31 ЖОВТНЯ ЦЕРКВА ВШАНОВУЄ СВЯТОГО АПОСТОЛА ЛУКУ

31 ЖОВТНЯ ЦЕРКВА ВШАНОВУЄ СВЯТОГО АПОСТОЛА ЛУКУ

Святий апостол і євангеліст Лука був родом із Антіохії Сирійської. Він належав до числа сімдесяти апостолів, був сподвижником святого апостола Павла, про що недвозначно сказано в посланнях Павла до Тимофія, а також до Филимона. Передання називає святого апостола Луку вправним лікарем, та й сам апостол Павло говорить про це.
Відповідно до переказів, ще за життя апостол Лука був першим іконописцем, котрий написав образи Божої Матері. Пречиста Діва, побачивши натхненні Духом Святим творіння Луки, сказала: «Благодать Народженого від Мене і Моя милість нехай буде з цими іконами».
Головним писемним твором, що належить спадщині апостола Луки, без сумніву, є Святе Євангеліє та книга Діянь апостольських. Головна думка його євангельської оповіді виражена практично в перших її рядках: «...спало на думку й мені, старанно дослідивши все від початку, по порядку описати...» (Лк. 1:3). Євангеліє від Луки написане з використанням фактів християнської історії, передання Церкви та розповідей самої Пречистої Діви Марії.