Місток єдності між поколіннями

Місток єдності між поколіннями

Шістнадцятого липня у селі Фе­до­рівка Новоград-Волинського району урочисто відкрили пам’ятний знак, що нагадуватиме прийдешнім поколінням про одну з найстрашніших сторінок в історії села. Саме цього дня, 70 років тому, фашистські карателі спалили село, а разом із ним — і тих його жителів, котрі не встигли втекти… Ініціатором спорудження пам’ятного знаку виступив випускник Федорівської школи, а нині житель Рівного Анатолій Кирик.
«О 3 годині ранку ми почули гуркіт машин, який все більше і більше наростав. Населення почало тікати до лісу, в бік сіл Нова Зелена та Тупальці. Не всім вдалося втекти. Село було блоковано щільними цепами фашистів, бронемашинами і танками, а по селу вже рухалися поліцаї та карателі з факелами в руках. Поліцаї заганяли жителів на околицю. Село запалало з усіх боків. Людей кидали живими у вогонь, розстрілювали тих, кого підозрювали у зв’язках із партизанами», — пригадує місцева жителька Марія Осінська. Разом із матір’ю і чотирма сестрами вона змогла втекти до лісу. Згодом ховалися в землянках, льохах, у навколишніх селах.
«19 сіл нашого ра­йону дощенту було спалено фашистами, по Житомирській області ця цифра складає 121 населений пункт, з яких 6 перестало існувати», — зазначив у промові голова районної ради Франц Весельський.
Учасники мітингу висловили вдячність народному депутату Володимиру Литвину, котрий виділив більшу частину коштів на виготовлення цього пам’ятного знаку, який, як відзначив голова сільської ради Олександр Осінський, «повинен стати містком єдності між поколіннями».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА