Служба для жінки, чи ні

Служба для жінки, чи ні

Про це ми поцікавилися в інспектора Новоград-Волинського міськрайонного підрозділу кримінально-виконавчої інспекції, капітана внутрішньої служби Олесі Олександрівни Лядової.
— У чому полягають трудові будні кримінально-виконавчої інспекції?
— Кримінально-виконавча інспекція виконує покарання, не пов’язані з позбавленням волі, та здійснює контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання, а також звільнених від відбування покарання вагітних жінок і матерів, які мають дітей віком до трьох років.
— У яких випадках призначається звільнення від відбування покарання з випробуванням?
— Суд враховує тяжкість злочину, особу винного, приходить до висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання. За наявності цих умов, суд ухвалює рішення про звільнення засудженого від відбування призначеного покарання за умови, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку (від одного до трьох років) не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.
— Що, крім контролю за поведінкою, робить Новоград-Волинська КВІ задля виправлення та перевиховання засуджених?
— Спільно з працівниками Новоград-Волинського МВ УМВС, при можливості — з центрами сім’ї дітей та молоді, проводимо спільні перевірки за місцем проживання підоблікових осіб, направляємо до центру зайнятості задля майбутнього працевлаштування, неповнолітніх перевіряємо за місцем навчання. Окрім цього, проводимо відеолекторії, виховну роботу, екскурсії до установ виконання покарань, плідно співпрацюємо з центрами сім’ї, дітей та молоді, медичними закладами, службами у справах неповнолітніх, громадськими організаціями, сільськими та селищними радами, волонтерами, намагаємося залучати засуджених до праці. Наприклад, нещодавно мною спільно із сільським головою Суслівської сільської ради Голубом І.С. проводився захід із облаштування та прибирання засудженими пам’ятників загиблим воїнам.
— Серед тих, хто перебуває на обліку, є алко- та наркозалежні. Як краще діяти у даних випадках?
— Оскільки кожен інспектор, можна сказати, відповідає за поведінку тих, хто перебуває на обліку, то це вже стає нашим «спільним горем». Так що потрібно намагатися, щоб засуджений позбувся цієї залежності. Ми взаємодіємо з багатьма центрами реабілітації наркозалежних та алкозалежних, де засуджені, які перебувають на обліку в Новоград-Волинській КВІ, у разі виявлення бажання, проходять реабілітацію. Іноді суд покладає на засуджених обов’язок пройти курс лікування від алкоголізму, наркоманії або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб. У даному випадку проходження курсу лікування для засудженого є обов’язком, невиконання якого тягне за собою відповідні наслідки.
— У вашій організації працюють чоловіки та жінки. Чи розподіляється робота з урахуванням навантаження? Наприклад, при виїздах за місцем проживання засуджених?
— Роботу ми всі виконуємо з рівним розподілом об’єму на кожного інспектора, за яким закріплюється відповідна територія міста та району. А взагалі по області в кримінально-виконавчій інспекції переважно працюють жінки.
— Яка територія закріплена саме за вами?
— Центральна частина міста, мікрорайон «Світанок», Гульська, Киківська, Киянська, Колодянська, Лебедівська, Орепівська, Стриївська та Суслівська сільські ради.
— І не тяжко саме жінці проходити службу в такій організації?
— Вважаю, що тяжко тільки тим жінкам, які працюють на шкідливому виробництві... А так будь-яка робота потребує пристосування та практики. Зокрема, тільки на практиці досягаються вміння та навики.
— Скільки років ви вже служите в КВІ та який навчальний заклад закінчували?
— У кримінально-виконавчій інспекції я працюю майже 10 років, закінчила Новоград-Волинський економіко-гуманітарний коледж та Київську національну академію внутрішніх справ України.
— Як кажуть: «Дружба — дружбою, а служба — службою». Як складаються відносини в колективі?
— У роботі намагаємося уникати конфліктів, надавати взаємну допомогу та підтримку, задля обміну досвідом іноді спільно їздимо на перевірки до сільських рад та на підприємства. Жіночим колективом нерідко зустрічаємося на вихідних, їздимо на відпочинок, дружимо сім’ями, навіть Новий рік якось разом зустрічали.
Сильні жінки люблять сильних чоловіків. Ми запитали у коханої людини Олесі Олександрівни — стронгмена, рекордсмена Книги рекордів Віктора Прокопенка, чи встигає справлятися з домашніми справами Олеся, адже, окрім інших клопотів, вона має готувати здорову їжу, задля того, щоб Віктор підтримував спортивну форму.
«Олеся з тих жінок, які розмежовують службу та особисте життя. Із самого ранку мене будить приємний аромат смачних страв із кухні. І як вона все встигає? Звичайно, Олеся на роботі іноді й затримується, але, навіть коли втомлена, завжди з чудовим настроєм. А про її службу ми майже не говоримо, вдома вона не інспектор, а найчарівніша для мене дівчина в світі», — відповів Віктор.
Вл. інформація