За втягнення дитини у жебрацтво — позбавлення волі від 3 до 10 років

45-річна Ольга (ім’я змінено) тимчасово оселилася у будинку співмешканця, де вже проживали його дочка з громадянським чоловіком та трьома малолітніми дітьми. Сім’я була неблагополучна. Мати ніде не працювала, тому через нецільове використання коштів допомогу на дітей не отримувала.
Зловживання спиртним стало нормою для дорослих, проте на нього, як і на харчі, потрібні гроші. Вихід активна Ольга знайшла швидко — одна із випадкових знайомих, котра гостювала в них, розповіла, що можна непогано заробляти, якщо ходити у електропотягах і випрошувати гроші у пасажирів.
Уже наступного дня Ольга, тайкома прихопивши із собою 5-річного сина знайомої, помандрувала до залізничної станції, розташованої в їхньому ж селі. Взагалі Ольга стверджує, що їздила просити милостиню до церкви у сусідній район, проте часу дарма не витрачала і в потязі. Переходячи з вагону у вагон, просила гроші для лікування нібито покинутої матір’ю дитини.
А, прибувши до обраного населеного пункту, одразу пішла до храму, де розповіла байку про те, що у неї вкрали гроші, і їй немає чим прогодувати дитину. Добрі люди подавали, хто скільки міг.
А через кілька днів схаменулась і мати хлопчика, мовляв, пропав син, тож звернулася до міліції. Оперативники, з’ясувавши всі обставини зникнення малолітньої дитини, розпочали першочергові заходи зі встановлення її місця перебування. Щоправда, надвечір того ж дня Ольга повернулася з малечею додому.
Наразі дії жінки кваліфікуються як використання та втягнення чужої малолітньої дитини у заняття жебрацтвом, тобто систематичне випрошування грошей, речей, інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб з метою отримання прибутку — ч.2 ст.150-1 (Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом) та ч.2 ст.304 (Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність) Кримінального кодексу України та караються позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.
Разом із тим, якщо хтось із читачів газети став свідком, як дитину змушують жебракувати, не залишайтеся байдужими. Відразу телефонуйте за номером «102» та повідомляйте міліцію про місце злочину.
Інна ВОВЧЕНКО, помічник начальника Новоград-Волинського МВ, старший лейтенант міліції