СВЯТКУВАННЯ КАЗАНСЬКОЇ IКОНИ БОЖОЇ МАТЕРI

СВЯТКУВАННЯ КАЗАНСЬКОЇ IКОНИ БОЖОЇ МАТЕРI

На честь порятунку Москви від поляків встановлено особливе святкування Казанської ікони Божої Матері. Спочатку воно поширювалося тільки на Москву, а згодом, — на всю Московську державу.
Казанська чудотворна ікона Божої Матері — одна з найбільш відомих чудотворних ікон у всьому православному світі. Вона являє собою список із давньої Влахернської ікони «Одигітрії» (Провідниця в дорозі), написаної святим апостолом і євангелістом Лукою. Явилася ікона у 1579 році в місті Казань. Згадане місто спіткала велика біда: пожежа майже повністю знищила його. У той час жив там воїн на ім’я Данило Окучин з дружиною та 9-річною донькою Матроною. Разом з іншими будинками згорів і їхній. І ось Матроні явилася уві сні Пресвята Богородиця і веліла оголосити архієпископу і начальникам міста, що на місці згорілої хати родичів Матрони, прихована у землі ікона Пресвятої Богородиці. Ще двічі повторно були видіння дівчинці. Але міські власті не повірили їй. Тоді Матрона вирушила з мамою на вказане місце і сама стала копати землю. І ось, коли земля була розрита аршина на півтора (близько метра), на радість народу, що зібрався, показалася ікона Богоматері.
Ікону перенесли у найближчу церкву святого Миколая, де був відправлений молебень. Звідти її урочисто перенесено у Благовіщенський собор. По дорозі туди ікона явила перше чудо: зцілила одного сліпця Йосипа. Звідси й виникла народна традиція — молитися перед іконою з проханням зцілення від хвороби очей. Згодом на місці з’явлення Казанської ікони був побудований храм на її честь і заснований жіночий монастир, в якому разом із матір’ю прийняла постриг Матрона.
28 серпня 2004 року голова папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Вальтер Каспер передав патріархові Московському і всієї Русі Алексію II шанований список 18-го століття Казанської ікони Божої Матері, що багато років тому залишив межі Росії й 11 років зберігався у покоях Папи Римського Івана Павла II. Урочиста церемонія відбулася в Успенському соборі Московського кремля після Патріаршого богослужіння на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці.