ПОЖЕЖІ ТА ЗБИТКИ ВІД НИХ ЗРОСТАЮТЬ

Протягом 2011 року на території Новоград-Волинського району та міста виникло 133 пожежі (з них — 42 у місті). У порівнянні з минулим роком, кількість пожеж загалом збільшилась на 9 випадків. На пожежах у 2011 році загинуло п’ять осіб (у минулому році — шість). Основною причиною вогняного лиха залишається необережне поводження з ­вогнем. Прямий збиток від пожеж, що виникли упродовж цього року, становить 2580308 тис. грн. (у місті — 186683 тис. грн., у сільській місцевості — 2393625 тис. грн.). У порівнянні з минулим роком, збитки від пожеж зросли на 1384629 тис. грн. 98% пожеж сталося в житловому секторі.
Основними причинами виникнення пожеж залишаються необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації та влаштуванні опалювальних печей та електрообладнання.
Протипожежний стан приватного житлового сектору в сільських населених пунктах на сьогодні потребує значного покращання. Мешканці приватного житлового сектору влаштовують та експлуатують електромережі і електроустановки, печі опалення з порушеннями вимог пожежної безпеки, а також проявляють необережність при поводженні з відкритим вогнем, складують грубі корма (сіно чи солому) поблизу доріг та повітряних ліній електропередач, трапляються випадки складування грубих кормів на горищах житлових будинків і сараїв, поблизу димових труб пічного опалення.
У сільській місцевості та у містах, на територіях із присадибною забудовою, біля житлових будівель, відсутні діжки з водою (вогнегасники), приставні драбини, що досягають даху, а на покрівлі — драбини, що доходять до гребеня даху. Нерідко в будівлях і спорудах приватного житлового сектору виникають пожежі, що спричинені грозовими розрядами, оскільки дані будівлі і споруди розташовані на відкритій місцевості та не захищені спеціальними пристроями.
Під час перевірок житлових будинків, що обслуговуються житлово-комунальними підприємствами міста, було виявлено, що у підвальних приміщеннях допускаються самовільні добудови, якими захаращено шляхи евакуації, влаштовуються самовільні електромережі з порушеннями вимог пожежної безпеки. Це свідчить про те, що житлово-комунальними підприємствами ігноруються питання забезпечення пожежної безпеки в багатоповерхових житлових будинках.
У 70% сільських рад району та в житлово-комунальних підприємствах міста навчання населення правилам пожежної безпеки проводяться поверхнево або ж взагалі не проводяться, чим порушується ст.8 Закону України «Про пожежну безпеку». Нагадую, що при виникненні незрозумілих питань щодо навчання населення правилам пожежної безпеки в побуті, звертайтеся до органів Державного нагляду у сфері пожежної безпеки Новоград-Волинського району за телефоном: 5-46-47 чи за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Соборності, 22.
Наприкінці звертаюсь до мешканців міста і району із проханням про дотримання ними особисто вимог пожежної безпеки в побуті, оскільки ігнорування даних вимог призводить до виникнення та розповсюдження пожежі, що обертається людськими жертвами і завдає великих матеріальних збитків.
Я.КОВАЛЬСЬКИЙ, головний державний інспектор з нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки Новоград-Волинського району