Затримали збувача фальшивих грошей

Увечері в районі залізничного вокзалу міста Бердичева до двох дільничних міліціонерів звернувся місцевий житель. Він поінформував правоохоронців про те, що незнайомий чоловік дав йому 20 гривень і попросив купити хліба. Тим не менше, купюра викликала у нього сумніви у справжності. Тим часом увагу дільничних привернула продавчиня квасу, яка сполошилася з приводу підроблених купюр у неї в руках, якими тільки-но розрахувався за півлітра напою покупець.
Зазначеного громадянами підозрілого суб’єкта правоохоронці затримали вже за кілька хвилин. При ньому була невелика сумка і нещодавно придбана пляшка квасу. При зовнішньому огляді у внутрішній кишені сумки міліціонери виявили 26 купюр українських гривень номіналом по 20 гривень кожна. Вже неозброєним оком було помітно, що гроші несправжні: фарба була значно світлішою, серійні номери — однаковими, а папір — щільніше звичайного і шорсткий на дотик. Такі ж купюри знайшлися і в кишенях штанів затриманого. За таких умов чоловік був доставлений до міськвідділу міліції для з’ясування всіх обставин.
Затриманому — 30 років. Мешканець Вінницької області. Свою безпосередню причетність до виготовлення та спроби збуту фальшивих гривень він визнав. Всього у затриманого було вилучено 30 купюр номіналом по 20 гривень кожна. Експертиза підтвердила, що гривні підроблені.
Сам затриманий, навіть перебуваючи в ізоляторі тимчасового затримання, не втрачає почуття гумору і на питання про те, як друкував гроші, хитро відповідає: «Відстояв чергу в Нацбанк, отримав там друкарський верстат і привіз його додому. Але, мабуть, якоїсь деталі там все ж не вистачало, раз друкує він тільки підроблені гроші!».
Не поділяють його оптимізму правоохоронці, які точно знають, що за такі дії передбачена серйозна міра покарання. Підробка грошової валюти — злочин, що відноситься до категорії тяжких, тому за виготовлення та збут фальшивки затриманому загрожує від трьох до семи років позбавлення волі.
«Рупор Житомира»