ТАКЕ НЕ ЗАБУВАЄТЬСЯ

ТАКЕ НЕ ЗАБУВАЄТЬСЯ

Так назвали свою книгу пошуковці Новоград-Волинської гімназії імені Лесі Українки, яка вийшла напередодні Дня Перемоги у видавництві «НОВОград».


Це десята невеличка книга (44 сторінки), тема якої, як і їх попередніх видань, «Війна у долях людських». Це збірка спогадів дітей війни, наших земляків — вчителів, знайомих і родичів гімназистів, активістів ветеранського руху, дитинство і юність яких обпалила жорстока війна 1941-1945 років.
Це спогади тих, хто в дитячі роки пізнав страхіття численних бомбардувань та гарматних обстрілів, під час яких на їх очах гинули люди, їх однолітки, родичі, сусіди і військові Червоної Армії. Це спогади тих, хто пережив смертоносний окупаційний режим з численними розстрілами і згарищами, хто пліч-о-пліч з дорослими став учасником підпільного і партизанського руху на нашій землі, за що їм загрожував розстріл. Це спогади тих, хто підлітком здійснював героїчний трудовий подвиг у тилу в ім’я перемоги над фашистською імперією з її людоненависницькою ідеологією. Це спогади тих, хто зростав без батьківської опіки, бо їх батьки ціною свого життя кували перемогу над віроломним ворогом, стверджуючи незламний дух свого волелюбного народу...
Видання пошуковців — це їх вклад у патріотичний рух «Це не повинно повторитися» та заклик до живих — пам’ятати про подвиг тих, хто, рятуючи свою Вітчизну, врятував цивілізацію від знищення народів.
Пошуковці вдячні землякам, які сприяють і фінансово підтримують їх меморіально-дослідницьку пошукову діяльність.
Ж.ВАСИЛЕНКО, почесний пошуковець України, член міської ради ветеранів