КОЛИ В ДИТСАДОК ПОСПІШАЮТЬ ІЗ РАДІСТЮ

КОЛИ В ДИТСАДОК ПОСПІШАЮТЬ ІЗ РАДІСТЮ

Маленькі «світлячки» ДНЗ №5Дитсадок — це перший заклад, в якому дитина потрапляє в колектив. Тож природно, що батьки, вперше ведучи свого малюка в садок, почуваються схвильовано, побоюючись, чи не зазнає він психологічної травми, раптово опинившись без мами й тата у галасливій компанії однолітків. У тому й полягає головне і непросте завдання кожного з вихователів — знайти підхід до дитини, розрадити її, якщо вона засумує за мамою, заспокоїти й помирити, якщо виникне якийсь дріб’язковий конфлікт. Аби на наступний ранок малеча знову з охотою йшла до нових друзів.
Саме так, з радістю, дітвора щоранку поспішає в ДНЗ №15 «Світлячок», що у «Морському». «Тату, давай швидше! Он Витрищака вже завели», — часом підганяє мене чотирирічна донька Мар’яна, коли, підходячи до воріт дитсадка, бачить, як звідти повертаються інші батьки. «Мамо, скоріше! Мар’яна вже в групі», — чую такі ж вигуки на зворотній дорозі. І сумніватися в щирості дитячих слів немає підстав. Адже з усього видно, що колектив «Світлячка», який очолює Валентина Лопатюк, докладає всіх зусиль для створення в закладі атмосфери гармонії.

Валентина Іванівна ЛОПАТЮК, завідувачка ДНЗ №15:
«Намагаємося уникнути одноманітності у дошкільному житті, підтримувати творчого вихователя. Батьки, котрі обрали наш садочок, мають можливість спостерігати, як із року в рік ми змінюємося. Світлі й затишні приміщення, комфортні меблі, килими, штори, декорації — все це покликане забезпечити повноцінне й затишне перебування дітей. Словом, створено розвивальне середовище для дітей. Вони мають можливість проявляти ініціативу й учитися самостійно приймати рішення.
Кожен вихователь — у постійному пошуку нових форм та методів роботи. Щорічно беремо участь у виставці «Сучасна освіта Житомирщини». Неодноразово нагороджені дипломами управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації.
У ДНЗ №15 створені умови для забезпечення оптимального рухового режиму. Є велика зала, де відбуваються спортивні й музично-розважальні заходи, спортивні та ігрові майданчики, фізкультурні куточки по всіх вікових групах. Педагогічний колектив використовує інновації — гімнастику пробудження, сольові доріжки, часникові «буси» (для профілактики ГРВІ та грипу).
Свята та розваги приносять справжнє естетичне задоволення дітям та батькам. Діє хореографічний гурток «Світлячок», який є дипломантом багатьох міських танцювальних конкурсів. Серед відзнак — диплом учасника шоу «Україна має талант», що проводиться телеканалом СТБ.
Налагоджена робота з дітьми, котрі мають вади мовлення. З ними працює вчитель-логопед. У підсумку, 90% дітей ідуть до школи, маючи правильну вимову.
Пріоритетним завданням дошкільного закладу є покращання матеріально-технічної бази дитсадка, що відбувається за бюджетні та спонсорські кошти. Придбано холодильник та морозильну камеру, електричні плити, пральну машину. У цьому році зроблено капітальний ремонт даху, планується заміна водопровідної мережі та каналізації. Щорічно проводяться поточні ремонти у групах. Територія закладу — охайна, зелена й заквітчана. Поступово оновлюються ігрові майданчики.
Добре відомо, що дитячі враження залишаються з людиною назавжди. Саме тому наш садочок — це той заклад, де дітям затишно і комфортно, де їх люблять і дбайливо доглядають.
У переддень свята освітян бажаю всім, хто причетний до цієї галузі, добра та любові до дітей, вдячності від учнів та вихованців. Нехай їхні успіхи та досягнення, яких ви, шановні колеги, так прагнете, і задля яких щиро і натхненно працюєте, стануть вам винагородою!».
Таїса Василівна НЕДОЛЮК, вихователь:
«Щодня, приходячи на роботу і зустрічаючи дітей, ніби знову поринаєш у дитинство. Дуже хочеться, щоб діти йшли в садочок із радістю. Саме для цього ми, вихователі, намагаємося їх зацікавити, влаштовуючи яскраві й цікаві ігри, під час яких дитина може спробувати себе в ролі лікаря чи кухаря, перукаря чи шофера. Постійно дбаємо про оновлення дитячих куточків, розвиваємо художню самодіяльність».
Лариса Павлівна ФЕДОРЧУК, хореограф:
«Працюю хореографом у дитячому садочку вже десятий рік. Робота приносить задоволення. Адміністрація закладу і колеги завжди йдуть назустріч, допомагають втілювати творчі ідеї в життя, забезпечують виступи ансамблю «Світлячок» на концертах, творчих оглядах, фестивалях».
Олександра Миколаївна САРГАН, музкерівник:
«ДНЗ №15 — світлий, комфортний і затишний садочок. Тому й назва «Світлячок» — дуже доречна. Завідувачка Валентина Іванівна дбає про психологічний клімат у колективі, багато уваги приділяє оснащенню закладу, любить створювати красу і затишок».
Тетяна Василівна ЗІНЧУК, вихователь:
«Кожної хвилини ми маємо змогу разом із дітьми спостерігати красу. Від здатності її відчувати залежить, якою виросте дитина. Моральне виховання неможливе без виховання емоційного. Так вважав Василь Сухомлинський. У своїй роботі я керуюсь порадами цього великого педагога. Вчу дітей пізнавати світ розумом і серцем. Стають у пригоді казки та оповідання, уроки доброти. Найулюбленішими заняттями для дітей стали ігри-емпатії, малювання і аплікація за сюжетами казок».
Олена Аврамівна ВОВК, вихователь ясельної групи:
«Робота з дітьми вимагає від вихователя щирості, винахідливості. При спілкуванні з дітворою потрібно вміти поєднувати багато часом протилежних рис — вміти бути веселим і сумним, бурхливим і стриманим, творчим, уважним, старанним. Тобто — різним, але ніколи при цьому не бути дратівливим. І тому дякую тобі, малюк, що ти, як ніхто, вчиш мене любові, вірі, надії, терпінню».
Тетяна Валентинівна ОПАНАСЮК, вихователь старшої групи:
«У ДНЗ №15 мені подобаються по-домашньому затишні групи з новими меблями та гарним дизайном, тепла атмосфера у колективі. Головне у нашій професії — знайти стежку до серця кожної дитини. А найбільша винагорода — палаючі та зацікавлені очі дітлахів і вдячність батьків. Напередодні професійного свята бажаю колегам терпіння, поваги, гідної оцінки цієї нелегкої праці».
Підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА