Що отримають ветерани до Дня Перемоги

Добрий день, шановна редакція газети «Звягель»! Звертається до вас ветеран ВВВ. Представники уряду неодноразово заявляли, що в цьому році грошова виплата до Дня Перемоги значно збільшиться. У зв’язку з цим прошу роз’яснити, яка буде сума грошової допомоги в цьому році та коли її повинні виплатити.
Леонід Р., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, 13 березня 2013 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №149 «Деякі питання виплати у 2013 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», якою встановлені нові суми одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги.
Але перед тим, як зазначити суми грошової допомоги, варто роз’яснити деякі терміни, оскільки сума залежатиме від категорії, до якої належить особа, яка має право на таку допомогу.
ВЕТЕРАНИ ВІЙНИ
Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни.
УЧАСНИКИ БОЙОВИХ ДІЙ
Учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань усіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.
УЧАСНИКИ ВІЙНИ
Учасниками війни визнаються військовослужбовці, які в період війни проходили військову службу у Збройних Силах СРСР, трудівники тилу, а також інші особи, передбачені цим Законом.
ОСОБИ, ЯКІ МАЮТЬ ОСОБЛИВІ ЗАСЛУГИ ПЕРЕД БАТЬКІВЩИНОЮ
Особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, вважаються Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу», а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.
ПОРЯДОК І СТРОКИ ВИПЛАТИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ
У відповідності до ст.17-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», щорічну виплату разової грошової допомоги здійснює орган соціального захисту населення, через відділення поштового зв’язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) пенсіонерам — за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання, у строк до 5 травня поточного року.
Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.
Громадянам, які належать до кількох категорій осіб, згідно з цим Законом, виплачується одна допомога — у більшому розмірі.
Разова грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача до 5 травня або набуття громадянином статусу особи, яка має право на допомогу, після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.
Сума разової грошової допомоги, що належала особі згідно з цим Законом і залишилася не одержаною у зв’язку з її смертю, не включається до складу спадщини і виплачується батькам, чоловіку (дружині), дітям особи, якій передбачена виплата разової грошової допомоги, або родичам, котрі проживали разом із нею.
СУМИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ В 2013 РОЦІ
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №149 «Деякі питання виплати у 2013 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», виплата разової грошової допомоги у 2013 році здійснюється у таких розмірах:
1) інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

  • інвалідам I групи — 2415 гривень;

  • інвалідам II групи — 2110 гривень;

  • інвалідам III групи — 1895 гривень;


2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 745 гривень;
3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 2415 гривень;
4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, ви­знаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 375 гривень;
5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістичним режимом у тилу ворога — 135 гривень.
Користуючись нагодою, вітаю всіх ветеранів Великої Вітчизняної війни з Днем Перемоги, дякую за чисте та мирне небо над головою та бажаю міцного здоров’я, достатку і довголіття.