Головний лікар став першим пацієнтом, який пройшов обстеження на КТ

Головний лікар став першим пацієнтом, який пройшов обстеження на КТ

Одразу два кабінети з новим медичним обладнанням відкрили на базі приймального відділення міськрайТМО — установа поповнилася сучасним комп’ютерним томографом (КТ) та цифровим рентгенапаратом. Аби пройти сучасне обстеження, новоград-волинцям та мешканцям сусідніх районів тепер немає потреби їхати у Житомир чи Рівне. Представники влади назвали цю подію кроком назустріч людям, а медики — новим якісним етапом роботи зі встановлення точних діагнозів.
Першим пацієнтом, котрий пройшов обстеження на комп’ютерному томографі, став головний лікар міськрайТМО Василь Борис. Щоправда, результатами він із журналістами не поділився, посилаючись на лікарську таємницю. Натомість охоче повідав радісну новину, привітавши усіх з подією.
— Понад 2,5 мільйони гривень приватне товариство «Новомед» інвестувало у придбання комп’ютерного томографа, ремонт приміщення та навчання фахівців, — розповів Василь Миколайович. — І якщо дотепер ми змушені були щодня відправляти машину з «важкими» пацієнтами на обстеження у Рівне чи Житомир, то відтепер отримали сучасну діагностику у Новограді-Волинському. Таким чином за рівнем надання медичних послуг ми випередили наших сусідів з інших районів Житомирщини, здійснивши мрію і медиків, і влади, і громади.
Нова технологія дозволяє обстежити усі органи людини та виявити пухлину завбільшки у 5 міліметрів. Вартість обстеження на комп’ютерному томографі складає 450 гривень, а для членів Житомирської лікарняної каси є знижка — 25 відсотків. Наразі йдуть перемовини з інвесторами про те, щоб були запроваджені пільги для соціально незахищених категорій пацієнтів та для членів Новоград-Волинської лікарняної каси.
— Це історичний факт для майбутнього госпітального округу, — поділився враженнями міський голова Володимир Загривий. — Більше не потрібно їхати для обстеження за межі міста, витрачати час і нервувати. Залишилося вирішити проблему з енергозабезпеченням томографа, бо паралельно ведеться будівництво хірургічного корпусу, і потрібно спланувати графік роботи кабінету та будівельників. Музей медицини, що був розташований у кабінеті, де зараз працюватиме томографія, перенесемо в одне з приміщень медичного коледжу.
Привід для радості з’явився і у колективу рентгенологічного відділення. Як розповіла завідувачка Берта Диняк, працювати із «цифрою» її колеги навчилися ще десять років тому — з появою цифрового флюорографа. Тепер на допомогу лікарям прийшов ще й цифровий рентгенапарат — можливості для роботи значно збільшилися, а от променеве навантаження на людину зменшиться до десяти разів! Створено комп’ютерний архів, де знімки пацієнтів зберігаються багато років, що полегшує лікарям спостереження за перебігом захворювань.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА