День, коли зустрічаються минуле й майбуття

День, коли зустрічаються минуле й майбуття

Вперше День незалежності відсвяткували 16 липня 1991 року. У пам’ять про те, що рік тому (16 липня 1990 року) Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Також 16 липня 1990 року Верховна Рада прийняла постанову «Про День незалежності України». У ній сказано: «Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України, 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: «Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України».
Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада прийняла акт проголошення незалежності України, виникла необхідність змінити дату святкування Дня незалежності. І ось нещодавно ми відсвяткували вже 22 річницю.
Із цього приводу міський голова Володимир Загривий зауважив: «День незалежності — не просто день народження держави. Це свято пам’яті про цілі покоління наших предків, що творили націю і боролися за державність, а також день, коли варто думати про день завтрашній, про майбутні покоління, про нашу відповідальність перед історією.
Ми самі здобули історичний шанс стати сучасною, заможною, шанованою нацією. Тепер перед нами — нелегке завдання реалізувати свій шанс: будувати незалежну суверенну Україну за принципом демократії, політичної та економічної свободи.
День незалежності — це день, у якому щорічно зустрічаються минуле і майбуття України. Минуле має вселяти мудрість. Майбуття повинно виховувати в нас відповідальність за прийняття рішень. Давайте будемо єдині в наших прагненнях і справах у розбудові незалежності України. Адже доля України — це доля всіх, хто живе під високим синім українським небом, працює на рідній землі».
Звичайно, це свято — одне з найголовніших в Україні. Наш народ довгі роки боровся за незалежність держави. Але історичні умови склались так, що століттями довелося страждати від утисків іноземних держав. Це, у свою чергу, вплинуло на творчість народу та, навіть, характер. Можливо, саме завдяки багаторазовим поразкам український народ став сильним та наполегливим, впевнено йдучи до своєї мети.
Перші роки незалежності України стали справжнім випробуванням. Відомо, що багато іноземців, під чий вплив потрапила наша країна, не вірили у те, що українці — це окремий народ, що Україна має стати незалежною державою, говорили про те, що ми — лише частина чужого народу. Проте ми довели, що здатні створити власну могутню державу, багату традиціями та звичаями, своєю унікальною милозвучною мовою.
За статистикою, більшість святкує День незалежності, відвідуючи концерти. З нагоди свята у міському Парку відпочинку відбувся концерт інструментального оркестру. Завдяки професійній грі музикантів, глядачі отримали гарний настрій та незабутню святкову атмосферу.
Щиро вітаю вас із великим всеукраїнським святом. Ніколи не забувайте, скільки років боротьби було витрачено, скільки людей полягло задля цього в боях.
А.БЛИНДЮК, учениця гімназії

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ-2013: ­ВРАЖЕННЯ ПЕРЕСІЧНИХ ГОРОДЯН
Оргкомітет «Лесиних джерел» щоразу наголошує, що не потрібно плутати Свято літератури і мистецтва із Днем міста. Хоча при цьому більшість новоград-волинців ці свята ототожнює. У той же час святкування Дня міста останніх років місцева влада суміщала із Днем незалежності України. Натомість цьогоріч культурна програма 24 серпня вийшла доволі прісною. Ось які думки з цього приводу ми знайшли на одному із Інтернет-форумів, де збирається новоград-волинська спільнота.
Користувач із ніком Новоград Онлайн: «Вулицю не перекривали і ніяких заходів немає, народ ходить і тільки один на одного дивляться».
Саньок: «У День міста перекривають (про центральну вулицю, — прим. автора), а тут все незалежно. Від влади незалежно — у кожного своя програма».
Григорій: «А по-іншому ніяк. Адже на «Лесиних…» наша влада протринькала всі гроші. А могли той бюджет розподілити й зробити окремо День міста, відсвяткувати нормально День незалежності».
Сергій: «Литвин грошей не виділив».
Павло: «Я шокований вчорашнім святкуванням! Що це за свято?! У минулому році чиновники роз’яснювали, що не треба плутати «Лесині джерела» із Днем міста, який святкується у День незалежності. У минулі роки місцеві підприємства виставлялись у центрі, на площі був концерт. А що в цьому році? В парку хоч якась сцена була? У 20.00 у парку була тиша. Нічого не розумію… Такого Дня незалежності я не пам’ятаю».