Змінено порядок нарахування допомоги на дітей-інвалідів, над якими встановлено опіку чи піклування

З 24.07.2013 р. набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Згідно з даним законом допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку. У разі, коли на дитину виплачується призначена в установленому порядку пенсія, аліменти,стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей-інвалідів, відповідно до законодавства),розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.
Даний Закон удосконалює систему державної підтримки дітей-інвалідів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, шляхом встановлення розміру державної допомоги на вказаних дітей-сиріт на рівні двох прожиткових мінімумів, незалежно від отриманої державної соціальної допомоги як дитини-інваліда.
Раніше, відповідно до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, передбачено виплату державної допомоги у розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку. Водночас через недосконалість законодавства вказана виплата зменшувалас на розмір соціальної допомоги, що виплачується на дитину-інваліда.
Даний Закон сприяє підвищенню соціального захисту та матеріального становища дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування.
Після набрання чинності Законом «Про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»», діти-інваліди з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку чи піклування, будуть отримувати відповідну державну допомогу, збільшену на 894 грн.
Л.ШУТОВА, начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради