Де і в чому криються збудники туберкульозу

24 БЕРЕЗНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ
Мікобактерії поширені в природі повсюдно. Вони дуже стійкі до впливу різних фізичних і хімічних факторів. Також вони є складовою частиною нормальної мікрофлори грунту. Пасовища часто забруднені фекаліями і сечею хворих на туберкульоз тварин. На такому пасовищі здорові тварини можуть заразитися туберкульозом.

Висока температура згубно діє на усі види мікобактерій, тому й поширення мікобактерій у зовнішньому середовищі різне. Деякі види мікобактерій при сприятливих умовах можуть розмножуватись у зовнішньому середовищі. Велику кількість мікобактерій містить невикористаний підстилковий торф, тирса, солома. Їх багато у воді ставків і канав, стічних водах і воді відкритих во­дойм. У глибокій незмінюваній підстилці із дерев’яної стружки збудник туберкульозу птахів зберігає вірулентність протягом 9,5 років. В окремих випадках мікобактерій туберкульозу виділяли із водопровідної води і навіть в проточній воді очисної станції.
Мікобактерії мають велику стійкість до впливу різних фізичних і хімічних факторів. Стійкість мікобактерій залежить від умов, у яких вони знаходяться. На стійкість до температурного фактору впливає густота суспензії мікобактерій у довкіллі. При нагріванні до 60°С мікобактерії туберкульозу гинуть впродовж від 30 хв. до 40-50 хв. Кип’ятіння знищує мікобактерії протягом декількох хвилин.
Для знищення мікобактерій туберкульозу в молоці його треба протягом 30 хв. утримувати при температурі 65°С. У молоці та вершках, заморожених до мінус 8°С, мікобактерії гинуть через 120 діб. Пряме сонячне проміння згубно діє на мікобактерії туберкульозу. Літні сонячні промені знешкоджують туберкульозні мікобактерії через 30 хв, весняні й осінні — через 1 год., а зимові — через 2 год.
Мікобактерії туберкульозу тривалий час можуть виживати в молочних продуктах. Так, у маслі в умовах холодильника вони зберігають життєздатність до 300 діб, у сирі — до 260 діб, у молоці — 14-18 діб. У замороженому м’ясі збудник туберкульозу зберігається до 1 року.
Мікобактерії туберкульозу дуже стійкі до багатьох хімічних речовин, що зумовлено будовою клітинної оболонки. Мікобактерії туберкульозу стійкі до кислот. Так, у 5-10% розчині соляної та сірчаної кислот, у 5% розчині фенолу вони залишаються життєздатними протягом 24 год. Швидко мікобактерії убивають (50-70%) алкоголь. Соління і копчення практично не знешкоджує мікобактерій. Збудники туберкульозу досить чутливі до короткохвильового ультрафіолетового випромінювання, в якому протягом 30 хв. гине 92,3% мікобактерій. Збудники туберкульозу гинуть при інфрачервоному електронагріві при температурі 75 0С протягом 60 сек.
Нині фтизіатрія озброєна ефективними методами лікування різної форми туберкульозу. Прості чи більш складні схеми хіміотерапії, побудовані в різних засадах і одночасному призначенні кількох протитуберкульозних препаратів, посилюють терапевтичний ефект й попереджають розвиток лікарської стійкості мікобактерій.
Екологічна ситуація в нашому регіоні сприятлива, не зареєстровано випадків захворюваності на туберкульоз серед ВРХ та свійської птиці.
По Новоград-Волинському району відмічається зниження захворюваності і смертності на туберкульоз, а також зменшення бацилярного та деструктивного туберкульозу серед вперше виявлених.
Тож нехай образ Святої Софії та цвіт білої королиці, як символічні покровителі протидії туберкульозу, оберігають населення та екологію нашого регіону.
Н.ГАВРИЛЮК, дільничний інспектор протитуберкульозного диспансеру міськрайТМО