ХРОНИКА 46/2008

ШАХРАЙКА-ГІПНОТИЗЕРКА
На гачок шахрайок Іринка, учениця 8 класу однієї зі шкіл міста, потрапила, повертаючись додому, на вул.Рокосовського, з музичної школи. Дівчинка винесла з дому та віддала пройдисвітці 1120$ та 2000 грн. Отямилася від «чар» дитина тільки після того, як нез-найомка зникла в невідомому напрямку.
Повертаючись із музичної школи додому, на Житомирському мосту до дівчинки підійшла незнайома жінка, яка сказала, що знає, чому мама Іри тяжко хворіє. Причина хвороби - гроші та золото, що в їх будинку. В цей час ще одна, нібито перехожа, запевнила, що незнайомці можна вірити, бо вона вже їй допомогла. Та послуга «знахарки» безкоштовною не була. Аби ритуал дійсно подіяв шахрайці потрібно було винести з дому усі гроші та прикраси. Що й зробила Іра. Наступна їх зустріч відбулася по вул. Леваневського біля поштового відділення. Коли гроші опинилися в руках шахрайки, та попросила, аби під час ритуалу Іра почекала неподалік та не дивилася за її діями. Пройшли лічені хвилини, як розповідає дівчинка, коли вона побачила, що «добродійка» зникла. Наче отямившись, Іринка зрозуміла, що сталося. За словами дитини, жінка була на вигляд до 30-35 років, волосся чорне, зібране, сині джинси, світла болоньєва куртка. На причетність до скоєного злочину правоохоронцями перевіряються усі можливі особи, що вже раніше скоювали такі або ж подібні злочини. Шахрайку шукають не лише у нашому місті.
— В даній ситуації шахрайка вміло вплинула на психіку та почуття дитини, так як мати дійсно хвора. Виходячи з того, що розповіла дівчинка, певні відомості про сім’ю потерпілих зловмисниці були добре відомі. Нам вкотре хотілося б звернути увагу батьків на те, що дитина для зловмисника, як це не прикро, — найлегша здобич. Для того, аби залякати дитину, заморочити їй голову, злодію не потрібно прикладати практично ніяких зусиль. Варто лише батькам час від часу нагадувати дітям правила особистої безпеки, серед яких і те, що вступати, в розмову, а, тим більше, до-віряти незнайомим людям на вулиці, не можна! — зауважив В. Прилипко, начальник міськвідділу.
НЕБЕЗПЕЧНИЙ СПОГАД
25.10.08 р. в чергову частину Нов-Волинського МВ надійшло телефонне повідомлення чергового МНС м.Нов-Волинський про те, що під час проведення земельних робіт по вул.Урицького біля буд. №92 м.Нов-Волинський виявлено 20 артиле-рійських снарядів діаметром 45 мм. часів ВВ війни. Вибухонебезпечні предмети знешкоджено.
ВКРАЛИ, КОЛИ ВСІ СПАЛИ
До чергової частини міськвідділу міліції 24 жовтня зателефонував житель с.Броники гр.-н Віктор, який повідомив, що в ніч з 23 на 24 жовтня невстановлена особа викрала його мопед вартістю більше 2000 грн.
Правоохоронцям, які виїхали негайно за вказаною адресою, потерпілий розповів, що гаражем для червоного двоколісного мопеда марки «Дельта» слугував сарай, звідки й поцупили «машину». Зникнення мопеда чоловік виявив вранці. Міліція шукає злодія.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст.л-нт міліції

ЯК РИБОЛОВУ НЕ КЛЮНУТИ НА СТАТТЮ
На гачок правоохоронців потрапив у с.Гульськ 16-річний Іван, який замість того, аби прийшовши додому зі школи, вчити уроки, рибалив за допомогою «екранів», які є забороненим знаряддям для риболовлі. Вчителями для хлопця стали інспектори, які роз’яснили порушнику чинне законодавство, а саме ст.85 ч.3 КУпАП (порушення правил рибальства), згідно з яким доведеться сплатити штраф до 170 грн.
Такий же улов трапився рибоохороні і на р.Случ у м.Новоград-Волинський. Учень однієї із шкіл міста саме закинув «екрани» і вмощувався в «засідці» в очікуванні вилову.
Удвічі більше заплатять двоє жителів с.Курчиця, яких інспектори застукали на гарячому. Дорослі чоловіки вирішили порибалити з розмахом, бо полювали підхваттю. Знайомство з правоохоронцями для чоловіків ви-явилося не першим, тому й не стало несподіванкою. Горе-рибалкам, згідно зі ст.85 ч.4 КУпАП, загрожує штраф до 680 грн. Дешевше та й спокійніше було б купити на базарі.
Інспектор дозвільної системи міськвідділу О.Юзьков повідомив, що до заборонених знарядь вилову риби належать не лише «екрани», а й донна вудка, яка має більше 5-ти крючків. Грубим порушенням правил вважається рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, вилов у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову.
Що ж стосується торгівлі рибою з рук, то порушникам за ст.88-1 КУпАП «Порушення правил придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу…» загрожує не лише штраф, а й конфіскація товару.
Крилаті виправдовування, на зразок, «не знав», «дві-три рибини і не більше», «вибачте» — краще залишити для власного заспокоювання, адже незнання закону не звільняє від відповідальності.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ зі взаємодії з громадськістю та ЗМІ, О.ЮЗЬКОВ, інспектор дозвільної системи міськвідділу, М.ШЕВЧУК, інспектор рибоохорони

НА ГАЧОК СПІЙМАЛИСЬ СІТКАРІ
Цими днями проводила рейд і друга частини бригади — рибінспектори Володимир і Віталій Лавренчуки. Так, у селі Пилиповичі Новоград-Волинського району, на річці Церем, було спіймано на гарячому місцевого рибалку, котрий ставив у водоймище три сітки. На цього чоловіка, звісно, склали протокол. Відтак, конфіскувавши знаряддя лову, горе-рибалку відпустили.
Крім того, неподалік рибінспектори знайшли ще де-в’ять, так званих, «безхозних» сіток, котрі також були запротокольовані.
Далі шлях лежав до Ємільчинського району. І недарма. На цій же річці Церем було складено протокол на мешканця села Бараші, який ставив сіті з гумового човна.
Не обійшлося і тут без «безхозних сіток, виявили їх п’ять.
Отже, браконьєрам, що потрапили на гачок, доведеться сплатити штраф у сумі 340 гривень з кожного, плюс — збитки, нанесені водному господарству. А вони немалі.
Микола МАРУСЯК