ХРОНИКА 42/2008

ПОЦУПИЛИ З «ОПЕЛЯ»
50 тисяч гривень та барсетку з документами, що належали жителю Любара. А сталося це на одній з вулиць обласного центру, де він залишив свою машину. Міліція розшукує злодія.
ПЕРЕВОЗИЛИ В АВТОМОБІЛІ
чималу кількість макової соломки двоє молодиків з Новогуйвинська та Озерного. А скористалися вони послугами свого знайомця, якому належав автомобіль. Та в с.Фасовій Володарсько-Волинського району їх зупинили правоохоронці.
ПОКИ «ЛОВИЛА ГАВ»
жителька Житомира, впустивши до квартири двох незнайомців, ті викрали з її шафи 4 тисячі гривень.
ЧЕРЕЗ ВІКНО
заліз до оселі мешканки с.Оленичі Овруцького району невідомий і викрав близько тисячі гривень. У злочині підозрюється 19-річний житель с.Сирківщина, якого затримано. Викрадене частково вилучено.
ЗАГАДКОВИЙ НАМЕТ
Оперуповноважений Житомирського райвідділу міліції Валентин Куликівський повідомив, що до них надійшла інформація про те, що неподалік обласного центру облаштовано якийсь загадковий намет. Оглянувши територію, густо вкриту чагарниками, оперативники знайшли цей незвичайний сховок: міцно зроблений з березового гілля та накритий зверху плащнаметами, де знаходилися газовий балон та плитка. Все вказувало, що хтось тут облаштувався давно й надовго. У наметі висіло «красномовне» звернення до тих, хто, можливо, випадково натрапить на це добро: «Мущини и Дами Большая Прозьба Пользуйтесь но не варуйте...».
Ще здалеку в темряві оперативники помітили автомобіль, що наближався до намету. Двоє хлопців із пакунками швидко вийшли з машини й розпочали «господарювати». Як згодом з’ясувалося, готували екстракційний опій. На цьому їх і «застукали» «гості» з міліції. 26-річний житомирянин та 32-річний житель району вже притягалися до кримінальної відповідальності — обидва умовно засуджені. Та це їх не зупинило. Під час затримання оперативники вилучили макову соломку, 5 літрів екстракційного опію та літр прекурсору, а також інші компоненти та обладнання для виготовлення наркотиків.
Нині, поінформувала Алла Ващенко з ВЗГ УМВС, вирішується питання про порушення кримінальної справи. А начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС Сергій Дзюбенко повідомив, що з початку року в області припинено діяльність двох нарколабораторій, з незаконного обігу вилучено понад 400 кг наркотиків та сировини.
ВХОПИЛИ ЗА РУКУ ПІДОЗРІЛИХ ПОСЕРЕДНИКІВ
Працівники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС України в області з 20 по 29 вересня проводили на території Житомирщини оперативно-розшукові заходи щодо виявлення і перекриття каналів вивезення за кордон наших громадян для їх подальшої сексуальної та трудової експлуатації. Перевірялися з цих позицій комерційні фірми, викривалися злочинні угруповування та окремі особи, причетні до торгівлі людьми. Факти нелегальної міграції, виготовлення продукції порнографічного характеру та протиправного заволодіння коштами громадян під виглядом їх працевлаштування документувалися.
Правоохоронці цікавилися законністю діяльності туристичного бізнесу, шлюбних та модельних агенцій.
В.о. начальника відділу Михайло Сорока поінформував, що за результатами перевірок до Міністерства культури та туризму для вирішення питання про анулювання ліцензій у суб’єктів такої «туристичної» діяльності вже надіслано 5 матеріалів, а до Міністерства праці та соціальної політики України — 2. Окрім того, правоохоронці ретельно перевіряли зміст оголошень, що друкуються в місцевих засобах масової інформації, аби вони не містили звідницьких пропозицій.
Було виявлено 3 випадки надання посередницьких послуг з працевлаштування за кордоном без відповідного дозволу-ліцензії. Зокрема, декілька громадян поширювали на території Житомирського району та в обласному центрі рекламні буклети й надавали інформаційно-консультативні послуги щодо сумнівного працевлаштування в одній із країн. Порушників притягнуто до адміністративної відповідальності, на них, за рішеннями суддів, накладено штрафи.
Встановлено також, що влітку 2007 року 26-річний мешканець області завербував та переправив до Росії для подальшої трудової експлуатації п’ятьох жителів Попільнянського району. Перевіряється його причетність до вчинення подібних незаконних угод із жителями Сумської області.
А НА ДЕСЕРТ — КОНОПЛІ
П’ять кілограмів макової соломки та 500 грамів марихуани вилучили прикордонники в жителя Овруцького району поблизу державного кордону України з Білорусією. Оперативно спрацював особовий склад відділу прикордонної служби «Лучанки» Житомирського прикордонного загону. Затриманий дає пояснення правоохоронцям, звідки в нього з’явилося наркотичне зілля.
БІОДОБАВКИ Й СПОРТИВНІ КОСТЮМИ
У пункті пропуску «Виступовичі — залізнична станція» під час прикордонно-митного контролю потягу «Санкт-Петербург — Хмельницький» у мешканки Хмельницького виявили 238 одиниць біодобавок невідомого виробництва. Жінка не захотіла декларувати товар, бо, напевно, здогадувалася, що його не дозволили б перевозити.
Під час огляду потягу «Одеса — Санкт-Петербург» житомирські прикордонники з ящиків для акумуляторів витягли чотири тюки з трикотажем. 195 вилучених переданих митниці комплектів спортивних костюмів належали громадянину Росії.
«Житомирщина»