Не тією дорогою пішов…

Близько 24 години, 31 березня, на трасі «Київ-Чоп», неподалік с.Романівка Новоград-Волинського району, пасажирський мікроавтобус марки «Мерседес» скоїв наїзд на пішохода. За кермом авто знаходився 40-річний чоловік, мешканець Вінницької області, котрий перевозив пасажирів у напрямку м.Рівне.
Після скоєної ДТП переляканий чоловік одразу зателефонував до міліції та повідомив про те, що сталося. За декілька хвилин на місце пригоди прибуло керівництво міськвідділу, слідчо-оперативна група, експерт-криміналіст та швидка допомога, які констатували смерть пішохода. Від отриманих тяжких тілесних ушкоджень під час зіткнення з авто потерпілий загинув на місці пригоди. Водій та пасажири мікроавтобуса не постраждали.
Загиблим виявився 46-річний житель м.Новоград-Волинський, котрий у 2000 році Новоград-Волинським міжрайонним судом був засуджений до 14 років позбавлення волі за ст.121 Кримінального Кодексу України, проте у 2012 році звільнився умовно достроково, та 2013 рік став для чоловіка фатальним…
Зі слів водія стало відомо, що він рухався по трасі зі швидкістю 70 кілометрів на годину при допустимій швидкості 110 км/ год. Погодні умови були несприятливі, накрапав дощ та стояла мряка. Проїжджаючи не освітлювану ділянку дороги між с.Романівка та с.Перемога, за 15-20 метрів, посеред дороги, побачив силует людини й одразу ж застосував гальмування. На жаль, відстань була досить короткою та уникнути зіткнення не вдалось. До того ж, одяг та взуття чоловіка були темні та не мали жодних елементів, що відбивали б світло.
Одразу було проведено розслідування — водій мікроавтобуса у стані алкогольного або ж наркотичного сп’яніння не перебував. Проте чи був тверезим пішохід, наразі встановлюється.
Нехтуючи власним здоров’ям, а подекуди й життям, частина учасників дорожнього руху вперто не хоче виконувати правила руху, порушує їх, створює аварійні ситуації, при цьому не замислюючись над тим, що своїми діями вони наражають не тільки себе, але й інших на небезпеку. Думка про вседозволеність, яка є наразі домінуючою серед водіїв та пішоходів, є не тільки хибною, але й нерідко такою, що коштує життя.
Шановні громадяни і, перш за все, батьки! Ваша безпека та безпека ваших дітей залежить від вас. Правоохоронці радять дорослим ще раз нагадати дітям основні правила безпечної поведінки на дорозі. І, звичайно, дотримуйтесь правил самі, адже найкраще навчання — це ваш приклад поведінки. Зверніть увагу, що в темну пору доби пішоходи можуть використовувати світловідбиваючі елементи на одязі.
Інна ВОВЧЕНКО, помічник начальника МВ, старший лейтенант міліції