«СИЛЬНА УКРАЇНА» СЕРГІЯ ТІГІПКА РОЗПОВІЛА ПРО РЕФОРМИ В МЕДИЦИНІ

«СИЛЬНА УКРАЇНА» СЕРГІЯ ТІГІПКА РОЗПОВІЛА ПРО РЕФОРМИ В МЕДИЦИНІ

Партійні експерти пропонують шляхи покращення якості медичних послуг та зменшення витрати пацієнтів на ліки.
Українська система охорони здоров'я потребує докорінних змін. Про це заявляють у «Сильній Україні» Сергія Тігіпка. На думку голови Експертної комісії партії з питань охорони здоров'я Володимира Дудки, одним із основних кроків, що допоможе вирішити проблеми галузі, стане запровадження обов'язкового медичного страхування.
— Внески до страхового фонду будуть платити роботодавці і звичайні громадяни. Разом з тим держава повинна підтримати тих, хто не може платити, взявши на себе страхування малозабезпечених, — розповідає експерт. — В ідеалі система повинна працювати так само, як і в усьому світі: держава виділяє на медобслуговування лише половину необхідних коштів, ще 35 відсотків — це обов'язкове медичне страхування, решта 15 відсотків — добровільне страхування та кошти самих пацієнтів.
Причому, користь від впровадження страхової медицини матимуть саме прості громадяни: у «Сильній Україні» наполягають, що після реформи лікарі перестануть призначати пацієнтам непотрібні для них ліки.
— У Міністерстві охорони здоров'я вважають, що споживання ліків в Україні на 50 відсотків не є необхідним. Тобто хворі могли б обійтися без кожного другого препарату, який призначається лікарями сьогодні, — стверджує Володимир Дудка. — За найскромнішими підрахунками, люди витрачають 4 мільярди гривень на рік на препарати, які їм не потрібні.
Крім того, страхова медицина буде коштувати дешевше: експерт навів цифри, що свідчать про те, що сьогодні лікування є для споживачів важким фінансовим тягарем. Так, медичні послуги щороку коштують нашим громадянам 30 мільярдів гривень, а після проведення реформи витрати зменшаться щонайменше вдвічі.
За словами Володимира Дудки, одним з етапів реформи стане також переведення медичних закладів на нову форму власності: в «Сильній Україні» вважають, що лікарні та клініки повинні бути не бюджетними організаціями, а неприбутковими комунальними підприємствами.
— Це дасть змогу зробити зарплати лікарів вищими, більш гнучко регулювати кількість ліжко-місць, чого сьогодні не можуть робити головні лікарі. У цілому, свобода дії головних лікарів підвищиться, і це позитивно позначиться на лікарнях в цілому, — стверджує Володимир Дудка. Він також зазначає, що для впровадження обов'язкового медичного страхування необхідна лише політична воля. «Є стандартний пакет нормативних актів, який передбачає запровадження загальноприйнятих стандартів лікування, надання медичним установам статусу неприбуткових комунальних підприємств і створення страхового фонду. Питання в тому, що хтось повинен на себе взяти роль «першої скрипки» і почати впроваджувати всі ці напрацювання», — зазначив Дудка.
Не менш важливим, ніж запровадження страхової медицини, етапом реформування охорони здоров'я Володимир Дудка вважає повернення до практики обов'язкових медичних оглядів населення.
— Профілактичні медогляди однозначно потрібні. Від цього виграють, насамперед, громадяни, адже що раніше виявлять хворобу, то легше її буде вилікувати, — відзначає голова Експертної комісії «Сильної України» з питань охорони здоров'я. — Тривалий час обов'язкову щорічну диспансеризацію населення не проводили, і разом з багатьма іншими факторами це призвело до зниження середньої очікуваної тривалості життя.
Експерт партії впевнений: щоб зробити диспансеризацію справді ефективною, необхідно створити умови для якісного лікування.
— Профілактичний огляд не є повним вирішенням проблем. Замало тільки виявити хворобу, потрібно людину вилікувати, — підкреслює Володимир Дудка. — Держава має оптимізувати фінансування системи охорони здоров'я, більше уваги приділивши першому рівню медицини. Надання медичної допомоги на первинному медико-санітарному рівні (амбулаторне лікування, допомога сімейних лікарів — прим. авт.) в рази дешевше, ніж надання високоспеціалізованої допомоги. Наприклад, у порівнянні з другим рівнем (лікування в стаціонарах — прим. авт.) — у 8 разів дешевше, а з третім (лікування в спеціалізованих клініках) — у 20 разів.
А питання дорожнечі ліків у «Сильній Україні» пропонують вирішити, запровадивши систему реімбурсації: тобто, вартість ліків буде компенсуватися аптекам або безпосередньо пацієнтам. При цьому, на думку експерта, перевагу слід надати препаратам вітчизняного виробництва, які, як правило, дешевші від закордонних аналогів. І тоді покупець, який захоче придбати інші препарати, буде доплачувати, а той, хто не має такої можливості, отримає необхідний мінімум.
Але головну увага, впевнені в «Сильній Україні», необхідно приділити підвищенню статусу лікаря та забезпеченню медичних працівників гідною заробітною платою. «Вона повинна бути такою, щоб після закінчення профільного вищого навчального закладу та інтернатури випускникам медичних факультетів хотілося працювати лікарями», — зазначив Дудка.
Підготувала Олександра ПІДЛІСНА