РОЗЛИЛИСЯ ВОДИ ШИРОКО...

ПРОТЕ СЕРЙОЗНОЇ ПОВЕНІ НЕ БУДЕ — ВВАЖАЮТЬ ФАХІВЦІ
Початок 2011 року супроводжувався черговим природним катаклізмом — у різних частинах земної кулі великі паводки призвели до загибелі десятків людей і завдали відчутного матеріального збитку. Найбільше від водної стихії постраждали Західна Європа, Австралія, Бразилія і Філіппіни. У свою чергу, Український Гідрометцентр не прогнозує значних паводків по Україні, в тому числі — і на Закарпатті. А що ж чекає нас — новоград-волинців?
Розповідає начальник відділу надзвичайних ситуації міської ради В.О.ЛЕНЬ:
— Стосовно можливого підтоплення, існує два варіанти: підтоплення житлового масиву грунтовими водами та внаслідок повені на річках Случ і Смолка. Якщо розглядати грунтові води, то, згідно з дослідженнями, протягом останніх двох-трьох років активно змінюється клімат і має місце значне підняття рівня грунтових вод як у країнах Європи, так і в наших близьких сусідів — Польщі, Румунії. Зокрема, у нашому місті рівень грунтових вод піднявся в середньому на півтора-два метри. Саме це відбувається на південно-західних околицях нашого міста. Це вулиці Тельмана, 2-й, 3-й і 4-й провулки Тельмана, вулиця Войкова і її провулки. Уже в даний час є факт підтоплення кількох садиб по вулицях Войкова та Миру. Є вірогідність підтоплення окремих ділянок по вулицях Ціолковського, Пархоменка, Твіленєвої.
Протягом грудня-січня комунальним підприємством міста ліквідовано підтоплення по 2-му і 3-му провулках Тельмана, грунтові води відведено у річку Смолку від 6 садиб та по вулиці Олейнікова — 4 садиби. Ці роботи виконує «Міськкомунсервіс». Підприємство має відповідну техніку, навички. У міському бюджеті на ці цілі передбачено 92 тисячі гривень.
Стосовно повеней на річках. Визначені місця підтоплення, якщо рівень вод Случі підніметься на два метри. Найбільш вірогідні місця — в районі дачних масивів «Медик» та «Сільмашівець» («Лубчиця»), трьох будинків по вулиці Богуна. Відповідні служби міста, такі як метеостанція, рятувальна станція на воді, а також Водоканал, цілодобово відслідковують рівень води у річках. Станом на 20 січня у Случі рівень підвищився на 1 метр 30 сантиметрів і два дні, як не зростає. Натомість річка Смолка більш активно наповнюється водою.
На випадок підтоплення, передбачено місця тимчасового розташування мешканців будинків, проведено роз’яснювальні роботи, підготовлені плавзасоби на рятувальній станції — човни, насос для відкачування води, водолазне спорядження, на випадок використання під час рятувальних робіт. Як на мене, така серйозна повінь, як у Європі, нам не загрожує.
Слід відзначити, що міською владою розроблено проект водовідведення південно-західної частини Новограда-Волинського, кошторисна вартість якого — 780 тисяч гривень. Якщо Кабінет Міністрів виділить кошти, то його буде реалізовано найближчим часом.
Як повідомив редакцію Ю. П. Левченко, начальник відділу надзвичайних ситуацій райдержадміністрації, за умови підняття рівня вод у Случі на метр, можливе підтоплення мостів у Курчиці і Вербівці — Малій Цвілі. З чого можна зробити висновок, що особливих проблем це аж ніяк не викличе. На це і сподіваємося!
Підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ