«Я навіть знаю, скільки у вас вагітних!»

«Я навіть знаю, скільки у вас вагітних!»

НЕБАГАТО НАРДЕПІВ В УКРАЇНІ МОЖУТЬ ПОХВАЛИТИСЯ ТАКОЮ Ж ПИЛЬНОЮ ОБІЗНАНІСТЮ З ПРОБЛЕМАМИ СВОГО ОКРУГУ
Литвин дійсно «в курсі» і про вагітних, і про бездоріжжя, і про інші проблеми 65-го виборчого округу, де його обрали. Навіть після того, як до посади Голови Верховної Ради України додалася приставка «екс», вже у статусі народного депутата він активно продовжує перейматися проблемами полісян.
25 та 26 квітня Володимир Михайлович вчергове побував у Новоград-Волинському, Баранівському та Червоноармійському районах. Програма перебування, як завжди, була насиченою — зустрічі з керівниками та селянами, особистий прийом близько сотні громадян, вручення грантів обдарованій молоді, відвідування багатодітної прийомної родини та сім’ї інвалідів, відкриття дитячих майданчиків тощо.

У своєму блозі на «Фейсбуці» Володимир Литвин про візит написав стисло, але промовисто: «Проїхав більше тисячі кілометрів. Доріг фактично немає. Жодний так званий ямковий ремонт не допоможе. Оскільки дороги фактично вбиті. Окремі сяк-так прилатані ділянки дорогами назвати не можна». Ця цитата, до речі, могла би стати відповіддю тим, хто дорікає місцевим журналістам нагнітанням негативу навколо проблем. Зрештою, ніхто ж і не казав, що на відповідальних посадах легко працювати. Натомість «збоку» багато що бачиться у реальному вимірі. Тому заслуговує на увагу той факт, що Володимир Литвин має сміливість бути об’єктивним, коли йдеться не лише про здобутки, але й про те, що «болить».
Ми із фотокореспондентом побували в одному з тих сіл, які відвідав упродовж робочої поїздки Литвин — у Пилиповичах. Можна було би назвати цей візит ілюстрацією до інших сільських населених пунктів, але ні — Пилиповичі є практично передмістям Новограда (десять хвилин машиною), тому тут багато покращань, хоч не усі соціально-побутові проблеми досі вирішені.
Головна проблема — ремонт дитячого садочка, який не працює вже п’ятнадцять років і який понад усе мріють відродити у сільській раді. Сюди входять чотири села — Майстрів, Анета, Городище і Пилиповичі, а це — майже дві тисячі селян.
У Пилиповичах мешкає 106 дошкільнят, цьогоріч вже народилося десять діток, ще 25 майбутніх мам збираються зовсім скоро поповнити село новим дитячим сміхом. Отже, дошкільний заклад тут вкрай необхідний.
— Колись садочок фінан­сувало фермерське господарство. А коли передали соціальну сферу на баланс сільської ради, то багато об’єктів закрили, — розповів керівник сільськогосподарського підпри­ємства «Колос» Сергій Нехай.
Колективу Пилиповицької амбулаторії сімейної медицини пощастило — тепер вони працюють у сучасних умовах«Заклад відвідували сімдесят дітей, навіть до року приводили малечу. Ліжечок не вистачало — на двох ліжках спали по троє вихованців, — згадує минуле колишня завідуюча Галина Михальчук. — Тому дуже сподіваємося, що садочок відродиться, і мами зможуть вийти на роботу».
Як свідчення того, що це можливо, — капітально відремонтована амбулаторія сімейної медицини, що стоїть поруч із дитсадком. На тлі сучасної ошатної будівлі медичний колектив чекає приїзду земляка — завдяки йому медики вперше цієї зими не мерзли. За словами завідуючої Світлани Прищепи, вона та колеги задоволені, що працюють відтепер у комфорті, що медичні процедури селянам роблять у зручних умовах, ще й аналізи — на новому лабораторному обладнанні.
— За минулий рік сільською радою освоєно майже мільйон гривень державної субвенції, — розповіла сільський голова Надія Панфелюк. — За ці кошти капітально відремонтовано амбулаторію, зроблене опалення у Будинку культури та у школі, де також відремонтовано спортивну залу, відновлене вуличне освітлення, зроблено капітальний ремонт фельд­шерського пункту в Анеті.
Проектно-кошторисна документація на садочок коштує 995 тисяч гривень. Якщо надійде запланована державна субвенція, то на цю потребу у райдержадміністрації обіцяють виділити 700 тисяч. Решту суми, за словами очільниці села Надії Парфенюк, профінансує сільська рада, чим зможуть — допоможуть батьки. Кажуть, контролюючі служби занадто вимогливі, інакше садочок вже давно би працював. Тому досі тут спромоглися лише поставити нові пластикові вікна. А планів і мрій багато…
— Щоб садочок функціонував, слід підійти до цього без фанатизму, — попередив голова РДА Сергій Лавренюк. — Нагадаю, що попередній проект склали на 6, 5 (!) мільйонів. Але зрозумійте, що зимового саду, сауни чи кованих воріт тут не буде.
Головне резюме, побувавши у трьох районах, зробив Володимир Литвин: «Скрізь йшлося про проблеми з фінансуванням — непогашена держбюджетом заборгованість по субвенціях за 2012 рік і практично не надходять кошти, визначені на 2013 рік».
Прикро визнавати, але сьогодні розуміємо й інше: тепер «вибити» задекларовані мільйони з державного бюджету дуже складно. Бо проблем в Україні і без нашого округу вистачає, на нього й так уже витрачено стільки, що багатьом регіонам доводиться лише мріяти. Тому, чи надійдуть гроші «з паперу» у наш регіон, — під великим питанням. Чиновникам треба згадувати, як працювати без манни небесної «згори».
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА