ХРОНІКА 10/2011

«НАКРИЛИ» МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ КОНВЕРТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР
Працівники обласної податкової міліції викрили міжрегіональний конвертаційний центр. Незаконна фінансова установа надавала послуги з конвертації коштів та сприяла легальним підприємствам в ухиленні від сплати податків.
Суть злочинної схеми­ полягала в незаконному формуванні податкового кредиту з податку на додану вартість. За останні 5 років через конвертаційний центр було переведено майже 100 мільйонів гривень. При цьому Державний бюджет через діяльність згаданого центру втратив 16 мільйонів гривень. Податківцями вже проведено 35 обшуків за місцем проживання та реєстрації фігурантів справи. Результат цих обшуків — вилучення понад 2 мільйонів гривень, 95 печаток підприємств із ознаками фіктивності та бухгалтерських документів, що свідчать про злочинну діяльність організаторів конвертаційного центру.
Усі обставини цієї кримінальної справи, за якою вже затримано 6 осіб, має з’ясувати досудове слідство.
НА ЛАВУ ПІДСУДНИХ ІЗ ЖІНКОЮ ТА КУМОЮ
Нещодавно до право­охоронців із заявою звернулася директор ПП «Едельвейс», що у с.Велика Горбаша. ­Заявник повідомила, що невідомі викрали 60 метрів сітки з огорожі навколо ферми.
За підозрою у злочині оперативники карного розшуку затримали подружню пару, котра проживає у даному селі, та їхню куму, також місцеву жительку. Усі троє затриманих ніде не працюють, раніше не судимі. Подружжя виховує доньку.
33-річний чоловік розповів, що спочатку вони з дружиною планували збирати металобрухт за селом, щоб у такий спосіб заробити на життя, оскільки уже тривалий час ніде не працюють. Своїми намірами поділилися і з кумою, котра теж безробітна. Коли ж пошуки заліза виявилися марними, — вирішили навідатися до ферми, де і чоловік, і жінка працювали у свій час. Трійця добре знала, що територія ферми огороджена металевою сіткою. Демонтували огорожу у два заходи. Змотану сітку кидали у рівчаку, а тоді поверталися у село, де чоловік брав воза в одного з односельчан та відвозив на пункт прийому металобрухту. Отримані гроші, за словами затриманих, вони витрачали на продукти харчування, пиво та цигарки.
Проти чоловіка та жінок порушено кримінальну справу за ст.185 КК України (Крадіжка) за попередньою змовою. Металозбувачам загрожує обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.
ЗАТРИМАНО «ТЕРОРИСТА», КОТРИЙ «ЗАМІНУВАВ» ДИТЯЧИЙ САДОК
На початку березня, близько 13.05, до чергової частини УМВС України в Житомирській області від оператора спецлінії «101» надійшло повідомлення про те, що до них зателефонував невідомий і сказав, що в смт. Новогуйвинську Житомирського району на території дитячого садка закладено вибуховий пристрій.
Як прокоментував перший заступник начальника УМВС України в Житомирській області Віктор Костик, на місце події негайно виїхали слідчо-оперативні групи УМВС, Житомирського РВ, УДАІ, працівники вибухо-технічної служби НДЕКЦ при УМВС, представники інших правоохоронних органів.
На першому етапі з приміщення закладу було евакуйовано 160 людей, 130 з них — це діти, котрі в післяобідній час знаходились у спальних приміщеннях. Малюків тимчасово розмістили у кімнатах селищної ради.
Після ретельного огляду будівель дитсадка експерти вибухо-технічної служби НДЕКЦ при УМВС вибухового пристрою не виявили. Роботу дитячого садка було відновлено.
Менше доби знадобилось працівникам міліції, щоб встановити особу автора анонімного дзвінка, повідомив Віктор Костик. Ним виявився житель Житомирського району, 1959 року народження, приватний підприємець. Наразі він затриманий. Чоловік зізнався у скоєному та висловив щире каяття.
Відносно затриманого порушено кримінальну справу за ознаками ч.1 ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) Кримінального кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років.
Рупор Житомира