Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами є однією із видів державної допомоги сім’ям з дітьми, гарантованою державою, для забезпечення матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги всім жінкам (у тому числі неповнолітнім), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Підставою надання такої допомоги є:

  1. Заява для отримання допомоги;

  2. довідка з лікувального закладу встановленого зразка;

  3. довідка з основного місця роботи (служби, навчання);

  4. довідка ліквідаційної комісії для жінок, звільнених із роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації;

  5. довідка з державної служби зайнятості для жінок, зареєстрованих у державній службі зайнятості як безробітні;

  6. довідка із Пенсійного фонду України про те, що жінка — суб’єкт підприємницької діяльності — перебуває (не пере­бу­ває) на обліку в органах Пенсійного фонду та не бере участь на добровільних засадах у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні з тимчасової втрати працездатності.


Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається на підставі рішення про усиновлення або встановлення опіки за період з дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки.
Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки, у зв’язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів). Зазначена допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі, незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.
За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Допомога у зв’язку з вагіт­ністю та пологами надається у розмірі 100% середньомісячного доходу (сти­пендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць. У 2013 році мінімальний розмір державної допомоги становитиме:

  • з 1 січня 2013 р. — 240,87 грн. (прожитковий мінімум 1147 грн.*25%);

  • з 1 грудня 2013 р. — 304,50 грн. (прожитковий мінімум 1218 грн.*25%).


Л.ШУТОВА, начальник управління праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради