Микола Сиченко: «Плануємо забезпечити комфортним житлом сотню молодих працівників»

Микола Сиченко: «Плануємо забезпечити комфортним житлом сотню молодих працівників»

ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО ШВЕЙНА ФАБРИКА «ЛЕСЯ» ЗУСТРІЧАЄ З НОВИМ ОБЛИЧЧЯМ
Працівники легкої і текстильної промисловості України 8 червня відзначають професійне свято. І якщо донедавна єдине у місті підприємство цієї галузі ледве зводило кінці з кінцями, а його робота викликала чимало нарікань з боку працюючих, то сьогодні ситуація змінюється кардинально. Принаймні, у цьому переконує керівництво фабрики, котре демонструє відкритість, бажання зміцнити корпоративний дух та зробити підприємство успішним. Чого досягли на «Лесі» у цій непростій роботі — про це розповів голова спостережної ради фабрики Микола СИЧЕНКО.

— Миколо Вікторовичу, буквально з порогу помітні перетворення на фабриці: ошатний європейський газончик зустрічає робітників, глянцева вивіска «Леся» з гламурним відтінком привертає увагу перехожих, і, що найбільш приємно, робітники усміхаються. Окрім зовнішніх змін, що змінилося на фабриці з приходом нового німецького власника?
— Лише місяць минув з цього часу, а зміни вже помітні. Ми активно розпочали працювати з молоддю, у нас потужно омолоджується колектив. Організовуємо «Дні відкритих дверей», на які вже були запрошені директори професійних ліцеїв Житомирщини, які готують спеціалістів нашого напрямку. Таким чином прагнемо дати гарантію швачкам, які закінчують навчання, що вони не залишаться без роботи, якщо мають бажання працювати за фахом.
— Молоді спеціалісти сьогодні катастрофічно потребують житла. Тим паче, коли йдеться про молодь з району. Не маєте побоювань, що відсутність житла виявиться головною перешкодою на шляху реалізації ваших оптимістичних планів?
— Ми про це дбаємо, створюючи відповідну базу. Найближчим часом забезпечимо комфортним житлом близько сотні наших молодих працівників. Яким чином — про це наразі замовчу, але ця проблема буде вирішена. Ми серйозно налаштовані створити для наших працівників хороші умови. Розумієте, легка промисловість — це нелегка праця, у світі вона не належно цінується і мало оплачується. А ми працюємо над тим, щоб змінити ситуацію на краще.
— Серед випускників професійних ліцеїв та училищ чимало сиріт, дітей з малозабезпечених сімей. Як роботодавцю у цьому плані «Лесі» досить непросто працювати, чи не так?
— На фабриці існує гарантований соціальний пакет, про що ми вже не раз говорили. А питання незахищених випускників перебуває у нас на першому місці. Докладемо максимальних зусиль, аби підтримати молодих спеціалістів на початку їхнього трудового шляху — працюємо над тим, щоб молоді спеціалісти отримували «підйомні».
— Ви обіцяли, що тепер люди не працюватимуть у суботу та неділю. За таких умов справляєтеся із планом роботи?
— Я вам більше скажу: деякі працівники самостійно хочуть працювати у вихідні. Траплялися ситуації, що доводилося закривати двері фабрики, щоб люди не йшли на роботу у суботу! І, незважаючи на новий графік роботи, підприємство успішно виконало план, і усі цехи минулого місяця отримали премію. Лише тим, хто не встиг заробити премію у робочі дні, було дозволено працювати дві суботи не більше чотирьох годин.
— Чесно кажучи, навіть не віриться, що це про «Лесю», настільки багато нарікань раніше ми чули про те, що умови роботи тут дуже складні. Завдяки чому такий прогрес?
— Завдяки командній роботі. У нас відбулися психологічні тренінги, які максимально згуртували роботу менеджерів підприємства та робітників, змінився настрій людей. Як ми й обіцяли, середня заробітна плата на фабриці сьогодні складає 2 тисячі 800 гривень. Зауважте, що середня зарплата у Житомирській області менша — 2 тисячі 489 гривень (!), а загалом у легкій промисловості — 1 тисяча 848 гривень! Тому охочих працювати у нас — велика кількість: у травні мали 18 вакансій на фабриці, а на роботу прийняли 25 робітників. Враховуючи це, другу зміну розпочнемо не у жовтні, як планували, а вже у липні.
— Як святкуватимете професійне свято?
— Святкуватимемо у суботу, 8 червня. Підготували програму, низку цікавих заходів. Кожна дільниця готує номер художньої самодіяльності, закликали працівниць до участі у конкурсі «Красуня швейної фабрики». Усе це для того, аби створити гарний настрій, привітати нинішніх робітників і колишніх працівників. Ми шануємо наш колектив, цінуємо людей і бажаємо разом з ними йти до успіхів. Тому хочемо побажати усім працівникам легкої промисловості, ветеранам галузі, міцного здоров’я вам та вашим родинам, добробуту, процвітання, щедрих професійних і життєвих успіхів.
— Дякую за розмову. ­Нехай щастить!
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА