ЗАВДЯКИ СТРАХУВАННЮ ЛЮДСТВО ВИЖИЛО. А ОТ ЧИ «ВИЖИВУТЬ» ТУЇ?

ЗАВДЯКИ СТРАХУВАННЮ ЛЮДСТВО ВИЖИЛО. А ОТ ЧИ «ВИЖИВУТЬ» ТУЇ?

\"ЗАВДЯКИ16 зелених декоративних ялинок — з нагоди 16-річчя страхової компанії «Провідна» — в останній робочий день минулого тижня висадили у Парку культури та відпочинку. Алея «Провідної» — так назвали страхувальники маленькі насадження. Якщо городяни дозволять їм вирости (а у місті, на жаль, є недобросовісні «екземпляри», ласі до добрих справ, зроблених чужими руками), то алея у майбутньому цілком може стати окрасою парку.
Розмови про недобросовісне страхування, а саме про факти невиплати страховки, про що часом доводиться чути, представник «Провідної» Ігор ЗАВГОРОДНІЙ називає необгрунтованими у випадку компанії, в якій він працює: «Це — бізнес, і ми зацікавлені вести його добросовісно. Тому у разі потреби усі наші клієнти отримують необхідні виплати. Ми завжди допоможемо оформити усі необхідні документи та всебічно сприяємо у цьому. Інакше втратимо свій бізнес, репутацію. Розумієте, саме завдяки страхуванню людство вижило. У нашій діяльності закладено головний принцип: усім миром допомагають коштами тому, хто цього потребує».
Необхідність побудови адекватної системи страхування в Україні зумовили економічні та соціальні перетворення, що прийшли до нас зі здобуттям незалежності. Страхові поліси повинні бути надійним захистом для юридичних та фізичних осіб від матеріальних втрат, спричинених стихійним лихом, нещасним випадком чи іншими ризиковими обставинами. Втім, зневіра суспільства очевидна — надто багато сьогодні шахраїв, котрі дискредитують діяльність страхових компаній. Та й життя в Україні багатьом незахищеним її громадянам часто-густо нагадує суцільне стихійне лихо…
\"ЗАВДЯКИА страхова культура — це одна зі складових культури суспільства загалом, переконують страховики. Щоправда, це у країнах з ринковою економікою система страхування сприяє економічній стабільності та розв’язанню соціальних проблем. В Україні ж ця галузь розвинена погано, потребує підтримки і гарантій на законодавчому рівні. Політикам нарешті належить серйозно поставитися до законодавчого забезпечення діяльності страховиків — лише у такому випадку, переконані вони, держава спроможна забезпечити надійний соціальний захист своїх громадян. Так, як роблять це за кордоном. В усіх розвинених країнах кожен, хто може завдати потенційну шкоду суспільству, зобов’язаний страхуватися. Це стосується, наприклад, мешканців багатоповерхівок, котрі можуть у будь-який момент «затопити» сусіда.
Директор місцевого центру продаж та обслуговування клієнтів компанії «Провідна» Петро КРАВЧУК повідомив, що найактивніше страховками компанії користуються автомобілісти — приблизно тричі на тиждень у Новограді здійснюються виплати із цього виду страхування. Це не дивно, адже «автоцивілка» є обов’язковим видом страхування, у загальній частці вона становить 80% від усіх існуючих (а їх в Україні — ­38 видів). У багатьох інших випадках (якщо потрібно страхувати майно чи життя), як свідчить практика, новоград-волинці користуються ­послугами страхових компаній «добровільно-примусово» — скажімо, коли беруть кредити в банках. Тож страховим компаніям ще належить завоювати авторитет у суспільстві і таки подбати про гарантії своєї діяльності. Щоб, як кажуть, і вовки були ситі, і вівці цілі.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА