50 тонн подужав, на черзі — 440! Чи буде встановлено світовий рекорд?

50 тонн подужав, на черзі — 440! Чи буде встановлено світовий рекорд?

СТРОНГМЕН ВІКТОР ПРОКОПЕНКО ГОТУЄТЬСЯ ПОТРАПИТИ ДО КНИГИ РЕКОРДІВ ВДРУГЕ
Свій перший рекорд Віктор встановив на День незалежності України у рідному Новограді-Волинському. Тоді він 20 метрів тягнув дві фури загальною вагою у 50 тонн! Такого досі не робив ніхто не лише в Україні, а й у Європі, що офіційно зафіксовано у Книзі рекордів. Сьогодні наш земляк, як і обіцяв, готується встановити новий рекорд, прагнучи довести, що фізичним можливостям людини немає меж. Головне — дуже цього хотіти і неухильно працювати над собою. Тож ми вирішили поцікавитися, який настрій у рекордсмена, і як триває підготовка.

— Вікторе, логічно, що ми згадали про тебе саме напередодні Дня здоров’я (7 квітня) — маєш силу справжнього українського Котигорошка. Напевно, у дитинстві ти споживав багато каші?
— Напевно (сміється — авт.). Від каш і сьогодні не відмовляюся — на сніданок це обов’язкова страва щодня.
Найсильніша людина планети Василь Вірастюк — постійний головний суддя богатирських змагань— Щоб тримати себе у належній фізичній формі, слід не лише відповідно харчуватися. Як підтримуєш у собі спортивний дух?
— Тренуюся тричі на тиждень, заняття націлені на розвиток силових якостей. Орієнтуюся найбільше на вправи, які необхідні для участі у «Богатирських іграх». Адже у мене є мрія встановити світовий рекорд — протягнути двадцять залізничних вагонів вагою 440 тонн. Тому активно беру участь у різних змаганнях, адже це є запорукою отримання досвіду і впевненості у своїх силах. Стає зрозумілим, як і на що звернути увагу, щоб покращувати підготовку і перемагати.
— Якось в інтерв’ю нашій газеті ти розповідав, що для наступного рекорду тягнутимеш мікроавтобуси «Мерседес-спринтер» . А ще казав, що маєш на меті протягнути літак… Передумав?
— Так, я обіцяв рекорд з «Мерседесами» і планую здійснити його наприкінці літа. Це буде одинадцять машин, які треба перетягнути на відстань у 25 метрів. Маса вантажу —
33 тонни, але цей рекорд важче встановити, ніж із фурами. Бо тут більше пар колес і їх тяжче зрушити з місця. А з літаком усе складно…
— Чому? Літаків бракує чи сил?
— Літаків бракує у Новограді. А у столиці встановлювати рекорд я не маю бажання. Це для мене принципово — рекорди встановлюю у рідному місті. Минулого разу зробив Новограду подарунок на День незалежності.
Дві фури вагою 50 тонн — перший рекорд Віктора Прокопенка— Оригінальний подарунок, слід сказати… Рекорд із фурами назвали досить видовищним шоу, ти тягнув їх, наче іграшкові. Але ж 50 тонн — це не іграшка!
— Так, було нелегко, але я серйозно готувався, і не реалізувати задумане не міг. Завдяки підтримці коханої, ми це зробили! А от батьки не вірили в те, що рекорд мені підкориться.
— Батьки теж були присутні? Як вони це пережили?
— Так, батьки теж спостерігали і дуже хвилювалися.
— Дівчину свою носиш на руках? Це ж не фури тягати!
— Це правда, що не фури, тож часом ношу.
— У тебе багато фотографій із Василем Вірастюком — найсильнішою людиною світу. Це твій кумир?
— Так, він — хороша людина, завжди очолює богатирські змагання. Уміє дати слушну пораду і налаштувати на бойовий настрій.
— Цікаво, а є якісь слова, які можуть налаштувати на перемогу?
— Головна умова — це впевненість у собі.
— Скажи, а існує конкуренція між богатирями? Наприклад, у кого більші м’язи…
— У стронгменів головне — сила і швидкість, а не м’язи. А конкуренції немає, здебільшого дружня підтримка і допомога.
— Що потрібно для того, аби бути сильним, як ти?
— Тренувати силу, вдосконалювати свої здібності, споживати здорову їжу. А саме: рибу, м’ясо, насичені білком і вуглеводами, каші з молоком, овочі, фрукти. І вірити у себе!
— Ну, що ж, бажаю успіхів у встановленні нових рекордів!
— Дякую!
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК
Фото з архіву В.ПРОКОПЕНКА