«НАМ ВДАЛОСЯ РОЗПОВСЮДИТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО РЕГІОН ШИРОКОМУ ЗАГАЛУ ІНВЕСТОРІВ»

«НАМ ВДАЛОСЯ РОЗПОВСЮДИТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО РЕГІОН ШИРОКОМУ ЗАГАЛУ ІНВЕСТОРІВ»

Десятого червня у Новограді-Волинському пройшов Перший регіональний економіко-інвестиційний форум. На запитання кореспондента «ЗІ» про враження від цієї події, її роль у перспективах розвитку міста й району відповів заступник міського голови Сергій КОЛОТОВ.
— Сергію Юрійовичу, чи задоволені ви, як заступник мера з питань промисловості і транспорту, тим, як відбувався цей форум?
— Так, в цілому ми вважаємо, що форум пройшов успішно. По-перше, варто відзначити, що такий захід у місті проводився вперше. Готуючись до нього, влада систематизувала інформацію про інвестиційний потенціал регіону. Можна сказати, що провели інвентаризацію вільних, економічно привабливих земельних ділянок, незадіяних виробничих приміщень. Причому, мова йде не тільки про ті, що перебувають у комунальній власності, а й про підприємства, що знаходяться у руках приватників, але нині стоять. Звісно, це відбулося за погодженням з їхніми власниками. Цікаво, що майже всі з них схвально сприйняли таку нашу ініціативу. Крім, хіба що, власника консервного заводу.
По-друге, завдяки форуму, на який з’їхалися вітчизняні й іноземні бізнесмени, представники і посли низки держав, нам вдалося розповсюдити інформацію про регіон широкому загалу. Тепер потенційні інвестори, розширюючи виробництво, матимуть на увазі, що свій капітал можна вкласти у Новоград-Волинщину.
Від імені влади міста й ра-йону хочу подякувати Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, під патронатом якого проходив цей форум. Адже саме завдяки його сприянню і зусиллям, до міста завітали відомі бізнесмени, серед яких — Петро Порошенко. Ми вже маємо певні позитивні відгуки на наші пропозиції.
— Які саме напрямки ведення бізнесу в Новограді-Волинському і районі найбільше зацікавили грошовитих гостей?
— Насправді, інвестори рідко роблять голосні заяви, на кшталт: «О! Мені сподобався цей проект, я його розвиватиму!». Втім, можна сказати, що значний інтерес викликала земельна ділянка на північ від міста, де ми плануємо розмістити промисловий парк. Індонезійців цікавили проекти в галузі сільського господарства. Чехи озвучили зацікавленість щодо можливості спорудження поблизу Новограда-Волинського… сонячної електростанції. Одна з українських фірм вивчала можливість будівництва бази відпочинку на берегах Случі.
— Від деяких із оприлюднених на форумі інвестиційних пропозицій, відверто кажучи, віє фантастичністю. Взяти, для прикладу, хоча б організацію тролейбусного руху в місті…
— Це поки що — на рівні ідеї. У нас має бути проект. Далі треба розробити техніко-економічне обгрунтування, яке ми підготуємо. Воно й покаже, наскільки ця ідея на даному етапі прийнятна для Новограда. Можливо, маючи цю документацію, місто в майбутньому розраховуватиме на державні субвенції.
На сьогодні ситуація із міськими пасажирськими перевезеннями — нестабільна. Особливо, що стосується пільгових перевезень, за які держава майже не компенсує коштів. Якщо ніяких змін у цьому напрямку не відбудеться, — ні про який тролейбусний рух і мови йти не може. Разом із тим, варто відзначити, що в більшості країн Європи внутрішньоміський пасажирський транспорт перебуває у державній або комунальній власності. Переконаний, що так має бути і в Україні.
— Вочевидь, дивіденди від проведеного інвестиційного форуму — це не близька перспектива. Втім, відомо, що у Новограді-Волинському вже зараз проводяться роботи щодо реанімації деяких промислових об’єктів-довгобудів. Насамперед, йдеться про недобудовані приміщення, де колись планували розмістити новий хлібозавод. Яка там ситуація?
— Цим об’єктом зацікавилася фірма «Жако», що спеціалізується на виробництві зефіру, мармеладу, інших солодощів. Нині там активно ведуться роботи. Запуск першої черги має відбутися до кінця цього року. Принагідно зауважу, що цей проект не має жодного відношення до Петра Порошенка, хоча містом і ширяться такі чутки.
Найближчим часом готується до реалізації ще один інвестиційний проект. Він стосується розширення випуску фармацевтичних виробів (ТОВ «Укрмедпак»). Усе це — сотні нових робочих місць, збільшення податкових надходжень до бюджетів.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА