Сонце: таке ласкаве й небезпечне

Минулого року літо в Україні було неабияке спекотне і задушливе, а цьогоріч синоптики прогнозують, що воно буде ще більш спекотним, і ртутний стовпчик підніматиметься до 41 градуса.
Звичайно, в таких випадках люди шукають порятунку: ховаються у затінку, купаються у водоймищах, а потім вигулькують на сонечко, аби полежати, обсушитися. Проте це не завжди на користь, адже можна отримати зайві сонячні промені і цим нашкодити своєму здоров’ю.
Як цього уникнути, ми вирішили поговорити із В.В.ДЖУРАНОМ, завідувачем приймального відділення Новоград-Волинського міськрайТМО.

— Василю Васильовичу, скажіть, будь ласка, чи є відмінність між тепловим та сонячним ударами?
— Так, відмінність є. Тепловий удар виникає при загальному перегріванні організму, тобто, під впливом впродовж тривалого часу високої температури, а сонячний — розвивається при перегріванні голови та верхньої частини тіла, не захищеної від прямої дії сонячного проміння.
— А як їх розрізнити?
— Спочатку скажу про спільні симптоми, які проявляються головним болем, нудотою, блювотою, почервонінням обличчя, головокружінням, запамороченням, прискоренням пульсу. При тяжких формах спостерігається підвищення температури тіла до 39-41 градусів, що призводить до судом, різкого розширення зіниць, втрати свідомості. Відмінністю ж сонячного удару є раптове погіршення загального стану, а при тепловому — збільшується потовиділення, з’являється спрага, шум у вухах, задишка, миготіння перед очима, оніміння.
— Василю Васильовичу, а інші фактори, окрім теплових та сонячних ударів, можуть спровокувати перегрів тіла?
— Звичайно! Дану недугу можуть викликати фізичні навантаження та інтенсивна робота м’язів, теплий одяг, одяг із синтетичного волокна, підвищена вологість повітря, мала швидкість руху повітря, недостатнє вживання рідини. А міцні спиртні напої в спеку — це взагалі нелегке випробування для вашої серцево-судинної системи. Подумайте, чи варто ризикувати, вживаючи горілку у спеку? Небезпека теплового удару або серцевого нападу підвищується при цьому в кілька разів.
— Дехто може на сонці засмагати годинами, а декому, щоб обпектися, вистачає 30-40 хвилин. Сонячні опіки становлять небезпеку для організму?
— Велику небезпеку несуть ті опіки, що отримуються внаслідок прямих сонячних променів. Такі опіки, здебільшого, викликають рак шкіри. До групи ризику належать особи, які отримали сонячні опіки в дитячому віці більше трьох разів. Тож не варто своє тіло «висмажувати» на сонці годинами, засмагати потрібно поступово, починаючи з 10-15 хвилин.
— Василю Васильовичу, якщо людині стало зле, що в таких випадках, до прибуття лікарів, потрібно робити?
— Перш за все, потерпілого потрібно перенести у прохолодне місце, зняти з нього одяг, обкласти холодом голову. Корисно потерпілого загорнути у змочене холодною водою простирадло. Потрібно його напувати водою, холодним чаєм, кавою, дати понюхати нашатирний спирт. У випадку зупинки дихання, робити штучне дихання.
— Дякую за розмову.
Розмовляв Микола МАРУСЯК