ОСІННІЙ ВІДПОЧИНОК У ТРУСКАВЦІ

ОСІННІЙ ВІДПОЧИНОК У ТРУСКАВЦІ

МІСТО З НАЙЧИСТІШИМ ПОВІТРЯМ В УКРАЇНІ
Мабуть, немає особливого сенсу розповідати загальновідоме про популярні курорти України — цієї інформації більш ніж достатньо на рекламних сайтах, у буклетах та іншій друкованій продукції. Однак завжди цікаві особисті враження. І саме про те, що може вразити, здивувати чи зачарувати у маленькому містечку Трускавець, де розташувалися коло цілющих джерел десятки різноманітних санаторіїв та баз відпочинку, хотілося б і розповісти.
Не побоюсь цього твердження, що Трускавець — найсамобутніший і найпривабливіший курорт України. Він знаходиться в живописній долині Прикарпаття на висоті 350 м над рівнем моря в 100 км від Львова. Це місто з найчистішим повітрям на Україні. Клімат курорту типовий для даної місцевості: досить тепле літо, помірно м'яка зима, рання весна, суха і тепла осінь.
Випала мені нагода побувати тут у жовтні і скажу відразу — краса неймовірна! Місцевий парк, з його лікувалими терренкурами — спеціальними доріжками для ходьби — водночас захоплює і заспокоює. Такого різноманіття фарб та відтінків навряд чи ще десь зустрінеш у природі. І можна тільки зітхнути та пошкодувати, що ти не художник: так і хочеться взяти до рук пензлика та увіковічнити всю ту красу на полотні, добряче приправивши її власним натхненням та тим особливим настроєм спокою, гармонії і єднання з природою, що просто переповнює всього тебе. Так, дійсно, — неповторний край!
Почати, власне, можна з того, що Трускавецькі санаторії і пансіонати не є доступними лише для забезпечених чи дуже забезпечених людей. Зовсім ні — тут можна знайти саме той варіант відпочинку, який вам по кишені, і якщо це буде не найдорожчий варіант, то, повірте, особистих позитивних та яскравих вражень від того не поменшає. Звісно, для тих, хто приїздить не лише за комфортом і зручностями «класу люкс», а насамперед, відпочити душею, попити цілющу водичку, вдихнути на повні груди п’янкого повітря, що струменить сюди від сусідніх гір.
Стосовно цін. Відомі ще з часів Радянського Союзу санаторії «Кристал», «Алмаз»,­ «Янтар», «Рубін» та «Весна» нікуди не щезли, а продовжують справно виконувати свою почесну місію — приймати на оздоровлення тисячі відпочиваючих. Звісно, вік дається взнаки, і їх можна віднести до, так званих, «совкових», хоча і тут уже є номери класу «люкс», хоча від звичних 2-місних «стандартів» вони недалеко пішли. Одне місце у «стандарті» обійдеться у 260 грн.
Сюди включено проживання, 3-разове харчування та базовий набір процедур. Навколо обох бюветів — верхнього і нижнього — знаходиться величезна кількість нових пансіонатів, серед яких такі гранди, як «Женева», «Шале Грааль» та 5-зірковий «Ріксос Прикарпаття», у останньому, до речі, стандартний номер обійдеться у 1600 гривень на добу. Як кажуть — кожен вибирає на свій смак і гаманець. А взагалі місцеві жителі жартують, що замість городини, їм краще вирощувати … відпочиваючих, бо ті приносять дохід круглий рік. Тому у Трускавці майже немає вільних земельних ділянок — підприємливі городяни понабудовували вілл і віллочок, де вартість проживання стартує з 50 гривень на одного чоловіка.
Та все ж головне у Трускавці, заради чого всі сюди і їдуть, — це мінеральна вода «Нафтуся». Судячи зі слів самих відпочиваючих, багатьом вона й справді продовжує вік, адже деякі люди їздять сюди щороку — підліковуються і цілий рік очікують побачення з таким рідним їхньому серцю курорт­ним містечком.
Один з найкращих готелів Трускавця — «Женева»Довідка: лікувальна «Нафтуся»­ трускавецького родовища — гідрокарбонатна, магнієво-кальцієва, слабомінералізована вода з високим вмістом органічних речовин нафтового походження. Має специфічний присмак і легкий запах нафти, особливо для тих, що вживають воду вперше. Особливо важко дорослим переконати діток пити цю «смердючу» водичку. Але що вдієш — коли треба, здоров’я дорожче!
«Нафтуся» сприяє ліквідації запальних процесів в органах і тканинах, стимулює відхід дрібних каменів і піску з нирок, жовчного міхура, сечо- і жовчовивідних шляхів, зменшує літогенність сечі і жовчі (ліквідовує небезпеку повторного каменеутворення). Нормалізує обмін речовин, шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, підвищує активність залоз внутрішньої секреції, захищає і відновлює печінкові клітини, виводить з організму радіонукліди, шлаки і недоокислені продукти обміну речовин. Завдяки імунномодулюючій дії, відновлює захисні сили організму, запобігає онкологічним захворюванням.
Лікувальна «Нафтуся» Труска­вецького родовища містить органічні речовини нафтового походження в такому збалансованому складі, що її можна прирівняти до складного гомеопатичного препарату, створеного самою природою. І саме органічні речовини наф­тового походження визначають лікувальні властивості справжньої «Нафтусі» і дають їй переваги перед іншими водами. Лікувальна трускавецька «Наф­туся» аналогів у світі не має!
МІНЕРАЛЬНІ ДЖЕРЕЛА
Трускавецьке родовище має в наявності більше 25 мінеральних джерел, але найбільш відомими вважаються 3 джерела:
Джерело №1 «Марія» — це хлоридно-сульфатно-натрієва вода. Вона знижує шлункову секрецію, стимулює жовчообразотворчу функцію печінки, збільшує вироблення жовчі, зменшує концентрацію холестерину в жовчі, стимулює регенерацію тканин печінки, зменшує запальні процеси і спастичні прояви шлунково-кишкового тракту. Лікарські рекомендації: при захворюванні на цукровий діабет, панкреатиті, хворобах сечовипускальних каналів, печінки та ін., лише за ­призначенням лікаря.
Скелі ДовбушаДжерело №2 «Софія» — це хлоридно-сульфатно-натрієва вода з підвищеним вмістом мікроелементів. Вода «Нафтуся» впливає на кислотно-лужний баланс і сприяє зменшенню кислотнообразовтворчої функції шлункових залоз. Рекомендації лікаря: при захворюванні шлунку, кишечника і дванадцятипалої кишки (хронічний панкреатит, хронічний коліт, хронічні ­гастрити, виразкова хвороба).
Джерело №3 «Броніслава» — використовують при полосканні горла і носоглотки при лікуванні верхніх дихальних шляхів.
Мінеральні ванни сприяють ефективному лікуванню остеохондрозів, артритів, артрозу і міозитів. Сіль «Барбара» застосовується при дуоденальних зондуваннях, промиваннях кишечника і як послаблюючий засіб. Природні і лікувальні чинники солі «Барбара» істотно впливають на захисні сили організму, підвищують імунітет.
Звісно, аби ефект від вживання мінеральної водички був помітним, час перебування на курорті має складати не менше 21 дня — власне стільки і триває стандартне санаторно-курортне лікування. За цей час встигнеш і від роботи відпочити, і оздоровитися, і заскучати за рідною домівкою і сім’єю.
Для того, щоб приїжджі не занудьгували, — працює величезна імперія розваг. Це — численні кафе, бари, ресторани, клуби тощо. Хочеш у боулінг — будь-ласка — доріжка за 50 гривень на годину. Полюбляєш кіно — теж не питання! А скільки тут туристичних маршрутів та об’єктів — від рибалення форелі до справжнього гуцульського весілля з традиційними наїдками та напоями! Аби тільки грошей вистачало. Ну і звісно — дискотеки — запрошують санаторії та пансіонати, починаючи з відомої на весь СНД «Шайби» — танцювального майданчика у формі правильного кола. Любителі естради матимуть нагоду щодня відвідувати концерти зірок, причому вартість квитків — не йде ні в яке порівняння з гастрольними цінами артистів. Де ще можна, заплативши всього якихось 80 гривень, відвідати сольний концерт, скажімо, Павла Зіброва чи Володимира Гришка? Тільки у Трускавці!
І найголовніше — привозиш звідси додому не тільки відновлене здоров’я, а й особливий душевний настрій, заряд бадьорості та життєрадісності.
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото автора

На рибалці