У ПОГОНІ ЗА КАЙФОМ

Тенденції до збільшення контингенту наркозалежних пацієнтів в Україні прослідковуються на фоні практично повного перекриття шляхів використання наркотичних речовин не за призначенням.
Наприклад, залежність від наркотичних анальгетиків реєструється в поодиноких випадках, здебільшого — це особи, які мають доступ до таких препаратів (професійні обов’язки) та хворі, що знаходяться на пролонгованих програмах знеболювання.
У наш час переважає залежність від наркотичних речовин рослинного та штучного походження, виготовлених кустарним шляхом (екстракт макової соломки, коноплі та інше).
З 90-х років сюди приєднуються залежність від героїну, кокаїну, амфетамінів, «екстазі», інших органічних летючих розчинників. Лікарські засоби, які мають седативний і ейфоричний ефект (трамалгін, трамадол, транквілізатори, барбітурати).
Не менший ризик несуть наркотичні субстанції, які утворюються внаслідок кустарної модифікації загальнодоступних офіційних препаратів «Ефект», «Колдакт», «Флюколд» і інші.
Однією з серйозних наркологічних проблем залишається терапевтична резистентність (несприйняття і стійкість пацієнтів до лікувальних заходів). Нерідко традиційні підходи лікування наркозалежних пацієнтів є безуспішними.
Характерним стало також те, що наркологічні захворювання реєструються в основному серед осіб молодого віку. Це діти не тільки з груп ризику, але й із соціально-забезпечених сімей. У більшості сучасних підлітків відсутня настороженість, розуміння катастрофічності наслідків вживання наркотиків.
Молодий організм ще немає повністю сформованих механізмів захисту, самозбереження. На перший план виходить ейфоричний ефект, швидко і легко наступаюча насолода, гарне фізичне і психологічне самопочуття. А далі?
Виникає залежність, хвороблива неконтрольована пристрасть. Хвороба однієї людини тягне за собою каскад реальних проблем для рідних, ближнього оточення.
Прийом наркотиків призводить до ранньої смертності. В умовах масивної хронічної наркотичної інтоксикації лише деякі хворі доживають до 30-ти, 40 літнього віку. Наркозалежні люди похилого віку в наш час - це казуїстика, діти, що вживають наркотики — це наша реальність.
Що дають наркотики — хвилинне задоволення, хворобу, інвалідність, смерть.
Що забирають наркотики — здоров’я, друзів, кохання, сім’ю, можливість мати здорових дітей, роботу, повноцінне життя і життя взагалі.
Не спокушайте себе. Краще не починати.
Віта МИСЛІНСЬКА, лікар-нарколог