МІСТУ ПОТРІБЕН ГУРТОЖИТОК ДЛЯ СОЦІАЛЬНО НЕЗАХИЩЕНОЇ МОЛОДІ

МІСТУ ПОТРІБЕН ГУРТОЖИТОК ДЛЯ СОЦІАЛЬНО НЕЗАХИЩЕНОЇ МОЛОДІ

Соціальні працівники — люди скромні і практично ніколи не рекламують свою діяльність, а просто творять добрі справи, не чекаючи за це особливої вдячності. Однак їх гуманна робота — надзвичайно важлива. В чому вона полягає — саме про це наша наступна розмова із директором Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Н.П.БОРИС:
— Наталю Петрівно, з якою метою створено міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді?
— Основна функція — це забезпечення проведення в нашому місті роботи із соціально незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді. ­Зокрема, таких, які опинились у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. МЦСССДМ надає соціальні послуги різним категоріям населення віком до 35 років: постраждалим від насильства, людям з обмеженими фізичними можливостями, кого торкнулася ВіЛ-інфекція, хто має проблеми з алко- і наркозалежністю (споживачі ін’єкційних наркотиків), хто звільнений із місць позбавлення волі або засуджений до покарань, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які проживають в опікунських сім’ях, опікунам, піклувальникам, прийомним сім’ям та іншим.
У Центрі функціонує ряд спеціалізованих формувань, які забезпечують дані напрямки роботи: служба соціальної підтримки сімей, служба соціально-профілактичної роботи, консультпункт у пологовому відділенні при міськрайТМО, відділення надання медико-соціальної допомоги дітям та молоді на основі дружнього підходу «Клініка, дружня до молоді». Активно працює «Школа волонтера», служба соціального супроводу дітей та молоді, які повернулись із місць позбавлення волі або засуджені до покарань, служба «Телефон Довіри» та інше. З вересня діє консульт­пункт при жіночій консультації міськрайТМО з метою забезпечення соціальної підтримки вагітних жінок, які опинились у складних життєвих обставинах, профілактики раннього соціального сирітства. В листопаді відкриваємо консультпункт при міжрайонному відділі кримінально-виконавчої інспекції.
— Що таке «складні життєві обставини» та в чому власне полягає сама специфіка надання Центром соціальних послуг, соціального супроводу?
— Якщо коротко, то це обставини, що порушують нормальну життєдіяльність дитини чи особи, наслідки яких вона не може подолати самостійно (інвалідність, сирітство, самотність, безпритульність, відсутність житла або роботи, насильство, негативні стосунки в сім’ї, малозабезпеченість та інше). Це несприятливі для людини події, коли їй особливо важко, і вона потребує сторонньої, в тому числі з боку держави, допомоги чи підтримки.
Соціальними працівниками Центру лише в цьому році проінспектовано 271 сім’ю і 4 особи з метою з’ясування наявності складних життєвих обставин, перевірки факту вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення, запобігання бездоглядності дітей та інше. Нами ініційовано 16 засідань координаційної ради з питань соціальної роботи з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах, вона діє при міській раді. За рішенням координаційної ради, в МЦСССДМ під соціальним ­супроводом перебувало 34 сім’ї
і 4 особи, які опинились у складних життєвих обставинах. Саме з ними проводилась робота через надання соціальних послуг, зокрема — у 487 родинах, де виховується 60 дітей. Знято з соціального супроводу 19 сімей і 4 особи, де у 17 сімей та 4 осіб досягнуто позитивного результату. Проводилась робота з 22 сім’ями, стосовно яких надійшли повідомлення про вчинення насильства. На обліку перебуває 89 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах (виховується 158 дітей), з них — 35 сімей виявлені в цьому році.
— Наталю Петрівно, нині дуже актуальним, не ризикну сказати «модним», стало створення прийомних сімей — ви також опікуєтеся такими родинами?
— Так, щодо розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, то це кропітка робота нашого Центру спільно зі службою у справах дітей міської ради. Наглядаємо за опікунськими сім’ями. Сьогодні під соціальним супроводом перебуває 7 прийомних сімей, де виховується 9 прийомних дітей. Активно працює вже два роки ще один наш соціальний проект — клуб для прийомних сімей «Родоцвіт». У жовтні Житомирський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відзначив подякою наш МЦСССДМ за активну громадську діяльність, підтримку та розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Проводимо в місті інформаційну кампанію щодо пропагування таких сімейних форм виховання. Прагнемо, щоб кожна обездолена дитина стала знову щасливою і знайшла сімейний затишок і любов.
— І ще на одному питанні хотілося б зупинитися — чи дійсно наркозалежні можуть безкоштовно отримати у вас шприци, і якщо так, то чим обгрунтовується таке рішення? Чи не є це пропагандою тих же наркотиків?
— Ні, навіть навпаки, адже саме з метою запобігання зараженню наркозалежної молоді на соціально небезпечні хвороби в Центрі дійсно працює такий пункт, куди ін’єкційні споживачі наркотиків здають використані шприци і взамін отримують стерильні, а також — гігієнічні пакети, дезрозчин, презервативи, спиртові ін’єкційні пакети. Такі послуги здійснюються за сприянням Фонду Народонаселення ООН в Україні. А ще на базі «Клініки, дружньої до молоді» за сприянням міського благодійного фонду «Нехай твоє серце б’ється» для молодих людей групи ризику проводиться анонімне консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатит, венеричні хвороби.
— Яка робота проводиться у вирішенні соціальних ­проблем засудженої молоді?
— На базі Центру працює спеціалізоване формування «Соціальний супровід дітей та молоді, які повернулись із місць позбавлення волі або засуджені до покарань без позбавлення волі». Цей напрямок роботи не є новим, проте, враховуючи зростання питомої ваги молоді у складі умовно засуджених, яка становить вже більшу частину усіх засуджених в Україні, та запобігання повторної злочинності, ми рік тому створили свій власний соціальний проект спільно з міжрайонним відділом кримінально-виконавчої інспекції — щомісячну організацію групових зустрічей для такої категорії дітей та молоді, яких у нас в місті нараховується понад 100 осіб. Запрошуємо на зустрічі наших соціальних партнерів — представників правоохоронних органів, суду, медичних працівників, психологів, волонтерів, які проводять профілактичну та роз’яснювальну роботу, мотивують до законослухняної поведінки. Помітно, що молоді комфортно у нас, адже більшість — вихідці із неблагополучних сімей, непрацюючі, без життєвих орієнтирів і прагнень з покращання життя.
Проводимо заходи соціального обслуговування щодо підготовки місць проживання, налагодження стосунків з членами родини для осіб, які повертаються чи повернулись після звільнення з місць позбавлення волі згідно з повідомленнями із виправних колоній. Відсутність коштів, документів, засобів для існування складає серйозні труднощі при адаптації таких осіб у суспільстві. Турбує негативна медико-епідеміологічна ситуація, що склалася в установах покарань — засуджені виходять з ВІЛ-інфекцією, особливо часто — з туберкульозом, що складає високий ризик зараження соціального працівника при роботі з такими клієнтами. Однак, незважаючи на це, працюємо, допомагаємо.
— Наталю Петрівно, які, на вашу думку, соціальні проблеми в місті потребують вирішення?
— Насамперед, це — створення гуртожитку для соціально незахищеної категорії молодого населення, особливо для осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тих, хто повертається з місць позбавлення волі і не має місця для проживання, хто опинився у складних життєвих обставинах. Та й просто молодим фахівцям, яким ніде жити, а тому вони змушені більшу частину заробітної платні витрачати на оплату зйомної квартири та комунальні послуги. Складно вибудовувати життя молодій людині без даху над головою.
Існує потреба створення у місті кризового центру для осіб, які потерпіли від насильства. Міська влада поки що, через відсутність коштів, не може вирішити ці проблеми, але їх знає, розуміє, питання тримає на контролі. Власне, сьогодні це вже проблема не лише нашого міста, а проблема держави. Сподіваюсь, що все ж таки знайдуться механізми реалізації Державних програм із виділенням відповідних коштів з державного бюджету для забезпечення даних потреб. Користуючись нагодою, хочу подякувати міській владі, міському голові В.І. Загривому за розуміння і сприяння у виділення коштів субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток у сумі 31 тис. грн. для проведення капітального ремонту покрівлі приміщення МЦСССДМ.
— Наталю Петрівно, специфіка соціальної роботи вимагає від соціального працівника широкого кола знань. Не виникає у зв’язку з цим у Центрі кадрових питань?
— Соціальна робота — це допомога та повернення людям віри у власні сили і бажання творити своє життя самостійно. Тому високий професіоналізм у соціальній роботі, дійсно, є надзвичайно важливим. У Центрі працюють висококваліфіковані спеціалісти: Котова О.М., Желанова А.Г., Харченко Л.С., котрі забезпечують якісне надання соціальних послуг і безмежно віддані своїй справі. А ще ми залучаємо до здійснення соціальної роботи інших фахівців, наших соціальних партнерів із державних та неурядових громадських організацій, з якими укладено 18 угод про співпрацю. Тож особлива вдячність волонтерам, які є першими помічниками у проведенні міських мотивованих акцій.
Маючи нагоду, вітаю з нашим професійним святом — Днем соціального працівника, — своїх колег, соціальних працівників міста та району, всіх, хто вершить гуманні справи заради щастя інших людей. Нехай вдячністю і любов’ю повниться кожен ваш день, а праця приносить задоволення, наснагу і радість.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА