Міська рада замовила проект притулку для тварин-безхатьків

Міська рада замовила проект притулку для тварин-безхатьків

Про це газеті «Звягель» розповів начальник управління ЖКГ міської ради Василь ЛЕНЬ. За його словами, проект коштуватиме до 25 тисяч гривень, спорудження притулку потягне приблизно на півтора мільйони, а повноцінне функціонування об’єкту, коли його відкриють, обходитиметься міському бюджету в понад 330 тисяч гривень щорічно. І це лише на забезпечення обслуговуючого персоналу. Такі ж статті витрат, як харчування тварин, опалення тощо ще збільшать дану суму.
Притулок, згідно з проектом, розрахований на 200 тварин. Його планують збудувати за об’їзною дорогою, неподалік від очисних споруд Водоканалу. Зараз влагоджуються питання передачі земельної ділянки під ці цілі.
Бродячі собаки останніми роками стали предметом гострої дискусії між городянами та владою. Одна частина мешканців примушує чиновників будь-якими способами знищити таких тварин, інша — закликає до гуманності, не вбачаючи у зграях бродячих псів жодної небезпеки.
Нагадаємо, що раніше ефективним і відносно недорогим методом боротьби із проблемою був відстріл собак. Проте прокуратура, спираючись на закон про гуманне поводження із тваринами, у березні видала припис, яким таку практику заборонила. Тож влада ухвалила принципове рішення про створення притулку.
«Закон є закон, але механізм його реалізації такий, що виконати його в повній мірі практично неможливо, оскільки це потребує значних витрат. Адже ним передбачено не тільки ізоляцію тварин, а й їхнє обстеження, стерилізацію. Приміром, стерилізація «хлопчика» коштує 90 гривень, «дівчинки» — 110 грн.», — ділиться міркуваннями Василь Лень.
Тож виникає питання: наскільки ефективним виявиться притулок, що зможе вмістити всього двісті тварин та ще й за такі кошти? До того ж, певно, знайдеться категорія населення, котра небезпідставно вважатиме, що понад 300 тисяч гривень бюджетних грошей щорічно (не рахуючи витрат на проектування і спорудження притулку) можна було б використати на інші, більш нагальні, потреби.
Водночас додамо, що за перше півріччя цього року до травматологічного відділення міськрайТМО звернулося 90 осіб, котрих покусали тварини. Із них 25 — постраждали від бродячих псів, 65 — від домашніх. У минулому році загальна кількість звернень досягла 248.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА