Впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою

Адміністрація комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Новограда-Волинського» вкотре звертає вашу увагу на важливість вчасного діагностування (вимірювання артеріального тиску), профілактики та вчасного лікування хворих на артеріальну гіпертензію, як одного із найпоширеніших захворювань в Україні.
Лікарями загальної практики — сімейними лікарями завершений реєстр та впроваджений комп’ютерний облік хворих на артеріальну гіпертензію.
Так, у 2013 році в місті зареєстровано до 17000 осіб із артеріальною гіпертензією, що становить 38,4% від загальної кількості населення. У структурі загальної смертності населення України, в тому числі в місті, смертність від хвороб системи кровообігу становить до 60% та посідає одне з перших місць. У зв’язку з цим МОЗ України впроваджена програма профілактики та лікування артеріальної гіпертензії.
З метою здешевлення лікування даної категорії пацієнтів з 1 червня 2012 року в Україні стартував пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою.
Враховуючи мету проекту, спрямовану на лікування осіб із гіпертонічною хворобою, встановлений порядок виписки рецептів на лікарські засоби, на які поширюється дія пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою.
Призначають ці лікарські засоби лікарі загальної практики — сімейні лікарі та кардіологи.
На одному рецептурному бланку виписується лише один медикаментозний препарат, але не більше, ніж для місячного курсу лікування.
Пацієнти мають можливість в амбулаторних умовах звернутися до свого сімейного лікаря за місцем проживання щомісячно і виписати рецепти на лікарські засоби для свого оздоровлення, таким чином уникнути таких ускладнень як інсульт, інфаркт, ішемічна хвороба серця, станів, які потребують оперативних втручань.
Питання стосовно реалізації пілотного проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою знаходиться на постійному контролі у Міністерстві охорони здоров’я України.
Л.ПОПРОЦЬКА, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення КЗ «ЦПМСД міста»