Виплата пенсії при виїзді на постійне місце проживання за кордон

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я — пенсіонерка і збираюсь виїхати на постійне місце проживання до США. Чи зможу я отримувати українську пенсію та який порядок її виплати?
Антоніна С., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Виплата пенсій при виїзді пенсіонера на постійне місце проживання за кордон здійснюється на підставі міжнародних договорів та чинного законодавства України.
У відповідності до ст.51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон, пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.
Для цього перед від’їздом він має звернутися із заявою до територіального органу Пенсійного фонду за місцем одержання пенсії в Україні.
Друге речення ст.51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» стверджувало, що під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Але Конституційний Суд України рішенням №25-рп/2009 від 7 жовтня 2009 року визнав його таким, що не відповідає Конституції України. Тобто положення другого речення цієї статті Закону втратило чинність.
Громадянам, які виїхали на постійне проживання за кордон, пенсії не призначаються.
Пенсії, призначені в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються за 6 місяців наперед перед від’їздом за кордон. За час перебування цих громадян за кордоном виплачуються тільки пенсії, призначені внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання.
ВИПЛАТА ПЕНСІЙ, ПРИЗНАЧЕНИХ ВНАСЛІДОК ТРУДОВОГО КАЛІЦТВА АБО ПРОФЕСІЙНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ
Відповідно до п.1.2 Інструкції про порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні, переказу до іноземних держав підлягають призначені в Україні пенсії з інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання громадянам, які виїхали на постійне місце проживання до іноземних держав, та пенсії за пенсійними справами, прийнятими від Пенсійного фонду Союзу РСР. Переказування інших пенсій за кордон та виплата в Україні пенсій пенсіонерам іноземних держав здійснюється на підставі відповідних міждержавних договорів, угод.
Переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання до іноземних держав, здійснюється щоквартально у валюті тієї країни, де проживає пенсіонер, або в доларах США за офіційним обмінним курсом Національного банку України гривні до іноземних валют.
Громадянам, які тимчасово виїжджають з України до іноземних держав, пенсії не переказуються.
Нараховані суми пенсії, не витребувані пенсіонером своєчасно, виплачуються за минулий час не більш, як за 3 роки перед зверненням із заявою щодо одержання пенсії.
ПОРЯДОК ПЕРЕКАЗУ ПЕНСІЙ ЗА КОРДОН
Якщо пенсіонер виїжджає з України на постійне місце проживання до іноземної держави, то органи соціального захисту населення на запит Пенсійного фонду України надсилають пенсійну справу з розпорядженнями про перерахування пенсії станом на дату висилання пенсійної справи та довідку-атестат про дату припинення виплати пенсії.
Пенсійний фонд України запитує в органах внутрішніх справ довідку про дозвіл на виїзд пенсіонера на постійне місце проживання за кордон, а для пенсіонера, який одержав пенсію з інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, — також медичну справу в органах охорони здоров’я.
Якщо це передбачено угодами, то Міністерство праці та соціальної політики України надсилає до Пенсійного фонду України рішення про призначення, згідно із чинним законодавством України, пенсій особам, які виїхали з України, проживають в іноземних державах і мають право на пенсійне забезпечення, відповідно до цих угод.
Після надходження всіх потрібних документів управління пенсійного забезпечення перевіряє правильність установленого розміру пенсії, готує розпорядження про переказування пенсії за кордон і подає його голові правління Пенсійного фонду України (або його заступнику) для затвердження.
У разі смерті пенсіонера, закінчення строку інвалідності, внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання чи у зв’язку з іншими обставинами, що впливають на виплату пенсії, переказ її припиняється, про що робиться позначка в пенсійній справі та особовому рахунку пенсіонера. Пенсійна справа разом із особовим рахунком передається для зберігання в архів управління пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України.
Якщо пенсіонер змінив місце проживання, то виплата йому пенсії призупиняється до повідомлення ним свого нового місця проживання.