Прийшов на «майовку»? Будь обережним з вогнем!

Весна прийшла — шкода лише, що замість свіжості у повітрі відчувається запах паленого сміття і сухого листя. І хоча це ганебне явище є порушенням правил благоустрою і за це передбачено штраф, то тут то там продовжують горіти вогнища, отруюючи повітря, яким дихаємо ми і наші діти. Очевидно, якби контролюючі служби навели у цьому порядок, — картина була б іншою. Натомість лише пожежники б’ють на сполох: факти випалювання трави і стерні вздовж доріг, на полях та городах є порушенням пожежної безпеки. А пора «майовок» цілком здатна додати клопоту або серйозної біди необережним відвідувачам природи.
Тому Державний нагляд у сфері пожежної безпеки міськрайонного відділу ДСНС України у Житомирській області нагадує, що розводити вогнище дозволяється лише у безвітряну погоду, під постійним наглядом та щонайменше на відстані 15 метрів від будівель. Багаття обов’язково треба навколо обкопати. Випалювати суху траву та стерню на полях, узбіччях доріг і у населених пунктах категорично заборонено.
Сухе листя, дрібне сміття потрібно вивозити за межі господарства та спалювати на безпечній відстані від будівель. Забороняється підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин. Не варто за допомогою спалювання очищувати минулорічні посівні масиви від стерні. Цей спосіб небезпечний і дуже шкідливий, адже під дією високої температури нищиться найкорисніший поживний шар грунту, для відновлення якого знадобиться чимало часу.
Непогашене багаття, кинутий недопалок часто стають наслідком лісових пожеж. Під час відпочинку на природі багаття слід розводити тільки у спеціально обладнаних місцях. Якщо ж такої можливості немає, то підготуйте це місце самотужки, вибравши безпечну відстань до лісу, обкопавши й обклавши камінням місце для вогнища. Не залишайте багаття без нагляду. Після відпочинку залишки вогню залийте водою чи закидайте землею. Пам’ятайте, що алкоголь значно притупляє відчуття небезпеки.
Щорічно в області виникає близько двох тисяч пожеж, на яких гине більше сотні людей. Кожна десята пожежа виникає внаслідок дитячих пустощів з вогнем. Батькам слід також пам’ятати, що діти копіюють поведінку дорослих, тож не забувайте демонструвати обережність у поводженні з вогнем і не залишайте дітей без нагляду.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК