НІЧНИЙ РЕЙД «ГРОМАДИ РИБАЛОК»

НІЧНИЙ РЕЙД «ГРОМАДИ РИБАЛОК»

Старий рибалка зателефонував до Новоград-Волинської міськрайонної організації «Громада рибалок» і повідомив, що в селі Чижівка на Случі, біля скелі, вже третій день стоять сіті.



«Громадівці» — Анатолій Кудрявцев, Валерій Скулинець, Олег Українець; працівники служби охорони громадського порядку — Володимир Іванченко, Юрій Лавренчук і автор цих рядків серед ночі виїхали за вказаною «адресою».
Хоч і було темно, проте, на тихому плесі біля вищезгаданої скелі ми нарахували три «поплавки» — пластикових пляшок, до яких браконьєри прив’язують сітки.
Чекали до світанку, але жоден човен до «поплавків» не підпливав. Довелося на своєму гумовому човні перевірити снасті. Цим вправно займався Олег Українець. Однак нас чекало розчарування. До пластикових пляшок були причеплені не сітки, а годівнички з макухою, для приманювання коропа. А «поплавці» слугували рибалкам за маячки.
Дивно, що старий рибалка цього не помітив. Але тішить інше — рибалки миттєво реагують на будь-які порушення рибної ловлі (останнє не є таким).
Та що вже. Час втрачено. Могли за ці години перевірити чималий відрізок річки, адже браконьєри тепер діють переважно уночі.
Заїхали в так звану Грабину. Чимало рибалок сиділо з вудками, з донними спінінгами. А один молодик рибу «ловив» на кожусі біля стежки, солодко посапуючи. Мабуть, йому снилися соми, які самі випливають з туману до нього і просяться до садка.
Проявів браконьєрства в цьому районі помічено не було.
«Чисто» було і біля залізничного мосту, вище по Случі.
Цього дня побували ще в декотрих місцях. Порушників рибальства так і не виявили. Це говорить про те, що наші рибінспектори на водоймищах наводять порядок.
Та ось кілька останніх днів поспіль не затихають телефони у «громадівців». Дзвонять рибалки і повідомляють, що то там, то там знову почали з’являтися сітки.
Що за нісенітниця?
Та як з’ясувалося, днями звільнили державного рибінспектора, котрий мав право складати протоколи на порушників. Саме завдяки цьому чоловіку було припинено масове браконьєрство на водоймищах Новоград-Волинщини. Чи не через його звільнення так швидко мобілізувалися браконьєри?
Особисто мені телефонували «громадівці» і говорили, що про прояви браконьєрства повідомляли в обласну рибінспекцію. Але, нібито, реакції звідти поки що немає. Якщо на Случі почалося чинитися знову щось «не той», то, гадаю, що місцева і районна влада це питання візьмуть під контроль і з’ясують всі обставини того, що відбувається, зокрема, звільнення державного рибінспектора і браконьєрської «мобілізації».
До речі, коли цей матеріал готувався до друку, до редакції зателефонували рибалки і розповіли, що в ніч із минулої суботи на неділю ловили сома поблизу села Івашківки. Так от біля соснової лісосмуги стоїть дерев’яний сарайчик (очевидно той, що лишили після себе працівники лісу після пиляння соснини та садіння інших порід дерев), збиті із дощок стіл і лавки. Майже щоночі там збираються компанії: п’янки, гулянки, музика, багаття, дівчатка... Разом з тим, веселі хлопці ставлять у Случі сітки, бовтають сачками біля берегів, ловлячи раків і рибу.
Дивні речі творяться. Чи знають про це державні інспектори?
Микола МАРУСЯК