Їхня робота — розміновувати вибухівки і будувати мости

Їхня робота — розміновувати вибухівки і будувати мости

А У СВЯТО ВІЙСЬКОВІ ІНЖЕНЕРИ НАЛИВАЮТЬ ШАМПАНСЬКЕ І ВІДКРИВАЮТЬ ПИВО… КОВШЕМ ЕКСКАВАТОРА!
Ідуть роки, змінюються покоління, а досвід і професіоналізм примножуються у колективі, який їх успішно переймає, — так говорять про свою частину військові 12-го інженерного полку. Першого вересня колектив відсвяткував сорокап’ятиріччя в/ч А3814. Особовий склад не приховує, що пишається традиціями, створеними попередниками. Тож невипадково професіоналізм військових інженерів знаний далеко за межами місця постійної дислокації.

— Де б не були представники інженерних військ, вони завжди самовіддано виконують свої обов'язки, — переконаний командир частини Микола БОРІСОВ, під час керування котрого полк неодноразово відзначено серед кращих частин корпусу та Сухопутних військ України. — Кожен розуміє, що його справа — захист суверенітету та недоторканності Батьківщини. Приємно, що теперішнє покоління військовослужбовців є гідним продовженням славних традицій інженерних військ. Історію нашої частини творили звичайні люди у погонах. На їхні плечі лягло виконання багатьох завдань: ліквідації наслідків повеней, пожеж, відновлення мостів і створення гідротехнічних споруд. Час ставить перед нами все нові завдання, які ми продовжуємо успішно виконувати.
Кращих воїнів відзначили почесними грамотамиПро це, зокрема, йшлося у виступі командира під час святкування 45-го дня народження частини — річницю урочисто відзначили у суботу, 31 серпня. Треба зауважити, що інженери показали уміння не лише працювати якісно, а й здатність до креативної організації професійного свята. Цікавим елементом програми став не просто показ бойової техніки, інженерного обладнання та спорядження саперів, а й демонстрація всього цього у дії.
Наприклад: як спеціальні фільтрувальні станції здатні очистити річкову воду до рівня питної, або, як за лічені хвилини військові інженери здатні побудувати понтонний міст через річку. Усіх охочих — і дорослих, і дітей — покатали на потужній військові техніці через водну перешкоду та нагодували солдатською кашею.
А головним відкриттям свята стала ювелірна майстерність інженерів — демонстрація професійних навиків при виконанні інженерних завдань. Як інакше сказати про здатність одним лише ковшем екскаватора ЕОВ-4421 відкоркувати пляшку пива чи закрити сірниковий коробок? Або таким же чином налити шампанське у фужери і подати їх краном КС-3572 на підносі керівництву та гостям… Видовище, кажучи відверто, справді непересічне!
Серед тих, хто був запрошений на свято і розділив радість іменинників, — колишній командир, нині очільник інженерних військ ЗС України Василь Пекельний. Він по-теплому привітав колектив, сказав, що пишається тим, що працював із цими людьми і керував полком, побажав лише найкращих здобутків.
З гордістю розповідають інженери, що довгий час їхня частина утримує славу майстрів інженерного мистецтва, є школою досвіду майстрів своєї справи. Переймати їхні здобутки приїжджають не лише з військових частин України, але й зі Збройних Сил інших країн. Особовий склад також підвищує кваліфікацію, беручи участь у навчаннях. Серед них — «Широкий лан», «Чисте небо», «Артерія», «Адекватне Реагування-2011», «Перспектива-2012», «Швидкий тризуб-2013».
Специфіка служби в інженерних військах така, що навіть у мирний час вони виконують бойові завдання. За існування 12-го інженерного полку були знешкоджені десятки тисяч вибухонебезпечних предметів. Сьогодні на озброєнні частини є найсучасніші шляхопрокладачі, механізовані мости, понтонні парки, плаваючі транспортери, фортифікаційні споруди тощо.
Серед сторінок, якими пишаються, — участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 1986-го року. В обов’язки, спеціально для цього сформованого дорожньо-мостобудівельного полку входили завдання з будівництва асфальтних доріг в об’їзд Чорнобиля на Прип’ять, спорудження дороги на Зеленому мисі, розширення моста через річку Уж, дезактивація забрудненого грунту у Чорнобильському та Поліському районах, участь у реконструкції та відновленні центрального опалення.
Усе це та багато іншого — тепер вже історія, а попереду, вірять військові, розвиток української контрактної армії, в якій 12-й інженерний полк вже сьогодні посідає гідне місце.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Олександра ВАСИЛЬКЕВИЧА, офіцера відділення з виховної роботи полку