ГРАНТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ — МОЛОДІЖНОМУ ОЗДОРОВЧОМУ КЛУБУ «ФЕНІКС»

ГРАНТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ — МОЛОДІЖНОМУ ОЗДОРОВЧОМУ КЛУБУ «ФЕНІКС»

Хтозна, можливо, й справді на наступну Паралімпіаду у Ріо-де-Жанейро, у складі національної олімпійської команди поїдуть і новоградські спортсмени-інваліди. А чому б і ні? Цим людям хоч і доводиться жити не так, як живуть усі, але запалу і жаги до перемог у них часом більше, аніж у здорових. І нещодавно у Лондоні українські паралімпійці це вкотре блискавично довели, посівши четверте місце серед зі 166 команд з різних країн світу! А у четвер, 13 вересня, сталася важлива подія у Новограді-Волинському — відбулася презентація спортивного оздоровчого клубу «Фенікс» для людей з обмеженими фізичними можливостями.
Ця подія стала реальністю завдяки перемозі у конкурсі проектів для обдарованої молоді. Грант Президента України у розмірі 50 тисяч гривень виграв проект створення спортивного оздоровчого клубу «Фенікс», авторами якого є новоград-волинці Олександр Зєнченко і Тетяна Сидорчук.

— Ідея створити щось для молоді з обмеженими фізичними можливостями виникла ще у 2007-му, — розповіла Тетяна СИДОРЧУК. — Тим паче, що ця тема близька нам з Олександром. Проект для міста є унікальним, адже подібного ніхто досі не робив. Тому, щойно ми дізналися з Сашком про існування програми Президента, яка дає можливості залучити державні кошти, то одразу сіли за написання проекту. Дуже вдячні людям, які допомагали порадами і душею вболівали за нашу перемогу. Це — Геннадій Данюк, Олександр Мельник, Алла Виговська, Володимир Федорчук, Ярослав Циба.
У армреслінгу наші — найкращі!Як розповіла заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Алла ВИГОВСЬКА, вперше за останні роки новоград-волинському проекту вдалося виграти з-поміж представлених з усієї України.
Співавтор проекту Олександр ЗЄНЧЕНКО розповів, що головна мета проекту — залучити молодь із фізичними вадами до активного життя, допомогти реалізуватися як особистість і у спорті, зокрема. Проект включає у себе реабілітацію, тренування і змагання.
Реабілітаційні заходи проводитимуться, як і раніше, на базі оновленого територіального центру, що у мікрорайоні «Болгарбуд», а тренування — на базі економіко-гуманітарного коледжу (у мікрорайоні «Морське»), де створена належна спортивна база. Адже це єдиний у місті навчальний заклад, де отримують дипломи спеціалістів з фізичного виховання. Директор Микола ГОРБАТЮК пообіцяв усіляко сприяти тренувальному процесу. Додав, що дістатися у спортзал коледжу буде зручно навіть для людей на інвалідних візках, із хворобами опорно-рухового апарату.
Усі промовці висловили глибоку повагу і захоплення спортсменами із фізичними обмеженнями за їх незламну витримку і силу духу.
«Батьком» клубу «Фенікс» називають Заслуженого тренера України Геннадія ­ДАНЮКА. Під його керівництвом наші спортсмени вже здобули багато нагород на чемпіонатах області та України з армреслінгу. Тож тренування буде здійснюватися під грамотним керівництвом Геннадія Дмитровича, а допомагатиме йому його вихованець, майстер спорту Олександр Зєнченко.
— На початку жовтня спортсмени клубу «Фенікс» братимуть участь у фіналі кубку України з армреслінгу у Севастополі, — поділився планами Геннадій Данюк. — Отриманий грант за умовами конкурсу має бути витрачений на рекламну кампанію, аби залучити до спорту якомога більше молоді із обмеженими фізичними можливостями. На жаль, фінансування діяльності оздоровчого клубу наразі є проблемою номер один. Тож сподіваємося на підтримку небайдужих людей, спонсорів, громади міста, котрі підставлять дружнє плече і разом з нами невдовзі радітимуть перемогам! Адже сьогодні їздимо на змагання здебільшого за власні кошти.
Спортсмени клубу «Фенікс» мають у своєму активі чимало спортивних нагород. Якщо їх почують і підтримають, то нагород стане ще більше. Головне, що своїм прикладом ці молоді й активні люди доводять: поділ на людей здорових та з фізичними обмеженнями є доволі умовним, стереотипним. Усе відносно, якщо говорити про силу волі, цілеспрямованість та твердість характеру. Бажаєте стати однодумцем цієї молоді — тоді на вас чекають у клубі «Фенікс». Життя не обмежується чотирма стінами, попереду — щонайменше, цікаве дозвілля і покращання здоров’я. А можливо, й Паралімпіада у Ріо-де-Жанейро. На тренування! До 2016-го року залишається все менше часу!
Юлія КЛИМЧУК