рано чи пізно. Я нікому не раджу тиснути на «Сильну Україну».
— Ваша впевненість трохи дивує, враховуючи те, що для «Сильної України» майбутні вибори — по суті, політичний дебют...
— Для нас надзвичайно важлива ця кампанія, адже партія вперше іде на вибори. Нам потрібно все зараз зробити, щоб люди знали про «Сильну Україну», а не тільки про мене як лідера партії. Для мене партійні інтереси — першочерговий пріоритет. «Сильна Україна» не просто якийсь проект, я життя вкладаю в нього.
— Виходить, наступна ваша мета — це якнайшвидші парламентські вибори? Я веду до того, що у зв'язку зі скасуванням політичної реформи, країні потрібен новий парламент. Ви підтримуєте ідею дострокових виборів?
— Нещодавно в Криму відбувався великий форум — «Ялтинська європейська стратегія», і там мені багато журналістів ставили це запитання. Я відповідаю так: для мене — що швидше ми будемо в парламенті, то краще. Адже без потужної парламентської фракції проводити необхідні реформи все-таки складно.
— А для України, коли краще провести парламентські вибори?
— Я вважаю, якщо вибори відбудуться в 2011 році, безумовно, це зробить ситуацію в парламенті нестабільною. Депутати будуть думати про вибори, а не про конкретну роботу. Тому вважаю ідеальним варіантом проведення виборів навесні-восени 2012 року. Так вдасться зберегти стабільність в країні.
— Давайте повернемося до регіональних виборів. 31 жовтня в місцеві ради прийде чимало «сильноукраїнців». Вони готові до реальної роботи? Чи не скінчиться все на обіцянках, як це часто буває?
— Я теж почну із запитання: а чи готові мільйони українців змінити своє життя на краще? Якщо «так», — «Сильна Україна» на їхньому боці. На жаль, головна проблема — в нас самих. Хтось може із цим не погодитися, адже в усіх гріхах у нас традиційно звинувачують владу. Але при цьому ми забуваємо, що кожен із нас відповідає за те, що відбувається в країні. Адже це ми, громадяни, призначаємо собі владу. І ми ж можемо й повинні контролювати, як вона працює.
— У вашої партії є конкретні пропозиції, як змінити ситуацію в регіонах?
— Ми переконані, що модернізації потребують усі сфери життя держави. Реформа ЖКГ, освіти, медицини, судової системи, інноваційний розвиток, підвищення рівня культури і спорту в країні — пріоритетні для нас напрями, в яких працюють профільні Експертні комісії партії.
У нас є абсолютно чіткі плани. Візьмімо, приміром, комунальні послуги. Втрати води і тепла в мережах величезні, фактично, люди сплачують за воду, яка випарувалася, і обігрів довкілля. Ми маємо намір провести модернізацію мереж, що дозволить громадянам економити. Якщо говорити про реформу охорони здоров'я, то ми в «Сильній Україні» вважаємо, що необхідно запроваджувати страхову медицину, щоб дати медикам хорошу зарплату, а пацієнтам — доступне якісне лікування. Люди не повинні самі купувати ліки і платити персоналу лікарень за нормальне, людське ставлення. Що стосується освіти, то тут головне — підвищити статус педагога, створити йому умови для творчої роботи і дати гідну зарплату. Для цього потрібно скоротити кількість перевірок та звітів для вчителів і дозволити школам заробляти на надбавки до зарплати педагогів. Це тільки деякі пропозиції, адже ми впевнені, що реформи повинні бути системними, глибокими. «Косметичним ремонтом» ситуацію не виправити.
— Пропозиції — це добре, але коли доходить до реалізації, то часто все зупиняється...
— Сьогодні органи місцевого самоврядування не мають достатніх повноважень. Я вважаю, необхідно насамперед посилити права міських, ра-йонних, обласних рад, щоб вони служили інтересам громади, а не залежали від державних адміністрацій, яким ради змушені передавати виконавчі функції. Виходить так, що навіть коли рада ухвалила потрібне для громади рішення, то його виконання все одно залежить від адміністрації.
— Вам не складно поєднувати роботу в уряді та підготовку партії до виборів?
— Про поєднання не йдеться. 12 жовтня я беру відпустку в уряді й зосереджуся на виборчій кампанії. Уже складений дуже щільний графік поїздок регіонами. «Я буду рекламувати «Сильну Україну» по всій країні.
Ми йдемо на вибори, щоб перемагати. Наша партія зробила ставку на кандидатів, які користуються авторитетом у виборців. Серед них і переможці Народного праймеріз, і відомі в регіонах люди, котрі поділяють ідеологію «Сильної України». Основою наших списків у всіх регіонах стали представники малого і середнього бізнесу, і мені приємно відзначити, що наші партійці на місцях демонструють активність і азарт, незважаючи на протистояння з боку місцевої влади. І хоча інколи повідомлення від наших місцевих організацій на сході країни нагадують зведення з фронтів, я впевнений — приходу «Сильної України» у владу вже ніхто не зможе завадити.