Літо: для дітей — відпочинок, для батьків — клопіт

«Діти, діти, куди ж вас подіти?» — це питання із завершенням навчального року у школах та садочках і з початком літнього сезону задають собі усі свідомі батьки. Принаймні ті з них, котрі працюють, а отже, не мають можливості повноцінно організувати змістовне дозвілля для дітей. Також батьки бажають оздоровити дітей у таборах, але часто не знають, куди для цього потрібно звертатися. Саме про це — наша розмова із заступником начальника міського управління у справах сім’ї, молоді та спорту Аллою ВИГОВСЬКОЮ.
— Алло Василівно, підхід до оздоровлення дітей у нашій країні давно змінився. Минули часи, коли кожен міг отримати путівку до піонерського табору. Сьогодні, відповідно до Сімейного кодексу та інших законів, оздоровлення дітей — це завдання батьків. Чи не так?
— Відповідно до законів, батьки повинні дбати про здоров’я, повноцінний розвиток та дозвілля дітей, у тому числі — про оздоровлення. Поряд з тим, це є важливим завданням для держави. Особливо, коли йдеться про дітей пільгових категорій. Неправда, коли батьки кажуть, що сьогодні не можна відправити дитину на відпочинок. Найперше для цього батькам рекомендуємо бути активнішими і звертатися із заявою у відповідні служби. Необхідну інформацію можна отримати в управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту, що знаходиться за адресою: вул.Шевченка, 5/1.
— Сьогодні медики б’ють на сполох, адже кількість хворих дітей постійно збільшується. Чи надаються хворим дітям переваги в оздоровленні?
— Такі діти перебувають на диспансерному обліку у лікарні (їх понад 2,5 тисячі) і можуть отримати путівки, необхідно звернутися до дільничних лікарів — путівки у санаторії України надаються впродовж усього року. Існують, навіть, такі сезони, коли батьки з різних причин відмовляються від путівок. Дехто прагне кращих умов, комусь не підходить пора року, але часто батьки забувають, що це — все ж хороша нагода оздоровити дитину. І що діти їдуть, у першу чергу, лікуватися, а не жити у апартаментах з кондиціонером…
— На пільгові путівки виділяють кошти з державного чи обласного бюджетів. А тим, кому не «світять» пільги, куди звертатися?
— Ми тісно працюємо із залучення на оздоровлення дітей позабюджетних коштів. Наприклад, Фонд соціального страхування за рахунок відрахувань із зарплат працюючих батьків частково компенсує вартість путівки. Чим дієвіше працює профспілка на підприємстві чи в організації, тим активніше ведеться ця робота. Крім того, оздоровленням дітей своїх працівників безпосередньо займаються різні відомства, благодійні організації. Наприклад, Міністерство оборони України фінансує табори для відпочинку дітей військовослужбовців, а по лінії Міністерства охорони здоров’я з початку року у нашому місті діти вже отримали 74 путівки. Також активно дбають про оздоровлення дітей релігійні громади міста та спортивні організації.
— Нині вартість путівки у такі престижні центри відпочинку, як «Артек» чи «Молода гвардія», — від дев’яти до двадцяти тисяч гривень. Ціни, можна сказати, «захмарні» для більшості, а чи багато дітей з Новограда відпочивають тут?
— Ось цими днями дев’ять школярів вже поїхали у названі вами міжнародні центри відпочинку. Безкоштовні путівки отримують діти пільгових категорій, є вагомі знижки для обдарованих дітей: переможців міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів. Обласна державна адміністрація, фінансуючи путівки, все ж тримає курс на санаторні заклади і табори Житомирщини, перш за все підтримуючи заклади нашої області. Серед них — «Супутник», «Олімпієць», «Лісовий берег», «Березовий гай», «Світанок», «Соколятко» тощо. І нехай подекуди ці табори за рівнем облаштування «програють» приватним оздоровчим установам, але дітям тут дуже подобається, бо «беруть» вони надзвичайно цікавим дозвіллям, дружньою атмосферою тощо.
— На початку літа батьків вже традиційно «виручають» пришкільні табори. Що можете сказати з приводу їхньої діяльності?
— Насамперед тут йдеться про організацію змістовного дозвілля дітей. Для того, щоб вони не опинилися на вулиці чи у зачинених квартирах, а мали змогу цікаво провести час. Це вимагає значних зусиль колективів шкіл та управління освіти і науки, адже на першому місці — безпека дітей. З міського бюджету на діяльність пришкільних таборів виділено сто тисяч гривень. Діють вони з 27 травня і працюватимуть два тижні. Діти пільгових категорій харчуються тут за рахунок бюджету, усі інші оплачують лише 50% вартості, ще 50 — також міський бюджет. Сьогодні табори при школах, окрім 8-ї та 10-ї, де немає харчоблоків, відвідують понад тисячу дітей. Тож хочеться побажати усім гарних і незабутніх вражень від літнього відпочинку!
— Дякую за розмову.
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК