Крадіжки з автомобілів набувають загрозливої популярності

У Новограді-Волинському останнім часом почастішали крадіжки з автомобілів. Про це інформують засоби масової інформації, про це говорять і власники легковиків.
Щоправда, не всі водії звертаються з приводу автомобільних крадіжок до правоохоронців. Хтось не вірить, що злодія буде знайдено, а хтось просто не хоче зайвої тяганини по інстанціях.
Барсетки, жіночі сумки, гроші, документи, мобільні телефони, автомагнітоли та інші цінні речі стають здобиччю людей, ласих до чужого майна. А ще з авто знімають запчастини і… номерні знаки. Навіть сигналізація, якою обладнані машини, не зупиняє крадіїв.
Більшість авто, з яких крадуть речі, припарковані не на стоянках чи в гаражах, а у дворах біля будинків чи просто посеред вулиці.
— Це сталося вночі з восьмого на дев’яте липня, — розповідає звягельчанин, котрий мешкає по вулиці Соборності, 2. — Машина стояла біля під’їзду, під моїм вікном, як і в багатьох у цьому дворі. Крадії з авто зняли ковпачки з емблемами на диски, нижню декоративну щітку радіатора і протитуманні фари разом із решіткою. Написав заяву до міліції. Поки мовчать, не дзвонять.
— Ви знаєте, — говорить Ігор, житель міста, — знімають навіть номерні знаки, а потім телефонують і обіцяють повернути їх за п’ятсот гривень. Більше перепадає іноземцям. Із них вимагають уже п’ятсот доларів! Знають, що роблять. Спробуй без номерів перетнути кордон.
Василь, мешканець Новограда:
— Гаража не маю, тому машина стоїть біля під’їзду. Якось одного дня, в обід, виходжу на вулицю і бачу, що в моїй машині розбито на дверцятах скло. Згодом виявив, що із салону зник портфель із документами. Тепер у автівці нічого не лишаю. А загалом, крадії машини «бомблять» часто. Ми тут у дворі вже хочемо організувати цілодобове чергування. А когось таки зловимо.
Розповідає Максим, котрий проживає на тій же вулиці Соборності:
— Було це в ніч із 14 на 15 липня, десь близько другої години ночі. Мені не спалося. Вирішив вийти надвір покурити. Виходячи з під’їзду, помітив якогось чолов’ягу, здається, з капюшоном на голові, який копирсався біля сусідової машини. Він також мене помітив і почав утікати. Це так швидко сталося, що жодних прикмет вказати не можу. Було темно. Очевидно, що злодій молодий. Я швидко повернувся на поверх і повідомив сусіда, котрий відігнав машину у гараж.
Чи це діє один крадій чи організована група, поки невідомо. Сподіваємося, що правоохоронці це таки з’ясують і повідомлять про результати засоби масової інформації.
Микола МАРУСЯК