НАРОДИЛАСЯ ДИТИНА...

На запитання читачів відповідає приватний нотаріус Вікторія КАЧАН.
— Я вагітна вдруге. На жаль, минулого року через хворобу померла моя перша дитина. Після народження першої дитини мені було виплачено разову грошову допомогу при народженні дитини. Оскільки на сьогодні я знову вагітна, то чи можу я розраховувати на державну допомогу? В яких розмірах має виплачуватись державна допомога, зважаючи на те, що перша дитина померла?
— На сьогодні виплата допомоги при народженні дитини, що передбачена Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», здійснюється відповідно до постанови КМУ від 27 грудня 2001 року №1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми».
Згідно з постановою, для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються такі документи:

  1. заява одного з батьків (усиновителя, опікуна), що складається за формою, затвердженою Мінпраці;

  2. копія свідоцтва про народження дитини;

  3. оригінал довідки, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану для призначення допомоги при народженні дитини. Жінки, які постійно проживають (зареєстровані) на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.


Особи, що звертаються за призначенням допомоги при народженні другої дитини або наступних дітей, подають також довідку про склад сім’ї та копію свідоцтва про народження кожної дитини, яка враховується при визначенні розміру допомоги.
Допомога при народженні дитини в разі її смерті виплачується на підставі копії свідоцтва про народження дитини або оригіналу довідки про народження дитини, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану.
В окремих випадках органи праці та соціального захисту населення за погодженням з Мінпраці можуть призначати допомогу на підставі дубліката довідки про народження дитини, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану.
У разі народження мертвої дитини допомога при народженні дитини не призначається.
Відповідно до п.13 постанови допомога при народженні дитини надається у розмірі, встановленому на дату народження дитини.
Допомога при народженні дитини, яка народилася після 31 грудня 2007 року, надається у розмірі 12 240 гривень — на першу дитину, 25 000 гривень — на другу дитину, 50 000 гривень — на третю і наступну дитину. Виплата допомоги здійснюється одноразово при народженні першої дитини в сумі 4 800 гривень, другої дитини — 4 840 гривень, третьої та наступної дитини — 5 000 гривень, решта суми на першу дитину виплачується протягом наступних 12 місяців (620 гривень щомісяця), на другу дитину — 24 місяців (840 гривень щомісяця), на третю і наступну дитину — 36 місяців (1 250 гривень щомісяця) рівними частинами.
Розмір та строк виплати допомоги, яка призначається одному з батьків дитини, визначається з урахуванням кількості живонароджених та усиновлених дітей (враховуючи померлих), які до народження дитини перебували на утриманні особи, якій призначається допомога, (її чоловіка, дружини), крім дітей, від виховання яких зазначена особа (її чоловік, дружина) відмовилась, а також дітей, які передані на виховання іншій особі, та повнолітньої дочки (повнолітнього сина) чоловіка, які не були усиновлені дружиною. У разі народження двійні або більшої кількості дітей, кожна дитина з їх числа вважається наступною.
У вашому випадку, перша дитина померла (але була народженою живою), коли народиться друга дитина, — розмір допомоги при народженні складатиме 25 000 гривень.
— Чи зберігається місце роботи за працівником, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 6 років? Чи може такий догляд здійснювати не мати дитини, а інша особа? Якщо так, то як це оформити?
— Зі змісту питання випливає, що особа, про яку йдеться, працевлаштована (тобто працювала або працює на певній посаді), а тому між нею та роботодавцем уже існують трудові відносини. На такі відносини поширюються державні гарантії, встановлені Конституцією України, Кодексом законів про працю України, іншими актами законодавства України, зокрема, Законом України «Про відпустки».
Відповідно до Закону України «Про відпустки», право на відпустки забезпечується, зокрема, гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом.
Законодавством передбачено, що у випадку, якщо дитина вимагає домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження зарплати тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не більше, ніж до досягнення дитиною шестирічного віку. Весь цей час зараховується як у загальний і безперервний стаж роботи, так і в стаж роботи зі спеціальності, а за жінкою, яка пішла в декрет, зберігається її посада.
Щодо здійснення догляду за дитиною іншою особою, необхідно зазначити, що, відповідно до частини 7 статті 179, частини 2 статті 182 та статті 186 Кодексу законів про працю України, відпустку без збереження заробітної плати до виповнення дитині шести (в окремих випадках — шістнадцяти) років можуть використати (повністю або частинами) не тільки жінка (мати), а й опікуни та усиновителі дитини, батько дитини, бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядають дитину, а також татусі, які виховують дитину без матері (у т. ч. якщо мати тривалий час перебуває у лікувальному закладі).
Для одержання такої відпустки особа, яка фактично здійснює догляд за дитиною, наприклад, її батько, подає роботодавцю заяву, додає до неї копії свідоцтва про народження дитини, документів, що підтверджують споріднення, а також довідку з місця роботи жінки, яка стала до роботи на повний робочий час, і довідку, видану органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері, про припинення виплати допомоги. Зазначені документи є підставою для оформлення роботодавцем наказу про надання працівнику відпустки для догляду за дитиною.
Варто також відзначити, що відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку можна оформити як безпосередньо після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, так і в будь-який інший час. Жінка чи інший її родич, які мають право на відпустку для догляду за дитиною, можуть на свій розсуд неодноразово переривати відпустку, а потім знову її оформляти. Для цього жінці або особі, яка здійснює догляд, треба подати письмову заяву на ім’я роботодавця із зазначенням строку, на який вони бажають взяти відпустку.