ВОЛОДИМИР ЛИТВИН ПООБІЦЯВ, ЩО ДАХ У ШКОЛІ — БУДЕ!

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН ПООБІЦЯВ, ЩО ДАХ У ШКОЛІ — БУДЕ!

Вчора, 16 лютого, на Новоград-Волинщину завітав наш земляк, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. На початку свого візиту Володимир Михайлович відвідав село Барвинівку, де 9 лютого сталася надзвичайна подія: під вагою великої шапки снігу провалився дах навчального корпусу — всього зруйновано 60 кв.м. шатрової шиферної покрівлі. На щастя, ніхто не постраждав — бетонні плити перекриття врятували від обвалу стелю, можливо, і людські життя. Однак самому навчальному закладу «сюрпризи погоди» завдали неабияких збитків — вони вимірюються не однією сотнею тисяч гривень, а також поставили під сумнів безпечність перебування у цьому приміщенні, адже стіни потріскані, і ніхто не може дати гарантію, що обвал даху не розповсюдиться на інші ділянки. Взявши всі ці фактори до уваги, рішенням головного санітарного лікаря району, барвинівська школа була закрита — в очікуванні на капітальний ремонт.
За які ж кошти проводити цей незапланований ремонт? Таке питання постало в першу чергу, і саме задля його вирішення і завітав В.М.Литвин разом із народним депутатом М.М.Рудченком та депутатами обласної ради П.М.Литвиним та В.М.Борисом у Барвинівку, де зустрівся з педагогічним колективом, керівництвом району, першим заступником губернатора Житомирщини.
Гостей зустріла директор школи Л.Т.Щепер, яка коротко розповіла про історію становлення цього навчального закладу. А почалася вона ще в далекому 1913 році, коли в Барвинівці було відкрито початкову школу. Середньою вона стала у 1954 році. У нове приміщення перейшла у 1973 році. Як повідомила Людмила Томашівна, найбільше серед випускників школи вчителів і військових (є і генерали). Серед нинішніх 15 вчителів Барвинівської школи шестеро — її випускники. Нині тут навчається 48 дітей, а у 1954 році було 386 учнів. Стільки ж було і у 70-х роках.

Володимир Михайлович, уважно заслухавши цю інформацію, зазначив:
— Говорити довго не буду, а відразу хочу сказати, що ми цю проблему вирішимо.
Найближчими днями будуть прийняті відповідні рішення для того, щоб не просто залатати цей дах, а максимально зробити все можливе для сільської школи.
На цю школу потрібно не менше 500 тисяч гривень, а якщо робити повністю капітальний ремонт, міняти вікна, то десь близько мільйона.
Зараз модно говорити про інвестиції, а я вважаю, що найкращі інвестиції — це коли ми дітям дамо гарну освіту. Якщо буде гарна освіта, то я переконаний, що дитина не загубиться в цьому житті. Зрозуміло, що наші сільські діти мають менше можливостей, ніж у містах. Потрібно давати такі можливості. Адже більшість талантів народжується в сільській місцевості. Ми привезли для школи бібліотечку, яка стане вам у нагоді.
Володимир Михайлович також вручив Барвинівській школі цифровий фотоапарат, а ще серед його подарунків школа має холодильник, мультимедійну установку, опалювальний котел. Поспілкувавшись із селянами, спікер зауважив:
Я хочу допомогти дітям. Якщо дитина талановита, то її потрібно підтримати. Сьогодні 50-ти юним жителям нашого регіону, буде вручено відповідні гранти — від благодійного фонду «Майбутнє Полісся», і ця робота проводитиметься й надалі.
Перший заступник губернатора М.М.Олещенко зазначив, що з обласного бюджету Барвинівській школі неможливо допомогти — занадто велика сума збитків, а тому потрібно розраховувати на допомогу В.М.Литвина. Цього року, повідомив присутнім Микола Миколайович, ми маємо четверте місце в державі з темпів будівництва. 283 об’єкти на Житомирщині збудовані і реконструйовані. Із них 193 — це об’єкти, фінансування на які виділене для області за сприяння Голови Верховної Ради В.М.Литвина, за що ми йому щиро вдячні.
Що ж, є надія, що найближчим часом, завдяки нашому земляку, дах у Барвинівській школі відновиться, і навчальний заклад знову гостинно відкриє двері для своїх вихованців. А про те, які перспективи має Барвинівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, нам коротко розповів начальник управління освіти РДА Олександр Анатолійович Антипчук:
— Ця школа загалом розрахована на 400 учнів, приміщення велике. Однак з кожним роком народжуваність на селі падає — відповідно, меншає учнів. Як на мене, утримувати малі школи невигідно, потрібно створювати освітні округи — коли на певний регіон функціонує одна велика школа, і фінансується вона краще, матеріальна база покращена. Саме Барвинівська школа могла б стати такою «кущовою» — єдиною великою школою для всіх навколишніх сіл. Її учнями могли б бути діти не тільки з Барвинівки, а й Немильні, Тальок і Новограда-2. Всього б тоді в школі навчалося близько 120 дітей, яких би підвозив шкільний ­автобус (а з вирішенням цього питання проблем не виникне), а в сусідніх Тальках можна про­вести капітальний ремонт і зробити там базовий дитячий садок.
До 15 лютого навчання в Барвинівській школі продовжувалося, а з 16 — заклад закрили, і діти навчатимуться в другу зміну на базі Тальківської школи. Сподіваємося, що завдяки сприянню Володимира Михайловича, нам вдасться відновити дах, і навчання в школі розпочнеться ще в цьому навчальному році.
З Барвинівки Голова Верховної Ради вирушив до Новограда-Волинського, де від імені благодійного Фонду «Майбутнє Полісся» вручив учням та студентам іменні стипендії, а багатодітним сім’ям — соціальні гранти та грант у розмірі 10 тисяч гривень перераховано футбольній команді «Авангард». Всього 53 іменні стипендії отримали учні та студенти, які виявили грунтовні знання та особливі здобутки у науково-дослідницькій роботі та творчості. Соціальний грант отримали три багатодітні родини. Нашого земляка щиро привітав і подякував йому міський голова Володимир Загривий, а також вручив Володимиру Михайловичу почесну відзнаку «Патріот міста-2011», а діти подарували благодійнику цікаві та яскраві, талановиті концертні номери.
Згодом відбулася прес-конференція, на якій В.М.Литвин відповів на ­запитання журналістів, а наприкінці поїздки Володимир Михайлович зустрівся з активом Народної Партії, де були обговорені різні робочі моменти.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА