ЯК ПРАВИЛЬНО ОБЧИСЛИТИ ДОПОМОГУ ПО ВАГІТНОСТІ І ПОЛОГАХ, ЯКЩО ЖІНКА ЙДЕ З ДЕКРЕТУ В ДЕКРЕТ

Відповідно до пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. №1266 (далі — Порядок), якщо перед настанням страхового випадку (відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами) жінка не мала заробітку з поважних причин (перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, на листку тимчасової непрацездатності, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами), середня заробітна плата для розрахунку розміру допомоги по вагітності та пологах визначається, виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої їй на момент настання страхового випадку.
Згідно з п.14 Порядку №1266, для обчислення середньоденного заробітку слід поділити тарифну ставку (посадовий оклад) на середньомісячну кількість календарних днів — 30, 44. Помноживши обчислений середньоденний заробіток на кількість календарних днів, вказаних в листку тимчасової непрацездатності, у зв’язку з вагітністю і пологами (126 або180 днів), отримаємо суму допомоги по вагітності та пологах.
Важливо зазначити, що з декретних не утримують податок на доходи, а також не нараховують і не утримують єдиний внесок.
О.ЧАЙКОВСЬКА, головний спеціаліст Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності